Mam nadzieję, że pierwszy dzień kolejnej jesieni Puszkina można zaliczyć do udanych, czego i Puszkinowi i Tobie Olu życzę

Moderator: Estraven

zabers pisze:Napiszę coś długiego i jeśli uznacie, że to głupie, patetyczne, nie na miejscu - powiedzcie - skasuję.
Znacie Czchartiszwilego? Zapewne nie. A Akunina? Pewnie tak, a na pewno gdzieś to nazwisko (a dokładniej - pseudonim pisarski) Wam się obiło o uszy. Otóż Akunin/Czchartiszwili swego czasu napisał tak: "Wszystko, co kiedyś było, pozostaje na zawsze, tak samo jak wszyscy, którzy kiedyś byli". Nic i nikt nie znika na zawsze, tylko zmienia swoje miejsce pobytu - funkcjonuje w innym wymiarze czasowym, niewidoczne dla oczu. Pozostajemy sąsiadami i współmieszkańcami, którzy wzajemnie sobie nie przeszkadzają. "Jeśli dzień, pogoda i twój stan ducha znajdą się w harmonii z otoczeniem, poczujesz się cześcią tego, co było przedtem i tego, co będzie potem. I może usłyszysz głos, kóry szepnie: "Narodziny i śmierć to nie ściany, to drzwi"". Kiedy ludzkość oswoi odchodzenie i nie będzie traktowała go w kategoriach zła, "mozna będzie powiedzieć, że [...] zakończyła swoją drogę i wróciła do Edenu [...] i okaże się, że rację miał król Salomon, który powiedział: "Dzień śmierci jest lepszy od dnia narodzin"".
Tuiug sam zadecyduje jak długo jeszcze z nami pozostanie, my zaś winniśmy uszanować jego decyzję przejścia "na drugą stronę lustra", do "poczekalni", w której spokojnie i pewnie będzie zajęty poważną pracą - czekaniem... na nas. Dlaczego pewnie i spokojnie? Bo będzie miał to, co nie dane jest mieć wszystkim, a co daje mu Agn - poczucie dobrze przeżytego życia (nawet, jeśli jest to tylko kawałek życia).
Nie "dzielę skóry na niedźwiedziu", jest mi bardzo przykro. Żal mi każdego, który "pakuje powoli swój plecaczek", w samolubnym, egoistycznym pragnieniu posiadania, szczęśliwego finału, cudu, chciałabym, żeby wszystko wróciło do normy... I pomyslałam, że skoro towarzyszymy tu wszyscy Agn i jej stadku, to może spróbować bać się ... trochę mniej.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 43 gości