» Pon wrz 28, 2009 11:37
Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*
Ja ostatnio sondowałem wśród znajomych temat pomocy dla schronisk. Jest to trudny temat, bo koty nie każdy lubi ( zawsze jacyś ludzie jakieś mylne pojęcie mają ) w dodatku medialnie jest słabo z tym. Rozmawiałem kiedys z znajomą, ma dobre serce,jest mądra, więc z jednej strony ją podrywałem a z drugiej cos próbowałem wysępic dla kotów. Moja kotka ja lubi, więc miałem wsparcie. Gdy przyszło do sedna tematu, to nagle Ona wyskoczyła mi z bezdomnymi ludźmi, sierocińcami, glodnymi dziećmi. Fakt, kobieta moze inaczej reaguje na ludzką tragedię. Ustapilem, tematu nie wznawiałem. Próbowałem kolegę namówić na małą pomoc, ma sklep z jedzieniem dla kotów, myslełem , że będzie ok. Znowu pech, on jest wręcz zasypywany prosbami o pomoc, raz sie nadział, ktoś go oszukał, i lipa. Przy tej skali zjawiska, musiałby tylko pomagac, a on przecież utrzymuje z tego sklepu rodzinę, dzieci, siebie. Po prostu, ktoś nie pomyslał i go ładnie zniechęcił.
Udało mi sie z kubkami, które teraz tak ładnie poszły na bazarku Patrycji. Ale trafiłem na kociarza. Mógłbym " wyciągnąć" wiecej lecz wole tego nie robić, bo znowu kogos moze to zrazić, bo pomyśli że wykorzystuje znajomosć, do tego by go wykorzystać. Lepiej mniej, a częściej, niz duzo, a tylko raz.
Poruszyłem wyżej media. O kotach mało się pisze i mówi. Stereotypy w spoleczeństwie są takie a nie inne.
Zwierzę to rzecz. ostatnio słyszałem o proteście milosników kotów zamieszkujących stocznię gdańską.Zalozyli jakąś organizację, protestują. Nooo, myslę ładnie, ładnie nam gola strzelili, samobója. W tak drażliwym temacie jak restrukturyzacja takiego zakladu, taki protest obróci się przeciwko wszystkim kocim fundacjom. Bo tam albo się stoi po stronie zmieniających tą firmę, alebo po stronie blokujących te zmiany. Nic tylko kociarze dostali sie w zęby polityki wokół stoczni, i to jeszcze nie po mądrzejszej stronie.
Teraz meritum:
Znacie pewnie opowieść o wędce i rybie.
Biednemu potrzebna wędka, nie ryba. Rybę zje i znowu będzie głodny, a wędką nałowi następnych ryb.
Mamy to co mamy w pomocy dla schronu. Akcja Patrycji z kubkami idzie jak po maśle. można wiec złozyć się i zamowić kolejne, ale już po niskiej cenie, takiej wynegocjowanej dla nas. Mielibysmy znowu wędkę. Bo kubki także mozna w schronisku sprzedawać jako cegiełki na pomoc schronowi. I w taki sposób wędka łowila by dla nas ryby...czytaj, pieniadze dla kotów i ich potrzeb.