Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Prośba na koniec tego wątku

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 14, 2009 10:51 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

alus1 pisze:Pierwsza :mrgreen:

doczekam się relacji dzisiaj? ech

Czekasz oczywiście na relację z mojej kulinarnej wielkiej przygody?
Ta fota powie wszystko :lol:
Obrazek

A dla zainteresowanych Alusiowy przepis na jabłka w cieście:
alus1 pisze:Joasiu
to tak postaram się podać choć jak się pewnie domyślasz na oko robię :roll:
2 jajka rozbijasz w misce i roztrzepujesz (Kurze nie Michała)
dodajesz 1 kefir mały lub pół dużego
mieszasz całość
dodajesz około 2 szklanek mąki ciasto musi być dość gęste ale nie aż tak jak na pierogi
dokładniej takie jak dość gęsta śmietana
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub wódki (to nei nasiąkną tak olejem)
2 łyżki cukru waniliowego dla smaku
wymieszać

umyć jabłko, ja nie obieram ze skórki tyko kroję tak jak mi pasuje nie za grubo żeby zdążyły lekko zmięknąć podczas smażenia
mieszasz już delikatniej żeby się nie porozpadały
ciasto jest dobre jak ładnie się na jabłkach trzyma tylko leciutko ściekając
więc możesz spróbować włożyć jeden kawałeczek jabłka i ocenić czy jest ok

podgrzewasz olej na patelni sprawdzasz czy dobry dając kropelkę ciasta na olej jak się ładnie smaży to temperatura dobra i można nakładać
nie za dużo na raz bo Ci się posklejają - one rosną!
można smażyć na nie za wielkim ogniu żeby jabłka miały czas na zmięknięcie a ciasto się nie spaliło
nie muszę mówić że przewracasz łopatką :wink:

To danie naprawdę wychodzi każdemu 8)
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Pon wrz 14, 2009 11:16 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

Będziemy na Joasi testować przepisy :mrgreen:

Congratulations :ok: :lol:

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Pon wrz 14, 2009 11:19 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

MarciaMuuu pisze:Będziemy na Joasi testować przepisy :mrgreen:

Do usług, złośliwe zołzy :lol:
Założę osobny wątek, poniedziałkowy tym razem :)
Obrazek

JoasiaS

Post » Pon wrz 14, 2009 11:55 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

Wygląda prawidłowo :ok:
Jeszcze sie skończy tak, że z pomocą Alus i przyjaciół opanujesz wzorcowo kilka prostych a mniamuśnych przepisów i będziesz nimi szpanować w Twoim gronie, które jest przekonane, że NIE UMIESZ gotować :mrgreen:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pon wrz 14, 2009 12:20 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

JoasiaS pisze:
alus1 pisze:Pierwsza :mrgreen:

doczekam się relacji dzisiaj? ech

Czekasz oczywiście na relację z mojej kulinarnej wielkiej przygody?
Ta fota powie wszystko :lol:
Obrazek

A dla zainteresowanych Alusiowy przepis na jabłka w cieście:
alus1 pisze:Joasiu
to tak postaram się podać choć jak się pewnie domyślasz na oko robię :roll:
2 jajka rozbijasz w misce i roztrzepujesz (Kurze nie Michała)
dodajesz 1 kefir mały lub pół dużego
mieszasz całość
dodajesz około 2 szklanek mąki ciasto musi być dość gęste ale nie aż tak jak na pierogi
dokładniej takie jak dość gęsta śmietana
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub wódki (to nei nasiąkną tak olejem)
2 łyżki cukru waniliowego dla smaku
wymieszać

umyć jabłko, ja nie obieram ze skórki tyko kroję tak jak mi pasuje nie za grubo żeby zdążyły lekko zmięknąć podczas smażenia
mieszasz już delikatniej żeby się nie porozpadały
ciasto jest dobre jak ładnie się na jabłkach trzyma tylko leciutko ściekając
więc możesz spróbować włożyć jeden kawałeczek jabłka i ocenić czy jest ok

podgrzewasz olej na patelni sprawdzasz czy dobry dając kropelkę ciasta na olej jak się ładnie smaży to temperatura dobra i można nakładać
nie za dużo na raz bo Ci się posklejają - one rosną!
można smażyć na nie za wielkim ogniu żeby jabłka miały czas na zmięknięcie a ciasto się nie spaliło
nie muszę mówić że przewracasz łopatką :wink:

To danie naprawdę wychodzi każdemu 8)

U mnie w domu to się nazywa "racuszki" są pycha !! A ja to bym chętnie zjadła eklerki do kawy :mrgreen: Chat mi smaka narobiła .

A jeszcze jedno Joasiu S ,książka dotarła dziś, zaczęłam czytać i oderwać się nie mogę :ryk: , a powinnam obiad gotować, To zamiast do kuchni ,wlazłam tu, żeby za książkę podziękować. :pisanie: dzięki, dzięki...
edit: a przypomniało mi isę coś jeszcze .Jak szukasz bardzo pysznego czegoś a nie trudnego, to ja mam taki przepis na fileciki w cieście . Mniamuśne jest .
Ostatnio edytowano Pon wrz 14, 2009 12:33 przez mięta, łącznie edytowano 1 raz

mięta

Od: Pt sty 09, 2009 23:20

Post » Pon wrz 14, 2009 12:26 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

mięta pisze:A jeszcze jedno Joasiu S ,książka dotarła dziś, zaczęłam czytać i oderwać się nie mogę :ryk: , a powinnam obiad gotować, To zamiast do kuchni ,wlazłam tu, żeby za książkę podziękować. :pisanie: dzięki, dzięki...

No to dobrze tłumaczyłam Alusi na pv w piątek, że ja do gotowania się nie nadaję, bom stworzona do literatury :mrgreen:
Miło mi, że książka się podoba :D :ok:
Obrazek

JoasiaS

Post » Pon wrz 14, 2009 12:30 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

JoasiaS pisze:
mięta pisze:A jeszcze jedno Joasiu S ,książka dotarła dziś, zaczęłam czytać i oderwać się nie mogę :ryk: , a powinnam obiad gotować, To zamiast do kuchni ,wlazłam tu, żeby za książkę podziękować. :pisanie: dzięki, dzięki...

No to dobrze tłumaczyłam Alusi na pv w piątek, że ja do gotowania się nie nadaję, bom stworzona do literatury :mrgreen:
Miło mi, że książka się podoba :D :ok:

No no, czekamy na drugą część :mrgreen:

Tak se zacytowałam, ku potomności... 8)

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Pon wrz 14, 2009 12:35 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

MarciaMuuu pisze:No no, czekamy na drugą część :mrgreen:

Jak Sznycuś nadal będzie się zachowywał tak jak się ostatnio zachowuje, to on sam jeden dostarczy mi materiału na opasły tom ilustrowany 8) . Byliśmy z nim u weta... 8) . Foty som. Kiedyś tam wstawię :twisted:
Obrazek

JoasiaS

Post » Pon wrz 14, 2009 12:35 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

no to ja muszę odkładać kasę już na druga w takim razie część, żebym znowu nie była na końcu he he

mięta

Od: Pt sty 09, 2009 23:20

Post » Pon wrz 14, 2009 13:17 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

Joanno - chcesz powiedzieć, że zakusy Frodo zbudziły w Papciu tę drugą, mroczną stronę jego natury na stałe i postanowił teraz wszystkim przypomniec o swojej pozycji w stadzie - vetu też
8)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pon wrz 14, 2009 13:27 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

JoasiaS pisze:
MarciaMuuu pisze:No no, czekamy na drugą część :mrgreen:

Jak Sznycuś nadal będzie się zachowywał tak jak się ostatnio zachowuje, to on sam jeden dostarczy mi materiału na opasły tom ilustrowany 8) . Byliśmy z nim u weta... 8) . Foty som. Kiedyś tam wstawię :twisted:

jako fanka Sznycka czekam
na foty co som
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Pon wrz 14, 2009 13:55 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

AYO pisze:Joanno - chcesz powiedzieć, że zakusy Frodo zbudziły w Papciu tę drugą, mroczną stronę jego natury na stałe i postanowił teraz wszystkim przypomniec o swojej pozycji w stadzie - vetu też
8)

No nie, aż tak to nie :lol:
BarbAnn pisze:jako fanka Sznycka czekam
na foty co som

Jutro, jak się zbiorę w sobie :wink:
Obrazek

JoasiaS

Post » Pon wrz 14, 2009 13:58 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

No piekne placuszki i zapewne przepyszne! 8)
Sznyc jest debesciakiem to i nie dziwota, ze by ksiazke wypelnil! :lol:
Obrazek

Chat

Od: Nie cze 15, 2008 8:57

Post » Pon wrz 14, 2009 14:15 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

Wow ale racuszki, pycha :D
Obrazek

Agata&Alex

Od: Śro lut 11, 2009 10:14

Post » Pon wrz 14, 2009 14:25 Re: Milka, Kropka, Frodo i Sznycek. Środowy Wątek Ilustrowany.

Agata&Alex pisze:Wow ale racuszki, pycha :D

Zróbcie :) . Naprawdę łatwe, pyszne, a zapach jaki się unosi w domu przy ich smażeniu bosssski :D
Obrazek

JoasiaS

[poprzednia][następna]