[GDA]Kropka-ma FIV i ma DS...dobrze jej w nowym domu :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 10, 2009 13:02 [GDA]Kropka-ma FIV i ma DS...dobrze jej w nowym domu :)

Krótko o Kropce się nie da :)
Kropka trafiła do mnie 17.02.2009
Wróciła z adopcji.

Została znaleziona nieprzytomna w błocie i śniegu, gdzieś na wysokości grudnia.
Nie wiem czy napisałam prawdę , ponieważ to nie ja ją znalazłam i jej historia została mi zrelacjonowana.

Z adopcji wróciła, bo się nie dogadała z rezydentem...

Kropeczka jest niesamowicie nieśmiałym koteczkiem i trochę agresywnym.
Można ją głaskać tylko do pewnego momentu, bo później są ząbki tudzież pazurki w akcji.
Przytulić...tylko w kocyku ,kiedy łapki są nim zakryte. Wtedy Kropcia częstuje tylko obrażonym spojrzeniem i warczeniem.
Przychodzi do nas spać, kładzie się w nogach albo na nogach,ale dawno tego nie robiła ze względu na nasze inne tymczasy-w tej chwili mam tylko ją i Tinę - viewtopic.php?f=13&t=96715 .
Wcześniej było u mnie 13 kotów...

Kropusia nie lubi jak ktoś rozmawia w jej obecności przez telefon komórkowy .
Nie lubi jak ktoś gwiżdże :) bardzo nawet :) przychodzi i warczy na delikwenta, łapoczyny też są :)
Nie znosi ,kiedy ktoś układa sztućce zbyt długo-ostatnio mnie uszczypnęła w łydkę i łapoczyniła ,kiedy się odwróciłam , żeby zobaczyć co to...i jeszcze na mnie powarkiwała :)
Ma charakterek :)

Kropcia jest trochę nerwowa i w związku z tym miała :? powiedzmy astmę, bo nie wiem jak to nazwać.
Kiedy było u mnie dużo kotów Kropka kilka razy dziennie "kaszlała" , teraz kiedy jest tylko Tina rzadziej się to zdarza, a w tej chwili już od paru dni nie słyszałam , żadnego kaszelku.

Jest wysterylizowana.
Kropka miała guza listwy mlecznej, który się okazał przerzutem z pachwiny.
Została zooperowana i w tej chwili cieszy się względnie dobrym zdrowiem.
Ostatnio robiłam jej USG, badania krwi i moczu(wyniki ostatniego będę miała 12.10).
Wyniki krwi miały podwyższony mocznik, nieznacznie-było 87,przy normie do 70,ale wtedy była pierś z kurczaka w menu i będziemy powtarzać te badania niedługo.
Przy pobieraniu krwi sprawdziliśmy jej cukier(90) i był dość wysoki,ale wg Weta nie była do końca przegłodzona, bo na badaniu byliśmy o 9.00,a miski schowałam po północy.
Zakupiłam glukometr i ostatnio próbowałam jej zmierzyć poziom cukru,ale nie udało mi się. Muszę się w tej kwestii jeszcze podszkolić.

Dlaczego badam tak Kropkę?
Raz , że jest już starsza-Wet na podstawie RTG powiedział , że ma mimum 10 lat.
Dwa, historia z guzem.
Trzy , ostatnio dziwnie chodzi.

EDIT 14.12.2009.
Potwierdziliśmy , że Kropka jest FIV + :cry: :cry: :cry:
Stan : 2,7 leukocytów ...limfocytów i granulocytów tyle co nic.
Wet mnie postraszył infekcjami zagrażającymi jej życiu.

Obrazek
Obrazek

Kropka szuka domu najlepiej gdzie będzie jedynaczką albo jedną z dwóch.
Nie nadaje się do domku z małymi dziećmi.

Kontakt w sprawie adopcji :
Aśka(seja)
seja@poczta.onet.pl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ROZLICZENIA

SALDO ZA 2009
=-547,622zł

Link do rozliczeń za 2009 :
viewtopic.php?f=13&t=95980&p=4627874#p4627874

ROZLICZENIA 2010

STYCZEŃ
+16zł bazarek
+20zł bazarek
+19zł bazarek
+17zł bazarek
+30zł bazarek
+30zł bazarek
+51zł bazarek
+23zł bazarek
-21,60 wysyłka 4 paczuszek, reszty kwot wysyłkowych nie pamiętam.

-70zł kastracja Cyrusa.
-34zł pochłaniacz do kuwety
-52,63zł jedzenie (już minus 1/3 za Tinowe papu)
-------------------------------

=+22,77zł

----------------------------------------------------
= - -524,852zł (stan na 01.02.2010)
Ostatnio edytowano Śro mar 17, 2010 20:04 przez seja, łącznie edytowano 14 razy

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Nie paź 11, 2009 15:07 Re: [GDA] Kropka-charakterna kiciula szuka DS

Asiu na stawy podobno jest super karma firmy Hills ale ona jest droga http://animalia.pl/produkt,16124,45,Hil ... e_j_d.html
Obrazek Obrazek
Moje tymczasy viewtopic.php?f=1&t=120108&p=6675666#p6675666
Madzia ur 16.09.2011 :)

kinga-kinia

Od: Wto sty 27, 2009 19:28

Post » Nie paź 11, 2009 15:32 Re: [GDA] Kropka-charakterna kiciula szuka DS

Seju - nawiązując do tego podwyższonego mocznika - mam po Bajce Ipakitinę, ktora dodawana kotu do karmy działa osłonowo na nerki, mogę Ci podesłać, jeśli uznasz, że może być potrzebna?
Obrazek Obrazek

soso

Od: Śro lis 26, 2008 7:38

Post » Nie paź 11, 2009 16:45 Re: [GDA] Kropka-charakterna kiciula szuka DS

hop kropeczko po domeczek!!!!!!!!!!
HOTEL DLA KOTÓW "MIAU" http://www.miauhotel.pl ZAPRASZAM

Obrazek
Obrazek

PROSZĘ O WSPARCIE DLA KOTÓW BEZDOMNYCH POD MOJĄ OPIEKĄ: http://www.miauhotel.pl - NR KONTA W ZAKŁADCE: MIAU ADOPCJE. FUNDACJA VIVA!

sabina skaza

Od: Pt mar 02, 2007 10:28

Post » Nie paź 11, 2009 18:19 Re: [GDA] Kropka-charakterna kiciula szuka DS

soso pisze:Seju - nawiązując do tego podwyższonego mocznika - mam po Bajce Ipakitinę, ktora dodawana kotu do karmy działa osłonowo na nerki, mogę Ci podesłać, jeśli uznasz, że może być potrzebna?

U Kropki nerki jeszcze nie są w tak złym stanie. Jeżeli coś jest nie tak to jej stawy .

Znalazłam RC http://www.krakvet.pl/royal-canin-senio ... -1577.html
i takie jej kupię jak się trochę odbiję od dna.

Kinguś tamta karma jest też bomba, tylko na animali przesyłka itd. jest od 200zł wzwyż, jakby ktoś zamawiał tak z początkiem listopada,bo wtedy będę miała ciut więcej pieniążków , chyba , że bazarek trochę pójdzie to bym była chętna, a nawet bardzo chętna.

seja

Post » Nie paź 11, 2009 18:35 Re: [GDA] Kropka-charakterna kiciula szuka DS

http://www.swiatzoo.pl/pl/category/258/ ... -dla-kotow

-chyba zacznę się tu zaopatrywać ;) tu jest o 20zł taniej niż na animalii ten hills :)
Nie wiem ile jest za przesyłkę nie znalazłam...

seja

Post » Pon paź 12, 2009 22:41 Re: [GDA] Kropka-charakterna kiciula szuka DS

Kropka jest na mnie obażona po ostatnije wizycie u Weta i po odrobaczaniu :)

seja

Post » Wto paź 13, 2009 23:13 Re: [GDA] Kropka-charakterna kiciula szuka DS

Kropcia wesoło pochrapuje na kocyku :) i coś jej się śni, bo momentami warczy :)

seja

Post » Czw paź 15, 2009 14:37 Re: [GDA] Kropka-charakterna kiciula szuka DS

Niedobrze.
Kropcia ma w moczu białko, leukocyty, erytrocyty , pasma śluzu, kom. nabłonka... i szczawian wapnia(jeżeli dobrze pamiętam, bo przez tel. rozmawiałam).
Więcej powiem jutro ,kiedy dostanę wyniki do ręki.

Dostanie enrofloksacynę prze 1,5tygodnia.

seja

Post » Nie paź 18, 2009 12:01 Re: [GDA] Kropka-charakterna kiciula szuka DS-chore nerki?

Badanie moczu.
Muszę zaznaczyć, że Kropcia wysiusiała mi się w kocyk nim dojechałam do Weta...więc na miejscu dostała kroplówkę i furosemid. Badania mogą być trochę "słabe".

Kolor -żółty
Przejrzystość -przejrzysty
Glukoza- ujemny
Bilirubina-ujemny
Ciała ketonowe-ujemny
Ciężar właściwy 1.010
Erytrocyty - 5+ - ujemny
ph - 7
Białko 2+ - ujemny
Białko ilościowo 0.68g/l
Urobilinogen - w normie
Azotyny - ujemny
Leukocyty - ujemny

Ocena mikroskopowa :
Nabłonki płaskie - pojedyńcze w.p.w.
Pasma śluzu -nieliczne w.p.w.
Leukocyty 3-5 w.p.w.
Erytrocyty świeże - 20-25 w.p.w.
Erytrocyty wyługowane 15-20 w.p.w.
Kryształy szczwianu wapnia - bardzo liczne w.p.w.
Bakterie - nieliczne

Ten mocz ,który zostały wysiusiany byłby bardziej miarodajny i pewnie wyniki byłby gorsze...ale już teraz można powiedzieć że mam w domu przyszłego nerkowca.

Nie wiem za bardzo co dalej?

Nerkowca jeszcze nie miałam!!

Kropka wydawała mi się jakaś dziwna i zaczęłam ją badać- dziwnie chodziła, przestała joggingować.
W ten sposób wyszło , że ma podwyższony mocznik- 87,kreatynina już się zbliża do progu alarmowego, bo wynosiła 1.63(przy normie 1.70), anemi jeszcze nie ma.
W USG nerki są w normie, bez cech zastoju, złogów itd.

Miała sterylizację 24.01.2009.

Dostałam zalecenia zmiany diety.
I przeglądam te wszystkie karmy i się zastanawiam, która dobra, która lepsza.
Szukałam w wątkach ABC, ale tam znalazłam wątek nerkowca, który podobnie jak Kropka zaczynał od bólu stawów i się zlękłam.
Wiem o Hill'sach,Eukanubie, RC, Kattovicie, Animondzie, Purnie, Beapharze i paru innych.
Ceny...jak ceny... znacząco podniosą moje wydatki na tymczasa ...ale co zrobię...
Polececie jakąś konkretną?

Za miesiąc badanie krwi,moczu( miesiąc od momentu zakończenia leczenia enrofloksacyną-czekam , bo Wet nie miał, w poniedziałek ma być).

Co robić prócz tego?
Czy może dostawać pierś z kuraka? Czy jej ukochany jogurt naturalny jest wskazany?

seja

Post » Nie paź 18, 2009 21:27 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Przydałoby mi się pare porad co i jak... wolałaby nie popełnić żadnego błędu z okazji "to mój pierwszy nerkowiec i nie wiem co i jak" ...

seja

Post » Nie paź 18, 2009 22:31 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Asiu, nie denerwuj się tak, nic nie swiadczy o chorych nerkach, ma szczawiany, pewnie dlatego tez erytrocyty w moczu.
Mocznik troszke podwyzszony , a kreatynina jak najbardziej w normie.
Nie wiem jak pozbyć sie szczawianow , pewnie specjalistyczna karma by się przydala, ale nie wiem jaka.
Tylko czy szczawiany mogą występowac przy tak wysokim PH?
Nie polecam ipakityny, bo ma skladnik, ktory powoduje chudniecie.
Odchodzi się obecnie od specjalistycznej karmy nerkowej, zwaszcza podawanej na dluzszą metę.
Jest specjalny wątek dla nerkowcow, ale z tego co pamiętam, problemy z chodzeniem pojawiają sie u nerkowych kotów w końcowym stadium.
Moze glukozaminę trzebaby podawać.Pamiętam, ze jest jakis preparat z glukozaminą dla kotow,który podaje sie kotom z chorym pęcherzem , moze to cystaid?
A jak jej ząbki, dziasla, bo tego trzeba pilnowac .
Kciuki za zdrowko Kropeczki :ok:

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Nie paź 18, 2009 22:47 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Skad pomysl ze masz kota - nerkowca? 8O
Wyniki wskazuja jedynie na duzy problem ze szczawianami (sa karmy ograniczajace ich powstawanie) oraz na krwawienie z drog moczowych i ich podraznienie, ale raczej bez infekcji jako takiej - niskie leukocyty w moczu.

Szczawiany wola pH niskie, ale przy sklonnosci kota do ich wydalania (szczegolnie gdy malo pije) moga wytracac sie i w moczu zasadowym.

Ogolnie dziwne sa te wklejone wyniki - bialko na dwa plusy i dopisek - ze wynik ujemny?
To samo przy erytrocytach.

I jeszcze jedno - w jaki sposob pobrano mocz?
Czy nie przez wyciskanie?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie paź 18, 2009 22:57 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

gisha pisze:Asiu, nie denerwuj się tak, nic nie swiadczy o chorych nerkach, ma szczawiany, pewnie dlatego tez erytrocyty w moczu.
Mocznik troszke podwyzszony , a kreatynina jak najbardziej w normie.
Nie wiem jak pozbyć sie szczawianow , pewnie specjalistyczna karma by się przydala, ale nie wiem jaka.
Tylko czy szczawiany mogą występowac przy tak wysokim PH?
Nie polecam ipakityny, bo ma skladnik, ktory powoduje chudniecie.
Odchodzi się obecnie od specjalistycznej karmy nerkowej, zwaszcza podawanej na dluzszą metę.
Jest specjalny wątek dla nerkowcow, ale z tego co pamiętam, problemy z chodzeniem pojawiają sie u nerkowych kotów w końcowym stadium.
Moze glukozaminę trzebaby podawać.Pamiętam, ze jest jakis preparat z glukozaminą dla kotow,który podaje sie kotom z chorym pęcherzem , moze to cystaid?
A jak jej ząbki, dziasla, bo tego trzeba pilnowac .
Kciuki za zdrowko Kropeczki :ok:

Soniu, to badanie moczu jest mało adekwatne, bo ono jest po nawodnieniu i furosemidzie. Kropa mi się zlała "nocnym" moczem. Z samego rana z nią jechałam i nie zdążyłam.Gdyby badano mocz poranny , śmiem twierdzić , że wyniki byłby gorsze.

Specjalistyczną karmę będzie dostawać.
Ciągle jestem na minusie :( a chwilowo się u mnie nie przelewa :(
Na początek IAMS albo RC , nie pamiętam co u Weta zamawiałam ...

Badania krwi były miesiąc temu(15.09).
Kropcia dziwnie chodzi już od jakiegoś czasu, przyuważyliśmy to dopiero jak się przeprowadziliśmy do kawalerki ...

Ona zawsze była niedotykalska.
Nie wiem czy wcześniej miała jakąś morfologię, badanie moczu.
Możliwe , że coś było na rzeczy już od dłuższego czasu.
Dziwnie chodzi.
Czai się żeby wskoczyć na górę, troszkę czasu "wymierzenie" skoku jej zajmuje.
Ja bardzo długo byłam zajęta Miśką [*], a w międzyczasie ponad 9tką kociąt... mogłam coś przeoczyć :(

Kropka miała trafić do mnie na DT i znaleźć DS, ja nie chcę takiej samej sytuacji jak z Miśką [*].
Jeszcze po niej nie doszłam do siebie , a tu Kropka... jakiś koszmar...

Ząbki miała oczyszczane z kamienia w kwietniu. Wtedy też był usuwany guz z listwy i pachwiny.

seja

Post » Nie paź 18, 2009 23:01 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Blue pisze:Skad pomysl ze masz kota - nerkowca? 8O
Wyniki wskazuja jedynie na duzy problem ze szczawianami (sa karmy ograniczajace ich powstawanie) oraz na krwawienie z drog moczowych i ich podraznienie, ale raczej bez infekcji jako takiej - niskie leukocyty w moczu.

Szczawiany wola pH niskie, ale przy sklonnosci kota do ich wydalania (szczegolnie gdy malo pije) moga wytracac sie i w moczu zasadowym.

Ogolnie dziwne sa te wklejone wyniki - bialko na dwa plusy i dopisek - ze wynik ujemny?
To samo przy erytrocytach.

I jeszcze jedno - w jaki sposob pobrano mocz?
Czy nie przez wyciskanie?

Wpisałam wyniki tak jak mam w wydruku.
Nie jestem analitykiem medycznym...nie znam się na "wydrukach" ...
Skąd pomysł , że nerkowiec? Objawy pasują, im więcej wątków czytam , tym więcej podobieńst zauważam...

Mocz pobrano przez wyciskanie, ale na głupim jaśku i ketaminie- jedno naciśnięcie i było po.

Plus intuicyjnie czuję , że coś nie gra. Nie umiem tego wyjaśnić.

seja

[następna]