Koconku,
a czy zrobiony był antybiogram, żeby stwierdzić, że Convenia wchodzi w rachubę? Według moich niemieckich źródeł przy zaawansowanej PNN convenii się nie podaje.
Po polsku też jest coś na ten temat:
Preparatu Convenia nie należy także stosować u psów i kotów w wieku poniżej 8 tygodnia
życia, jak również u psów i kotów z ciężkimi chorobami nerek (zaburzenia czynności nerek)., str. 2
http://www.emea.europa.eu/vetdocs/PDFs/ ... 98-pl1.pdfNie wiem, Koconku, nie wiem, tym bardziej, że nie wiem, jakie badania moczu były robione, ale zanim podałabym kotu nerkowemu convenię, zrobiłabym posiew z antybiogramem. Nowy posiew i antybiogram w Waszej sytuacji byłby chyba dopiero możliwy od 3 do 5 dni po odstawieniu Baytrilu.
Przedwczoraj rozmawiałam z moimi najbardziej zaufanymi wetami, którzy specjalizują się na PNN i cukrzycy. David przy hipernatremii stosuje roztwór 5 % glukozy. Twierdzi, że jest najlepsza. Działa osmotycznie, ale nie dostarcza żadnych innych (dodatkowych) elektrolitów. 5% roztwór można podawać też podskórnie (a więc myliłam się

). Podskórnie nie podaje się jedynie glukozy o wyższym stężeniu. 5% glukozę można również zmieszać z 0,9 % NaCl. W literaturze fachowej zalecana jest też terapia 0,45% NaCl z 2,5% glukozy.
Zupełnie inaczej wygląda np. terapia u kotów cukrzycowych z PNN i towarzyszącej jej hipernatremii. Wtedy glukozy absolutnie nie można podać i problem jest o wiele bardziej złożony. David rozcieńcza w takich przypadkach trochę NaCl i podaje go podskórnie. Roztwór taki, podawany podskórnie, może być trochę hipoosmolarny, ale nie za bardzo, gdyż sód jest chyba mniejszym problemem niż wapń lub potas.
Pozdrawiam serdecznie