» Pon wrz 21, 2009 11:38
Re: Moje nerkowe serduszko - dna moczanowa????:((((
Alka:
Kiedy podajemy glukozę to butelka używana jest zawsze jednorazowo. Na szczęście udało mi się załatwić małe objętości, więc duzo się nie marnuje. Nam się nie udało zdobyć i wydaje mi się, że w Polskich warunkach nie ma mozliwości zakupu kroplówek w woreczkach, przynajmniej ani apteki, w których się zaopatruję, ani żadna z poznańskich znanych mi klinik weterynaryjnych takowych nie posiada.
Obszar zaczerwienienia znajduje się po bokach dokładnie nad nerkami i kieruje w tył - nie w dół.
Patrzac na bok kota kroplówki zawsze spływają w dół w obszar za przednimi łapkami, bo tam też Kitek ma dużo luźnej skóry. Zaczerwienienie jest jeszcze dalej - nad nerkami i dużo wyzej od miejsc, gdzie zazwyczaj spływa kroplówka. Zaczerwieniona skóra jest ciepła w tym obsarze, ale jak dotykam to nie ma reakcji bólowej, Kicia nie drapie tez tego miejsca.
Kicia dostaje bardzo małe stężenie glukozy - to jest jeden płyn Nacl z glukozą, więc martwica skóry przy tak nieskim stężeniu jest raczej bardzo mało prawdopodobna.
Tak, jak pisał Pcimolki w składzie nie ma alkoholu. Czystego NaCl nie podajemy. W przeciągu całego tygodnia otrzymuje w sumie do max 300ml - kroplówki co drugi dzień naprzemiennie z PWE.
Nie mniej - ponieważ poziom sodu nam się unormował - w tym tygodniu będa same kroplówki z PWE, najbliższe badanie krwi robimy w przyszłym tygodniu w poniedziałek i jeśli sod nam znów skoczy, to trzeba bedzie wrócić do glukozy z NaCl - bardzo niechętnie, bo to, że NaCl szczypie wiem również z autopsji.
Szczerze mówiąc nie rozumiem nadal dlaczego twierdzisz, że dobór płynów jest niodpowiedni.
Bo pomijając kwestię NaCl z glukozą, reszta różni się w niewielkim stopniu.
Skład podawanego PWE [g/l] - preparat łatwo dostepny:
sodu chlorek 5,75
potasu chlorek 0,38
wapnia chlorek 0,394
magnezu chlorek 0,2
sodu octan 4,62
sodu cytrynian 0,9
Osmolarność 302 [mOsm/l]
Skład proponowanego Plasmalyte [g/l] - ciężko dostępny:
sodu chlorek 5,26
potasu chlorek 0,37
wapnia chlorek - brak
magnezu chlorek 0,3
sodu octan 3,68
sodu cytrynian - brak
sodu glukonian 5,02
Osmolarność 296 [mOsm/l]
Kicię prowadzi najlepsza pani doktor-nefrolog koci i psi w Polsce. Wiem, że niektóre metody leczenia odbiegają od przyjętych standardów, ale się sprawdzają, a standardy kota mi prawie zabiły. Nikt nie jest nieomylny, dlatego dużo rozmawiam i pytam. Bardzo proszę rozwiń bardziej swoje wątpliwości, bo tak to nawet brak mi argumentów przy rozmowie z lekarzem.
Przy okazji nastepnych badań krwi zrobimy oznaczenie kwasu, ale u kotów dna moczanowa prawie wcale nie występuje, więc zaczerwienienie skóry nalezy łączyć raczej z innym stanem zapalnym.
Szukamy dalej.