Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon wrz 07, 2009 11:24 Re: Wątek dla nerkowców - III

Jestem za, jak najbardziej. Trzeba by było jednak spytać się Pani doktor, czy to jej odpowiada.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Śro wrz 09, 2009 22:56 Re: Wątek dla nerkowców - III

Czy ktoś z was miał może do czynienia z tą karma: Kattovit Feline Diet Low Protein i tą
Specific Cat Kidney Support, znalazłam je na animalii. Jeżeli ktoś coś wie to bardzo bym prosiła o podzielenie się wiedzą :)
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Czw wrz 10, 2009 0:25 Re: Wątek dla nerkowców - III

tą pierwszą jedzą ale często się moim przejada, może przez to że pasztet?
z tą drugą nie mam doświadczenia, spróbuj i podziel się opinią :)
beaphar też się przejada,
animonda też ale rzadziej,
hills raczej się nie przejada ale kupuję tylko ten niby "kawałki w pasztecie"
royal przejada,
właściwie na każdą na początku rzucały się

może spróbuj przy okazji i tą:
Trovet RID (renal insufficiency diet) puszka dla kota
jest tam opis że kotka ją uwielbia

Prążek

Od: Śro gru 26, 2007 21:33

Post » Czw wrz 10, 2009 0:26 Re: Wątek dla nerkowców - III

Czy ktoś ma doświadczenie w kastracji kocura nerkowego,
czy ktoś kastrował w narkozie wziewnej?

Prążek

Post » Czw wrz 10, 2009 7:44 Re: Wątek dla nerkowców - III

Prążku - narkoza wziewna ogólnie rzecz biorąc nie jest wcale jakimś wyjątkowym cudem - istotne jest JAKI gaz jest używany do znieczulania. Dość popularny jeszcze w polskich lecznicach halotan wcale nie jest dla nerek przyjazny.
Wszystkie moje koty były kastrowane zanim okazało się, że mają problemy z nerkami.
Dwa z nich były znieczulane kiedy już wiadomo było, że z nerkami jest "nie halo". Do tego celu zastosowano preparat Domitor.
Jest gdzieś wątek dotyczący narkozy u nerkowców.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw wrz 10, 2009 7:48 Re: Wątek dla nerkowców - III

pixie65 a mogę się uśmiechnąć o link do tego wątku? Bo nas czeka zabieg usuwania korzeni po zębach u naszej nerkowej Patty i chciałabym wiedzieć jak najwięcej, żeby jej nie zaszkodzić.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Czw wrz 10, 2009 8:03 Re: Wątek dla nerkowców - III

mokkunia pisze:pixie65 a mogę się uśmiechnąć o link do tego wątku? Bo nas czeka zabieg usuwania korzeni po zębach u naszej nerkowej Patty i chciałabym wiedzieć jak najwięcej, żeby jej nie zaszkodzić.

Tutaj była dosyć burzliwa dyskusja.... :wink:
viewtopic.php?f=1&t=88117&hilit=narkoza

I ewentualnie mogę poszperać w swojej skrzynce - wymieniałyśmy sobie z Tinką informacje na ten temat.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw wrz 10, 2009 9:34 Re: Wątek dla nerkowców - III

Prążek pisze:tą pierwszą jedzą ale często się moim przejada, może przez to że pasztet?
z tą drugą nie mam doświadczenia, spróbuj i podziel się opinią :)
beaphar też się przejada,
animonda też ale rzadziej,
hills raczej się nie przejada ale kupuję tylko ten niby "kawałki w pasztecie"
royal przejada,
właściwie na każdą na początku rzucały się

może spróbuj przy okazji i tą:
Trovet RID (renal insufficiency diet) puszka dla kota
jest tam opis że kotka ją uwielbia

No ja właśnie kupiłam na spróbowanie animonde (je aż sie uszy trzęsą :wink: ) trovet, i Ekunabe ale tych jeszcze nie zdarzyłam jej dać. A niestety zamawiałam z krakvetu i niedawno sobie zaczęłam animalie przeglądać gdzie mają o wiele większy wybór. A zapytałam się konkretnie o te dwie bo pierwszy raz takie widziałam :wink:
Więc zamówię jej też te i z puriny zobaczymy czy też bedą jej smakować.
Wilczka Royala mokrego nie tyka (suchego je), hillsa tak samo.

Bardzo dziękuje :)
Obrazek

JaEwka

Post » Pt wrz 11, 2009 2:07 Re:

AlkaM pisze:
pixie65 pisze:Moje koty dostają karmę "nerkową" (teraz Trovet kiedyś Hill's g/d) tylko jako uzupełnienie diety.

Trovet nie zapewnia minimum bialka kotom i dlatego nie powinnien byc podawany zadnym koyom, ani nerkowym ani innym. No chyba , ze zmienili formule, bo ja sprawdzalam Trovet rok temu. Trovet ma mniej bialka niz wszystkie inne znane mi karmy nerkowe. Hill's', RC Renal, Purina renal maja wicej bialka niz Trovet. Bialko w karmie musi stanowic minimum 26%, Trovet ma mniej.

popatrz co dziewczyny piszą...

Prążek

Post » Pt wrz 11, 2009 10:37 Re: Wątek dla nerkowców - III

bardzo was proszę o pomoc/wskazówki dotyczące mojego kocurka Kacperka on dopiero ponad 2,5roku!!!
Kacperka znalazłam 2.06 a wiem że kilkanaście dni wcześniej jakieś babsko widziało i goniło.
na początku bardzo wymiotował co zjadł, w pierwszych była trawa, liście i jakieś kłęby. podawałam karmę typu intestinal, mięsko, got. jajko, warzywa, dobrzał, ale zaczęłam obserwować że dużo pije i siusia, na początku muszę przyznać że nie zauważyłam, nie wiem dlaczego? na początku pomyślałam, że może to wszystko się na to składa, zarobaczenie, że dużo je(przybierał na wadze)...
następnie 28.06 pojechałam na badania
keatynina 1,87
mocznik 144
bilirubina 6
ggt 0
alat 61
fosfataza alkaliczna 160

mocz
białko 1g
ph w normie
leukocyty 75
ciężar 1,015

potem następne badania 7.08
Kreatynina 2,2
Mocznik 187

następne bad. 10.08
Kreatynina 2,5
Mocznik 183
tutaj zaczął dostawać Ceporex w zastrzyku a potem poszliśmy na tabletki bo nie chciałam się z Kacperkiem szarpać na Rilexin, tu też padło podejrzenie, że to może onn

potem przerwa w anybiotyku i takie wyniki:

następne badania 19.08
keatynina 2,9
mocznik 138
rozmaz:
neutrofile pałeczkowate 1
neutrofile segmentowane 83
granulocyty kwasochłonne 2
monocyty 4
limfocyty 10

morfologia:
WBC 26,7
RBC 6,04
HGB 9,4
HCT 29,1
PLT 76
tu zaczęliśmy brać Kefavet

potem przerwa w anybiotyku i takie wyniki:

7.09 TAKIE wyniki:
rozmaz:
neutrofile pałeczkowate 2
neutrofile segmentowane 70
monocyty 3
limfocyty 19
i jeszcze było eo 6(nie odebrałam jeszcze wyników tylko przez tel.)

morfologia:
WBC 22,8
RBC 5,85
HGB 9,1
HCT 28,7
PLT 55

wet jest póki co spokojny, myśli
wydrukowałam to co jest tu napisane, żeby się ustosunkował i zastosował u Kacperka
ale wiem, że nie mogę czekać, żeby nie było za późno

proszę, pomóżcie w jakim kierunku powinnam pójść?

koresponduję z AlkąM ale zaproponowała, żebym na forum spytała, macie doświadczenie...

Prążek

Post » Pt wrz 11, 2009 10:47 Re: Wątek dla nerkowców - III

JaEwka pisze:No ja właśnie kupiłam na spróbowanie animonde (je aż sie uszy trzęsą :wink: ) trovet, i Ekunabe ale tych jeszcze nie zdarzyłam jej dać. A niestety zamawiałam z krakvetu i niedawno sobie zaczęłam animalie przeglądać gdzie mają o wiele większy wybór. A zapytałam się konkretnie o te dwie bo pierwszy raz takie widziałam :wink:

A możesz mi podac linka do nerkowych karm na animalii? Ja jakaś upośledzona jestem i nie mogę znaleźć :oops: Właśnie jestem na etapie poszukiwań, co mokrego moim wybredniakom podejdzie. Suche RC Renal im smakuje.
Baksiu ['] 17.01.2010, Ginuś ['] 14.01.2019.
Bardzo za Wami tęsknię i czekam na tę chwilę, kiedy się znów spotkamy po drugiej stronie...

anna09

Od: Pon maja 28, 2007 11:37

Post » Pt wrz 11, 2009 11:10 Re: Wątek dla nerkowców - III

anna09 pisze:
JaEwka pisze:No ja właśnie kupiłam na spróbowanie animonde (je aż sie uszy trzęsą :wink: ) trovet, i Ekunabe ale tych jeszcze nie zdarzyłam jej dać. A niestety zamawiałam z krakvetu i niedawno sobie zaczęłam animalie przeglądać gdzie mają o wiele większy wybór. A zapytałam się konkretnie o te dwie bo pierwszy raz takie widziałam :wink:

A możesz mi podac linka do nerkowych karm na animalii? Ja jakaś upośledzona jestem i nie mogę znaleźć :oops: Właśnie jestem na etapie poszukiwań, co mokrego moim wybredniakom podejdzie. Suche RC Renal im smakuje.

Już pisze pw :) nie martw sie ja też jak na początku szukałam to nie mogłam znaleźć i dlatego zamówiłam w krakvecie. Oczywiście dzień później jakoś sie udało :twisted:
Obrazek

JaEwka

Post » Pt wrz 11, 2009 11:17 Re: Wątek dla nerkowców - III

JaEwka pisze:Już pisze pw :) nie martw sie ja też jak na początku szukałam to nie mogłam znaleźć i dlatego zamówiłam w krakvecie. Oczywiście dzień później jakoś sie udało :twisted:

Dziękuję. Ja też zamówiłam w krakvecie i właśnie testujemy różne mokre. W animalii nie udało mi się znaleźć, a w zwierzaczkowie mają mniejszy wybór niż w krakvecie. A u mnie niestety jeden (u którego problemy z nerkami wyszły dopiero w tym miesiącu) z nerkowców woli mokrą karmę (na nieszczęście mojej kieszeni :roll: ), a drugi co prawda woli suche, ale od czasu do czasu domaga się odrobiny mokrego. Zatem muszę znaleźć coś, co im będzie smakowało i zrobić zapas.
Baksiu ['] 17.01.2010, Ginuś ['] 14.01.2019.
Bardzo za Wami tęsknię i czekam na tę chwilę, kiedy się znów spotkamy po drugiej stronie...

anna09

Od: Pon maja 28, 2007 11:37

Post » Pt wrz 11, 2009 11:32 Re: Wątek dla nerkowców - III

Prążek pisze:...
proszę, pomóżcie w jakim kierunku powinnam pójść?

Skaczecie z jednego antybiotyku na inny, a żadnego nie utrzymujecie dostatecznioe długo, żeby zadziałał.
Brak diagnostyki bakteriologicznej - na co te antybiotyki mają być.
Takie tłuczenie maczugą w ciemności - może się trafi wroga w łep.
Ja bym przerwał podawanie antybiotyków i po tygodniu badanie bakteriologiczne moczu.
Jeśli neg. - powtórka.
WBC ciągle wskazuje na infekcję. Reszta uprawdopodobnia infekcję nerek.
Niepokojące są leukocyty w moczu i PLT. Nie wiem czy nie należałoby też wykluczyć FeLV.
Najlepiej skonsultować sprawę z innym, dobrym wetem.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt wrz 11, 2009 11:56 Re: Wątek dla nerkowców - III

anna09 pisze:
JaEwka pisze:Już pisze pw :) nie martw sie ja też jak na początku szukałam to nie mogłam znaleźć i dlatego zamówiłam w krakvecie. Oczywiście dzień później jakoś sie udało :twisted:

Dziękuję. Ja też zamówiłam w krakvecie i właśnie testujemy różne mokre. W animalii nie udało mi się znaleźć, a w zwierzaczkowie mają mniejszy wybór niż w krakvecie. A u mnie niestety jeden (u którego problemy z nerkami wyszły dopiero w tym miesiącu) z nerkowców woli mokrą karmę (na nieszczęście mojej kieszeni :roll: ), a drugi co prawda woli suche, ale od czasu do czasu domaga się odrobiny mokrego. Zatem muszę znaleźć coś, co im będzie smakowało i zrobić zapas.

No to widzę tak jak u mnie. Też sobie testujemy i oczywiście Wilczka też woli mokrą i wcale jej się nie dziwie bo jest kotkiem jednozębnym :wink:
Obrazek

JaEwka

[poprzednia][następna]