Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
aga9955 pisze:Nie myslalas czytajac to co napisal dr Nizolek o transfuzji w pierwszej kolejnosci. Eprex potrzebuje troche czasu zeby zdzialac. To oczywiscie zalezy tez od tego jak szybko postepuje rozpad czerwonych ale ja bym chyba najpierw wzmocnila kicie i w odpowiednim momencie weszla z epo.
Czy kicia jest kroplowkowana dozylnie?? przepraszam ale nie doczytalam. To tez obniza morofologie a przynajniej nie pomaga w przyzwoitym jej obrazie.
PcimOlki pisze:aga9955 pisze:Nie myslalas czytajac to co napisal dr Nizolek o transfuzji w pierwszej kolejnosci. Eprex potrzebuje troche czasu zeby zdzialac. To oczywiscie zalezy tez od tego jak szybko postepuje rozpad czerwonych ale ja bym chyba najpierw wzmocnila kicie i w odpowiednim momencie weszla z epo.
Czy kicia jest kroplowkowana dozylnie?? przepraszam ale nie doczytalam. To tez obniza morofologie a przynajniej nie pomaga w przyzwoitym jej obrazie.
Każde podniesienie czerwonych parametrów wymaga czasu - niezależnie od zastosowanego środka. Taki jest cykl rozwoju erytrocytów. Wyjątkiem jest tranfuzja.
Kroplówki obniżają czerwone parametry, jeśli nie podaje się kompensujących wspomagaczy. Bez znaczenia, czy dożylne, czy podskórne. Być może dożylne obniżają bardziej.
aga9955 pisze:PcimOlki pisze:aga9955 pisze:Nie myslalas czytajac to co napisal dr Nizolek o transfuzji w pierwszej kolejnosci. Eprex potrzebuje troche czasu zeby zdzialac. To oczywiscie zalezy tez od tego jak szybko postepuje rozpad czerwonych ale ja bym chyba najpierw wzmocnila kicie i w odpowiednim momencie weszla z epo.
Każde podniesienie czerwonych parametrów wymaga czasu - niezależnie od zastosowanego środka. Taki jest cykl rozwoju erytrocytów. Wyjątkiem jest tranfuzja.
Kroplówki obniżają czerwone parametry, jeśli nie podaje się kompensujących wspomagaczy. Bez znaczenia, czy dożylne, czy podskórne. Być może dożylne obniżają bardziej.
dozylne obnizaja bardzo. Zaobserwowalam to kroplowkujac wlasnie w anemii moja kotka. Podczas podskornych kroplowek spadek czerwonych byl duzo mniejszy i wolniejszy.
Dozylne wlasciwie w trzy doby zrobily spustoszenie po transfuzji.
koconek pisze:Pcimolki:
Kurczę, to powinniście rzeczywiście pozbyć się jak najszybciej tego zapalenia nerek, bo to cholerstwo rozwala nerki dokumentnie i w krótkim czasie. A teraz jesteście w trakcie antybiotykoterapii?
anna57 pisze:Aga, to zaparcia są następstwem odwodnienia... Nie odwrotnie
PcimOlki pisze:anna57 pisze:Aga, to zaparcia są następstwem odwodnienia... Nie odwrotnie
Dokładnie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510, Paula05 i 71 gości