Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 18, 2009 11:53 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

mam na mysli oznaczenie min antyHCV, c-ANCA...

Marsylka

Od: Pt sie 19, 2005 14:39

Post » Nie paź 18, 2009 13:05 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

no właśnie....tak sobie gdybam porównując objawy z własnymi....(mam przewlekłe zapalenie tarczycy......choroby z autoagresji sa podobne....ciągnące się w nieskończoność stany zapalne).Może i tu byłby to jakiś pomysł?Fredzioszka jest mi bardzo bliska..... :1luvu:
Serniczek

Post » Nie paź 18, 2009 13:08 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

Fredziolinko, nie będzie mnie na forum przez kilka dni...ale jak wrócę i zobaczę że wcale nie przytyłaś... :evil:
to się zmartwię :(

Powodzenia w leczeniu Fredzi kobietki :ok:
" Jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś... "

Draugia

Od: Nie gru 23, 2007 1:25

Post » Nie paź 18, 2009 13:11 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

ZAPALENIA JELIT O PODŁOŻU IMMUNOLOGICZNYM

Błąd immunologiczny przyczyną choroby zapalnej jelit

Choroba Leśniowskiego-Crohna, (ChL-C) oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) inicjowane są wskutek nieprawidłowej odpowiedzi śluzówki jelita na kontakt z zasadniczo nieszkodliwymi bakteriami, które u większości osób nie powodują niekorzystnych dla zdrowia objawów. Natomiast u osób o pewnych predyspozycjach genetycznych mogą powodować nadmierną odpowiedź immunologiczną prowadzącą do stanu zapalnego.
tyle u ludzi a jak u zwierząt to nie wiem......... :?(nie gniewajcie sie za moje wtręty-to z troski o to chucherko co skradło na miau wszystkie serca)
Serniczek

Post » Nie paź 18, 2009 14:27 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

Dokladnie tak. W chorobach autoimmuno. leukocyty też często szybują pod ksiezyc, ob bywa podwyzszone ( w remisji bywa w normie). Nie wiem czy u zwierzat praktykuje się wnikliwą diagnostykę, ze względu na duże koszty, czy też , jesli nie ma przeciwskazan, nie stosuje się probnie od razu sterydowych leków przeciwzapalnych... w formie testu.
Czy badania wątroby Fredziulinki są w normie ? Bo jeśli nerki i wątroba są zdrowe, może warto byloby sprobowac... Gdybam tak, jako czlowiek mający wątpliwą przyjemnosc zmagać się od lat z chorobami z autoagresji wlasnie.

Marsylka

Post » Nie paź 18, 2009 14:35 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

Za Fredzię:* :ok:
Gosiara

Post » Nie paź 18, 2009 17:11 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

:ok: dawaj Fredziolku nabieraj masy, zdaje się jutro ważenie :D

wiewiorku

Od: Pt paź 02, 2009 17:40

Post » Nie paź 18, 2009 18:15 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

Za Fredzię :ok: :ok:

Zdrowiej koteczku :1luvu: :kotek: :1luvu:

ka2jak

Od: Czw paź 01, 2009 22:26

Post » Nie paź 18, 2009 19:12 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

Się nie gniewam w ogóle i rozumiem, że przez wątek przebrnąć cieżko. Parę postów wcześniej pisałam o podejrzeniu IBD jednak by potwierdzić tę diagnozę trzeba by pobierać wycinki jelit Fredzi, tego nie jestem w stanie teraz zrobić, ze względu na jej stan. W związku z czym wykluczamy inne przyczyny i staramy się dziewczynę podtuczyć.
Obrazek

Formica

Od: Wto kwi 12, 2005 12:05

Post » Nie paź 18, 2009 19:16 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

Tucz się Formico kochana tucz Fredziulkę :)
Gosiara

Post » Nie paź 18, 2009 19:21 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

Rzeczywiście nie doczytalam :( Szkoda,że u kota nie ma innego wyjścia jak biopsja jelita :(
Zaciskam kciuki za Fredzie, niech nabiera ciala !

Marsylka

Post » Nie paź 18, 2009 19:35 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

łączymy kciuki na jutrzejsze ważenie :ok:
...mocy przybywaj... :mrgreen:
Frędzel ...razem z nami od 22.12.2007 do 31.07.2009 (godz.9.15) ...w pamięci i sercach na zawsze [*] ['] [*]
Obrazek Obrazek

Granula

Od: Wto sie 28, 2007 22:15
Lokalizacja: był Kraków -> później Bielsko-Biała -> aktualnie Żory woj.śląskie

Post » Nie paź 18, 2009 19:38 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

Wiem, wiem w końcu zrobię porządek i zanotuję to wszystko w pierwszym poście. Czekam na jutrzejsze wyniki rozmazu i wstępną ocenę. Badanie mykologiczne i bakteriologiczne kału będzie zapewne na dniach, bo posiewy trochę trwają. Strawność wyszła dobrze.
Fredzia dostawała ostatnio sterydy, ale nie chcę stosować tych długodziałających i najmocniejszych bez wykluczenia bakteryjnego i grzybiczego podłoża zapalenia, bo moglibyśmy tylko pogorszyć stan.
Obrazek

Formica

Od: Wto kwi 12, 2005 12:05

Post » Nie paź 18, 2009 19:48 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

Na pewno nie ma sensu strzelać z armaty bez pewnosci, że jest sens :( Za duże ryzyko. Poczytalam trochę na weterynaryjnych francuskich stronach o iBD i wg "najnowszych trendów" przed biopsją np w szkole Alford oznaczają przeciwciala "trzustkowe" fTLI, fPLI i dodatkowo peptyd TA, jako ze jest wysoka korelacja wyników na "+" z IBD.
Formico, ja Ci się wcale nie dziwię, że nie masz czasu na porządkowanie wątku... Od rana do nocy w "pieluchach" , a przecież masz masę innych obowiązków. I zwierząt. Nie tylko Fredzię .
Pozdrawiam serdecznie !
PS.. Tyle ze pewnosc daje tylko biopsja, wiec wracamy do pkt wyjscia :( Ech.. niech sie uda wyprowadzic Fredkę na tyle, żeby dalo jej sie zajrzec do tego biednego jelitka.
Ostatnio edytowano Nie paź 18, 2009 19:54 przez Marsylka, łącznie edytowano 3 razy

Marsylka

Post » Nie paź 18, 2009 19:49 Re: Sfinksia Fredzia dziękuje za wsparcie!

Formica, Ty wiesz, co robic :) Fredziunia jest w dobrych rekach, wie o tym, dlatego jest spokojna :)
[i]
F&F :ok:
[/i] :piwa: Wasze zdrowie, dziewczyny :)

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

[poprzednia][następna]