Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 18, 2009 9:27 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Wszystkie przepisy skopiowałam. Za tydzień będę miała doskonałą okazję wypróbowania. Tż ma urodzinki i spodziewamy się kilku osób :D

AYO - logo prześliczne jest :)
ObrazekObrazekLuna 2008-13 i Bezebiusz (Bezik).

MartaAgnieszka

 
Posty: 657
Od: Pon lip 06, 2009 8:10
Lokalizacja: Kętrzyn/Olsztyn

Post » Nie paź 18, 2009 10:26 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Bry :D
A ja lubię sernik i szarlotkę w każdej postaci :wink: :lol: i soczek jabłkowy własnej produkcji też ,ale ostatnio to mi się nie chce robić :oops:
Tak się naczytalam tych przepisów i chyba sobie upiekę ....Pleśniaka ,bo mam jabłka w słoiku :wink: :lol:
ObrazekObrazek

amyszka

Avatar użytkownika
 
Posty: 24121
Od: Czw mar 22, 2007 14:26
Lokalizacja: Bolesławiec Śl.

Post » Nie paź 18, 2009 10:31 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Eh... Zaczęłam nurać po wątkach żeby "zerżnąć" przepisy ale... poddałam się. Dużo tego do przewalenia. Aluś! Byłoby to zebrać gdzieś w kupie coby plagiatorom życie umilić. :twisted:
Obrazek

kinga w.

 
Posty: 22593
Od: Sob sty 31, 2009 17:41
Lokalizacja: Keadby

Post » Nie paź 18, 2009 10:43 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

kinga w. pisze:Eh... Zaczęłam nurać po wątkach żeby "zerżnąć" przepisy ale... poddałam się. Dużo tego do przewalenia. Aluś! Byłoby to zebrać gdzieś w kupie coby plagiatorom życie umilić. :twisted:

a wiesz że sama nie wiem jakie przepisy się pojawiały
przedtem to sporadycznie było
dopiero ostatnio tak sporaśno :mrgreen:


Amyś to wrzucę tu w przyszłym tygodniu szarlotkę mojej babci
jest pyszna ale dla tych co już pieką bo w przepisie mam napisane
mąki ile się wgniecie :wink:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Nie paź 18, 2009 10:44 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Dawaj szarlotkę! Mam jabłka! :twisted:
Obrazek

kinga w.

 
Posty: 22593
Od: Sob sty 31, 2009 17:41
Lokalizacja: Keadby

Post » Nie paź 18, 2009 10:48 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

kinga w. pisze:Dawaj szarlotkę! Mam jabłka! :twisted:

już? 8O ale zdjęć nie będzie :roll:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Nie paź 18, 2009 10:54 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Zdjęcia mogą być później. Jak mam wszystko to bym strzeliła szarlotkę - dawno nic się nie piekło. Potem się OMC teściami skarmi. :lol:
Obrazek

kinga w.

 
Posty: 22593
Od: Sob sty 31, 2009 17:41
Lokalizacja: Keadby

Post » Nie paź 18, 2009 11:09 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

No niech będzie :roll:

Szarlotka mojej babci
jabłka
2-3 łyżki cukru (może być waniliowy)

250 gr masła (masła a nie margaryny od tego zależy smak)
6 żółtek
1 szklanka cukru (nie drobnego)
1 cukier waniliowy najlepszy z prawdziwej wanilii (podam Wam przepis na cukier i esencję jak będziecie chciały)
proszek do pieczenia
mąka krupczatka ile się wgniecie

jabłka obieramy, najlepiej kwaśne antonówki, kroimy na kawałki i wrzucamy na dużą patelnię
taką 28 cm dodajemy 2-3 łyżki cukru przykrywamy pokrywką i od czasu do czasu mieszając
prażymy na małym ogniu aż się "spuszą" i rozpadną prawie.
ciasto szybko zagniatamy dodając tyle mąki aby było plastyczne trudno to określić ale mniej więcej 3/4 kg wchodzi - wszystko zależy od mąki i rożnych czynników
dużą brytfankę wykładamy ciastem tworząc brzegi ale zostawiając tak 1/5 ciasta na wierzch
wkładamy jabłka i z pozostałego ciasta robimy "placuszki" które kładziemy na wierzchu
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200C na 1h mniej więcej
ta szarlotka jest bez cynamonu! cały smak jest tej kombinacji masła, żółtek i jabłek!
można piec połowę lub zwiększać o 1/2 doskonale się udaje
Uwaga: gdy jabłka kładziemy gorące szarlotka szybciej się piecze
Smacznego :D

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Nie paź 18, 2009 11:14 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Dzięks! No, i nie mam masła - do sklepu paszła!
Obrazek

kinga w.

 
Posty: 22593
Od: Sob sty 31, 2009 17:41
Lokalizacja: Keadby

Post » Nie paź 18, 2009 11:20 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

kinga w. pisze:Dzięks! No, i nie mam masła - do sklepu paszła!

a krupczatkę masz? bo Ona ważna jak nie wiem co!

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Nie paź 18, 2009 11:21 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Taaak! Jest niezbędna do szarlotki sypanej, a tę piekłam ostatnio jak Rajmund był - on ją baaardzo lubi.
W temacie szarlotki skojarzenie...
Swego czasu wpadłyśmy z córą do kolegi po kota - tak trafiła do nas Szuja. Kolega w danym momencie wdowiec słomiany bo go małżonka opuściła udając się z wizytą do dziecka bodaj, dość że podjął nas właśnie szarlotką, mało tego przy nas ją "upiekł". W zżyciu nie widziałam szybszego ciasta. Spód do tarty, taki biszkoptowy, "sklepowy", na to jabłka ze słoika, też "sklepowe", na to bita śmietana w spray'u i posypka rozpuszczalnym kakao w typie Puchatka. Lekki szok, ale... jadalne. :lol:
Obrazek

kinga w.

 
Posty: 22593
Od: Sob sty 31, 2009 17:41
Lokalizacja: Keadby

Post » Nie paź 18, 2009 13:29 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Ostatnio piekłam szarlotkę. A że ze mnie marna kucharka .......... ale jak zobaczyła swoje dzieło zrobiłam zdjęcie i wysłałam do wszystkich znajomych :D
Obrazek
ObrazekObrazekLuna 2008-13 i Bezebiusz (Bezik).

MartaAgnieszka

 
Posty: 657
Od: Pon lip 06, 2009 8:10
Lokalizacja: Kętrzyn/Olsztyn

Post » Nie paź 18, 2009 14:48 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

MartaAgnieszka pisze:Ostatnio piekłam szarlotkę. A że ze mnie marna kucharka .......... ale jak zobaczyła swoje dzieło zrobiłam zdjęcie i wysłałam do wszystkich znajomych :D
Obrazek


kurcze aż się splułam :oops:

mniamusnie wygląda ta szarlotka

Aluś wróciłaś mi wiarę w apetyt :1luvu:
tyle przepisów
trzeba chyba cosik skorzystać i uważyć

ja uwielbiam takie jedno ciasto
można z niego robić rogaliki nadziewane
jest na tyle wszechstronne że nadziewam
serem,jabłkami,makiem,
a na słono mięsem,kapustą lub grzybami :D

Kociama

Avatar użytkownika
 
Posty: 23507
Od: Czw gru 07, 2006 18:34
Lokalizacja: Beskidy

Post » Nie paź 18, 2009 15:35 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Kociama pisze:
ja uwielbiam takie jedno ciasto
można z niego robić rogaliki nadziewane
jest na tyle wszechstronne że nadziewam
serem,jabłkami,makiem,
a na słono mięsem,kapustą lub grzybami :D


to dawaj przepis :ok: :D
ObrazekObrazek

amyszka

Avatar użytkownika
 
Posty: 24121
Od: Czw mar 22, 2007 14:26
Lokalizacja: Bolesławiec Śl.

Post » Nie paź 18, 2009 15:50 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

amyszka pisze:
Kociama pisze:
ja uwielbiam takie jedno ciasto
można z niego robić rogaliki nadziewane
jest na tyle wszechstronne że nadziewam
serem,jabłkami,makiem,
a na słono mięsem,kapustą lub grzybami :D


to dawaj przepis :ok: :D



50dkg maki
3 jajka
1,5 kostki margaryny
7dkg drożdży

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto
drożdże wystarczy wkruszyć
Rozwałkować kilka okragłych placków wielkości talerza
kazdy podzielić na osiem części
nakładac farsz i zwijac rogaliczki
albo pierożki można tez lepić
można tez zwinąc wielki placek w roladę
jak kto woli
ale takie rogaliki np z farszem na słono sa pyszne do barszczu

jesli farsz na słodko to po upieczeniu posypać cukrem lub polewa ozdobić

proste ale pyszne

Kociama

Avatar użytkownika
 
Posty: 23507
Od: Czw gru 07, 2006 18:34
Lokalizacja: Beskidy

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości