...teraz doczytaliśmy porządnie, że adenowirus to nie jest dokładnie wirus pp (parwowirus), tylko wirus, który się podaje w szczepionce pp - tzn szczepy tego wirusa; parwowirus i adenowirus muszą być podobne jeśli ten drugi immunizuje na pp, ale sama pp to nie jest...
dzwoniłam "nocnie" do kolegi i informacje są jeszcze bardziej chaotyczne; tak jak pisałam wcześniej kolega się nie zna zupełnie, a to co dowiedział się od swojego weta kompletnie nie trzyma się kupy - przynajmniej dla mnie;
u kota, którego przygarnęli ze schroniska, najpierw pojawiło się totalne osłabienie organizmu - leżał kilka godzin osowiały na posłaniu, zabrano go do weta, ten stwierdził, że to zatrucie i coś mu podał; po dwóch dniach kot zaczął mieć objawy neurologiczne - kompletny paraliż, gorączkę, dodatkowo nie był w stanie się załatwiać - zapchanie stolcem...biegunek i wymiotów zatem nie było - a pp atakuje jelita przede wszystkim; z drugiej strony, jak twierdzi kolega wet zaopiniował nosówkę, przy czy nie użył ani razu nazwy panleukopenia...ale tłumaczył koledze, że ta choroba zabija przede wszystkim małe koty i jest bardzo powszechna...a kot nie miał robionych żadnych badań, testu na pp, ani morfologii, żeby sprawdzić czy jest leukopenia

...no i tu jest problem bo znaleźliśmy, że rzeczywiście adenowirus jest związany z nosówką ale u psów (poza tym, że znajduje się w szczepionce dla kotów) i kaszlem kenelowym...
w każdym razie weterynarz miał u siebie bardzo drogi, a właściwie przeraźliwie drogi antybiotyk (po nieudanym leczeniu jakiegoś kota wcześniej) - acyklowir ; kociakowi podano dwie ampułki; w końcu kociak doszedł do siebie, po drodze jeszcze miał zapaść;
no i biorąc pod uwagę wszystkie te informacje nie wiem co myśleć, czy to pp - bo jeśli wet używał takiej nazwy - nosówka - to wskazywało by to na pp...
poprosiłam kolegę, żeby zadzwonił do weta i zapytał dokładnie o to;
ja jutro (a właściwie dzisiaj) jadę z kociakami do weta, no i nie wiem czy zaszczepić ????
one nie miały jeszcze drugiej partii odrobaczenia i mają kk, lekki bo lekki ale jest...