Wątek dla nerkowców - III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt wrz 04, 2009 10:50 Re: Wątek dla nerkowców - III

pixie65 pisze:ALE...Intravit zawiera fenol.
Szkodliwy dla kotów.

Ano.
Jest to jeden z powodów dlaczego chcę użyć ludzkiej B12.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt wrz 04, 2009 10:57 Re: Wątek dla nerkowców - III

Pcimolki nie ma sprawy. Od tego tu jesteśmy, żeby się dzielić informacjami :D

Co do magazynu, to jeszcze się dzisiaj podpytam mojej wet, może ona ma dostęp, myślę, że nie odmówi. Dam znac.

Co do B12 to informacje mam takie aby podawać: B12 lub Intravit, z czego jesli Intravit to ...ml
2-3razy na tydzień do kroplówy. Jeszcze dziś podpytam o samo B12 i ilości dawkowania, ale to będę wiedzieć dopiero wieczorem.

Co do fenolu w Intravicie, to gdyby był on w tym preparacie rzeczywiście aż tak szkodliwy, że ryzyko podania przewyższałoby szkody nie podania, to nigdy nie byłby mi polecony - o tym akurat jestem przekonana. Ale fakt pozostaje niezmienny, że jest proponowany kao alternatywa dla B12.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Pt wrz 04, 2009 11:09 Re: Wątek dla nerkowców - III

koconek pisze:Pcimolki nie ma sprawy. Od tego tu jesteśmy, żeby się dzielić informacjami :D

Co do magazynu, to jeszcze się dzisiaj podpytam mojej wet, może ona ma dostęp, myślę, że nie odmówi. Dam znac.

No i skaner. :) Ja mogę ew. przepuścić skany przez OCR i umieścić w miejscu, gdzie roboty wyszukiwarek nie docierają, ale lepiej o tym rozmawiać przez PW.

koconek pisze:Co do B12 to informacje mam takie aby podawać: B12 lub Intravit, z czego jesli Intravit to ...ml
2-3razy na tydzień do kroplówy. Jeszcze dziś podpytam o samo B12 i ilości dawkowania, ale to będę wiedzieć dopiero wieczorem.

Super. To ja organizuję sobie receptę. Genialnie by było, gdybyś podpytała też o przechowywanie otwartej ampułki. Można czy nie? Jeśli tak, to w jaki sposób i jak długo? Lodówka?

koconek pisze:Co do fenolu w Intravicie, to gdyby był on w tym preparacie rzeczywiście aż tak szkodliwy, że ryzyko podania przewyższałoby szkody nie podania, to nigdy nie byłby mi polecony - o tym akurat jestem przekonana. Ale fakt pozostaje niezmienny, że jest proponowany kao alternatywa dla B12.

Na pewno - tymniemniej fenol tam jest i działa zniechęcająco samą swoją nazwą. :wink:
Dla mnie podstawową trudnością jest wysokie stężenie B12 w intravicie.

PcimOlki

Post » Pt wrz 04, 2009 11:14 Re: Wątek dla nerkowców - III

OK, zadziałamy i "się zobaczy".

koconek

Post » Pt wrz 04, 2009 12:34 Re: Wątek dla nerkowców - III

PcimOlki pisze:
pixie65 pisze:ALE...Intravit zawiera fenol.
Szkodliwy dla kotów.

Ano.
Jest to jeden z powodów dlaczego chcę użyć ludzkiej B12.

Podawałam Draculowi preparat o nazwie Xobaline jest to witamina B z kwasem foliowym, generalnie supplement dla wegetarian, świetnie mi się u Dracula sprawdził.
Nie ma go niestety w UE, sprowadzałam z USA, jedno opakowanie (60 szt) a 7 USD. Teraz nie zamówię bo dzisiaj wyjeżdżam, ale może po powrocie? Jestem zarejestrowana na stronie i mogę zamówić jeszcze dla kogoś.
Albo ktoś z Was będzie zamawiał? Wówczas jestem chętna na 3 opakowania, ale kasę zwrócę po 26 września.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt wrz 04, 2009 12:49 Re: Wątek dla nerkowców - III

casica pisze:Nie ma go niestety w UE, sprowadzałam z USA, jedno opakowanie (60 szt) a 7 USD. Teraz nie zamówię bo dzisiaj wyjeżdżam, ale może po powrocie? Jestem zarejestrowana na stronie i mogę zamówić jeszcze dla kogoś.

Ja teraz nie potrzebuję ale jak wrócisz i będziesz zamawiała dla siebie - chętnie się podłączę.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob wrz 05, 2009 12:44 Re: Wątek dla nerkowców - III

Ja także się podłączam. Napiszę na PW.

koconek

Post » Sob wrz 05, 2009 12:45 Re: Wątek dla nerkowców - III

Leukocytoza i limfocytoza jest charakterystyczna dla przewleklej białaczki limfatycznej.
PBL ma więcej punktów wspólnych z nieziarniczymi chłoniakami niż z białaczkami.
Jednym z chłoniaków nieziarniczych jest szpiczak mnogi z objawami:

- niedokrwistość
- hiperkalcemia
- nawracające zakażenia układu moczowego i oddechowego
- objawy niewydolności nerek

PcimOlki

Post » Sob wrz 05, 2009 14:07 Re: Wątek dla nerkowców - III

Pcimolki, a to taka luźna uwaga, czy w odniesieniu do czyjejś wypowiedzi bo trochę się zgubiłam?
Czy w związku z tym, co napisałeś ma znaczenie wykonanie testu na FeLV?

koconek

Post » Sob wrz 05, 2009 14:12 Re: Wątek dla nerkowców - III

Pipsi pisze:Choroby nerek były do tej pory mi zupelnie obce i dziś dowiedziałam się, że moja tymczasowa (!) Neusia ma podejrzenie przewlekłej niewydolności nerek. Wszystkich wyników krwi nie znam, ale kreatynina 6,7 a mocznik 193, więc bardzo dużo. Ona ma ok. roku. Będę wdzięczna za wszystkie rady :(
Jestem załamana :(

Pipsi - nic nie piszesz...?
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob wrz 05, 2009 14:38 Re: Wątek dla nerkowców - III

koconek pisze:Pcimolki, a to taka luźna uwaga, czy w odniesieniu do czyjejś wypowiedzi bo trochę się zgubiłam?

Nie odnosi się do czyjejkolwiek wypowiedzi, natomiast wkomponowuje się idealnie w wyniki Olka. Mam nadzieję, że przypadkowo.
koconek pisze:Czy w związku z tym, co napisałeś ma znaczenie wykonanie testu na FeLV?

Też chciałbym wiedzieć. Takie pytanie zadałem właśnie w wątku białaczkowców. Moje dzisiejsze dochodzenie wykazało, że koty z FeLV, mają zwykle leukocytozę połączoną z neutrofilią (tak jak u was). My mamy leukocytozę z limfocytozą, co pasuje do szpiczaka, nie do FeLV.

PcimOlki

Post » Sob wrz 05, 2009 15:06 Re: Wątek dla nerkowców - III

No tak, ale nam test na FeLv wyszedł negatywny, więc pytanie na ile jst wiarygodny.

koconek

Post » Sob wrz 05, 2009 15:54 Re: Wątek dla nerkowców - III

koconek pisze:No tak, ale nam test na FeLv wyszedł negatywny, więc pytanie na ile jst wiarygodny.

Ty się głupotami nie przejmuj. :)
Ujemny, to ujemny - koniec i kropka, sprawa zamknięta.

PcimOlki

Post » Sob wrz 05, 2009 16:08 Re: Wątek dla nerkowców - III

Marcelibu pisze:
Pipsi pisze:Choroby nerek były do tej pory mi zupelnie obce i dziś dowiedziałam się, że moja tymczasowa (!) Neusia ma podejrzenie przewlekłej niewydolności nerek. Wszystkich wyników krwi nie znam, ale kreatynina 6,7 a mocznik 193, więc bardzo dużo. Ona ma ok. roku. Będę wdzięczna za wszystkie rady :(
Jestem załamana :(

Pipsi - nic nie piszesz...?

Bo ja czytam skrzętnie :) Bardzo dziękuję za wszystkie rady. :1luvu:

Na razie udałomi się wczoraj wieczorem zlapać mocz, więc zostanie przebadany. Na kroplówki jeżdżę codziennie, a mała zaczęła wsuwać suchego renala.Uff...
Chcę poczekać do badań krwi w przyszły piątek i ewentualnie konsultować to wszystko z nefrologiem.
Ogólnie ona ma lepsze samopoczucie, więc może to dobry znak,no nie wiem :roll:
Pipsi ♡ 24 marca 2016 [']

Pipsi

Od: Pon paź 16, 2006 11:10

Post » Sob wrz 05, 2009 16:10 Re: Wątek dla nerkowców - III

Pipsi super :D Trzymamy kciuki :ok: :ok: :ok:
Wrzuć nowe wyniki, jak będzies miała :ok:

koconek

[poprzednia][następna]