*Schronisko Opole IV. Panleukopenia :( Tragedia ;(*

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 27, 2009 17:30 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

Kolejna kocia tragedia.

Roxi została znaleziona, gdzieś koło Reala.
Przyniesiona na rękach przez osoby, które ją znalazły - była wyczerpana, zaniedbana i bardzo smutna.
Najprawdopodobniej wyrzucona z domu, bo urodziła maluszki. Możliwe nawet, że była jeszcze w trakcie karmienia. :(

Obrazek

-Buffy-

Od: Wto maja 15, 2007 20:14

Post » Nie wrz 27, 2009 17:33 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

Tej historii nie da się opowiedzieć.

Malutki trafia do Schronu, bo w domu go nie chcą.
Nie chcą tak samo, jak pozostałych kotów.
Właściciel - starszy pan - sam go odnosi, żeby nie stała mu się żadna krzywda.
Płaczemy razem z nim, kiedy się żegna z kocurkiem.
:(

Obrazek

-Buffy-

Od: Wto maja 15, 2007 20:14

Post » Nie wrz 27, 2009 19:27 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

A ja zaproszę wszystkich na bazarek "Firmowe" kubki na pomoc PRZEKOCONEMU Opolu!
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie wrz 27, 2009 19:44 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

I jeszcze przypomnę o aukcjach na Allegro:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=44838
będą pojawiać się nowe!
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie wrz 27, 2009 20:10 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

Cały czas proszę znajomych, by głosowali na schronisko w Opolu na Tesco.pl Czasami wydaje mi się że jak grochem o ścianę... :(
Pocieszam się tylko, że bez tej nikłej części byłoby jeszcze gorzej.
ps. Klaudunia i Eduś mają zawieszenie broni. Dziękujemy za cudownego koteczka.

sygitka21

Od: Wto wrz 08, 2009 21:16

Post » Nie wrz 27, 2009 20:29 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

Trzykropka oddała głos i poprosiła znajomych, i jeszcze prosi... :ok: :ok: :ok:
Ostatnio edytowano Pon wrz 28, 2009 10:56 przez koko_, łącznie edytowano 1 raz

koko_

Od: Pt gru 19, 2008 16:15

Post » Nie wrz 27, 2009 21:23 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

sygitka21 pisze:Cały czas proszę znajomych, by głosowali na schronisko w Opolu na Tesco.pl Czasami wydaje mi się że jak grochem o ścianę... :(
Pocieszam się tylko, że bez tej nikłej części byłoby jeszcze gorzej.
ps. Klaudunia i Eduś mają zawieszenie broni. Dziękujemy za cudownego koteczka.

ja mam to samo i jeszcze te glupie usmiechy wk.. mnie to ..
nooo ale obiecalam sobie że przy najbliższej prosbie ja tez sie glupio usmiechne :twisted:
kurde powiedzcie mi czemu pomagając zwierzakom człowiek musi sie czuc jak idiota :roll: wy też tak macie?
to chore jest :(
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

Post » Pon wrz 28, 2009 7:47 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

phantasmagori pisze:kurde powiedzcie mi czemu pomagając zwierzakom człowiek musi sie czuc jak idiota :roll: wy też tak macie?
to chore jest :(

Właśnie wczoraj dokładnie tego doświadczyłam. :(
Czuję się jakbym była z innej bajki zupełnie. :(

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Pon wrz 28, 2009 8:17 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

Już prawie koniec pracy, chwila wytchnienia. Coś tam paplam o tym, że mam tego Eda, i że pewnie wezmę 2 kociambra ze schronu. I marudzę, kuuurde, gdyby był link do tego Bałwanka, co się co miesiąc daje 8 zł. na schronisko, jako zlecenie stałe. No i twardo sonduję. Dałyby czy nie dały?? 8 zeta, w słusznej sprawie. Maj frend, co straciła przez pasożyta maleństwo nienawidzi tego tematu. Dobra, kurde. Dałyby. W końcu 8 zł to nie majątek. Tylko ja wiem, że w domeczku oleją sprawę. A mało która posługuje się przelewami przez Net. :/ A tu trzeba było ustawić to jako zlecenie stałe...
Babeczki to panie domu. Ja nie żonata, nie dzieciata. Jak się ustatkuję, to mi głupoty wyjdą z głowy. Oby kurde nie, bo nie chciałabym siebie znać.
Tak sobie myślę, że ta znieczulica kiedyś wróci. Nie mam na myśli tych,których na to zwyczajnie nie stać. Tylko tych od głupich uśmieszków, tych głupich komentarzy. W końcu kto tu wychodzi na chama i półgłówka- ty która chcesz pomóc, czy ta co nie ma żadnych ambicji i odruchów humanitaryzmu?? Mnie to nie obchodzi. Nie mam ochoty robić za małpę, ale też nie zamęczać tematem, ani przesadzać z namolnością. Ale napierać na przyjaciół zamierzam. I napierać, żeby oni napierali. Zawsze to o te parę osób więcej. Robić swoje i szanować się. Pozdr!

sygitka21

Post » Pon wrz 28, 2009 11:37 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

Ja ostatnio sondowałem wśród znajomych temat pomocy dla schronisk. Jest to trudny temat, bo koty nie każdy lubi ( zawsze jacyś ludzie jakieś mylne pojęcie mają ) w dodatku medialnie jest słabo z tym. Rozmawiałem kiedys z znajomą, ma dobre serce,jest mądra, więc z jednej strony ją podrywałem a z drugiej cos próbowałem wysępic dla kotów. Moja kotka ja lubi, więc miałem wsparcie. Gdy przyszło do sedna tematu, to nagle Ona wyskoczyła mi z bezdomnymi ludźmi, sierocińcami, glodnymi dziećmi. Fakt, kobieta moze inaczej reaguje na ludzką tragedię. Ustapilem, tematu nie wznawiałem. Próbowałem kolegę namówić na małą pomoc, ma sklep z jedzieniem dla kotów, myslełem , że będzie ok. Znowu pech, on jest wręcz zasypywany prosbami o pomoc, raz sie nadział, ktoś go oszukał, i lipa. Przy tej skali zjawiska, musiałby tylko pomagac, a on przecież utrzymuje z tego sklepu rodzinę, dzieci, siebie. Po prostu, ktoś nie pomyslał i go ładnie zniechęcił.
Udało mi sie z kubkami, które teraz tak ładnie poszły na bazarku Patrycji. Ale trafiłem na kociarza. Mógłbym " wyciągnąć" wiecej lecz wole tego nie robić, bo znowu kogos moze to zrazić, bo pomyśli że wykorzystuje znajomosć, do tego by go wykorzystać. Lepiej mniej, a częściej, niz duzo, a tylko raz.
Poruszyłem wyżej media. O kotach mało się pisze i mówi. Stereotypy w spoleczeństwie są takie a nie inne.
Zwierzę to rzecz. ostatnio słyszałem o proteście milosników kotów zamieszkujących stocznię gdańską.Zalozyli jakąś organizację, protestują. Nooo, myslę ładnie, ładnie nam gola strzelili, samobója. W tak drażliwym temacie jak restrukturyzacja takiego zakladu, taki protest obróci się przeciwko wszystkim kocim fundacjom. Bo tam albo się stoi po stronie zmieniających tą firmę, alebo po stronie blokujących te zmiany. Nic tylko kociarze dostali sie w zęby polityki wokół stoczni, i to jeszcze nie po mądrzejszej stronie.
Teraz meritum:
Znacie pewnie opowieść o wędce i rybie.
Biednemu potrzebna wędka, nie ryba. Rybę zje i znowu będzie głodny, a wędką nałowi następnych ryb.
Mamy to co mamy w pomocy dla schronu. Akcja Patrycji z kubkami idzie jak po maśle. można wiec złozyć się i zamowić kolejne, ale już po niskiej cenie, takiej wynegocjowanej dla nas. Mielibysmy znowu wędkę. Bo kubki także mozna w schronisku sprzedawać jako cegiełki na pomoc schronowi. I w taki sposób wędka łowila by dla nas ryby...czytaj, pieniadze dla kotów i ich potrzeb.

silesius

Od: Pon sty 12, 2009 20:16

Post » Pon wrz 28, 2009 12:38 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

silesius pisze: Rozmawiałem kiedys z znajomą, ma dobre serce,jest mądra, więc z jednej strony ją podrywałem a z drugiej cos próbowałem wysępic dla kotów. Moja kotka ja lubi, więc miałem wsparcie. Gdy przyszło do sedna tematu, to nagle Ona wyskoczyła mi z bezdomnymi ludźmi, sierocińcami, glodnymi dziećmi. Fakt, kobieta moze inaczej reaguje na ludzką tragedię. Ustapilem, tematu nie wznawiałem.

Mogłeś jej zapytać, w jaki sposób ona pomaga tym biednym dzieciom.
Można przecież pomagać jednym i drugim, to się nie wyklucza.

silesius pisze:Teraz meritum:
Znacie pewnie opowieść o wędce i rybie.
Biednemu potrzebna wędka, nie ryba. Rybę zje i znowu będzie głodny, a wędką nałowi następnych ryb.
Mamy to co mamy w pomocy dla schronu. Akcja Patrycji z kubkami idzie jak po maśle. można wiec złozyć się i zamowić kolejne, ale już po niskiej cenie, takiej wynegocjowanej dla nas. Mielibysmy znowu wędkę. Bo kubki także mozna w schronisku sprzedawać jako cegiełki na pomoc schronowi. I w taki sposób wędka łowila by dla nas ryby...czytaj, pieniadze dla kotów i ich potrzeb.

Pomysł bardzo fajny. Do przemyślenia i przedyskutowania.

violavi

Post » Pon wrz 28, 2009 13:29 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

Byłam w schronisku. I jestem załamana... :(

Cameo

Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Pon wrz 28, 2009 13:58 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

Mieszkam w Strzelcach Opolskich.Tu nie ma schroniska.A jest masa bezdomnych kotów.Ostatnio koleżanka opowiadała mi że u niej w klatce jest pani która karmi koty ,jest ich już ponad 10.Koty sa niesterylizowane i rozmnażają sie dalej.To samo jest na działkach i moim osiedlu.Pod oknem widuje kotkę która okoci sie juz drugi jak nie trzeci raz w tym roku.Sama mam dwa koty znalezione,więcej mieć nie mogę.Nie stać mnie też na kastracje bezdomnych kotów-i tu tkwi problem.W innych miastach słyszałam o akcjach kastracji bezpłatnej bezdomniaków.A na opolszczyźnie ?Kotów przybywa niestety :(

łApkA

Od: Pon sty 05, 2009 12:32

Post » Pon wrz 28, 2009 14:04 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

No tak, racja silesius. Tak sobie ubolewam i chlipię.
Rozmawiałam z moją frend (ta co ma na bakier z kotami). Też bardzo kochana osoba. I ona również wyskakuje z tekstami o biednych dzieciach, bezdomnych, katastrofach. Inni podobnie.
Tyle, że nie da się uszczęśliwić wszystkich. Ja uważam, że wystarczająco wiele robię dla ludzi. Wychodzę z pracy i z tym kończę. Po prostu nie mam siły na następne ludzkie nieszczęścia. Ludzie w taki czy inny sposób wybierają swój los. Zwierzęta, koty m.in. nie mają wyboru. I dlatego tak mi ich żal. Co poradzić na okrucieństwo?? Jak reagować na tortury, które bezbronnym zwierzętom gotują ludzie??
Inna rzecz, że ludzie w natłoku zajęć po prostu nie myślą na takie tematy. Chciałabym troszkę zaangażować swoje otoczenie w tą sprawę. Może ktoś coś da?? Może weźmie kota?? My jesteśmy najlepszym przykładem, że kot to żadna przeszkoda w prowadzeniu aktywnego, szczęśliwego życia. Poszumię wśród znajomych. W międzyczasie będę planowała weselicho, szumiąc...

sygitka21

Post » Pon wrz 28, 2009 14:49 Re: *Schronisko Opole IV. PRZEKOCENIE! ;( Głosuj w TESCO!*

łApkA pisze:Mieszkam w Strzelcach Opolskich.Tu nie ma schroniska.A jest masa bezdomnych kotów.Ostatnio koleżanka opowiadała mi że u niej w klatce jest pani która karmi koty ,jest ich już ponad 10.Koty sa niesterylizowane i rozmnażają sie dalej.To samo jest na działkach i moim osiedlu.Pod oknem widuje kotkę która okoci sie juz drugi jak nie trzeci raz w tym roku.Sama mam dwa koty znalezione,więcej mieć nie mogę.Nie stać mnie też na kastracje bezdomnych kotów-i tu tkwi problem.W innych miastach słyszałam o akcjach kastracji bezpłatnej bezdomniaków.A na opolszczyźnie ?Kotów przybywa niestety :(

W Opolu można wykastrować kota na koszt TOnZ-u, ale obecnie nie mają już kasy.
Może w Strzelcach też jest to jakoś uregulowane, trzeba zapytać w Urzędzie Gminy.
A jak nie jest , to zainteresować urzędników tematem. Oni czasem nie wiedzą, albo nie chcą wiedzieć o problemie, a jak się ich będzie nachodzić to może coś z tego wyniknie.

violavi

[poprzednia][następna]