» Nie sie 16, 2009 22:27
no to jedziemy :
przepis wyszukany na pl.rec.kuchnia, lata temu( wydruk mam z 2001 roku), autorstwa Magdaleny Bassett. wklejam bez zmian, a na końcu mój komentarz.
Ciasto bananowe
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do keksu
(jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac jajka, ubijac 1
minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe do miksera. Ubijac 1
minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3 minuty. Jesli ubijamy recznym
mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco
sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac
do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie opadaja
na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo dojrzale,
mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo sie obieraja po
zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Ja czasami dodaję suszone śliwki, daktyle, morele - różne suszone owoce się nadają, można dać mniej cukru wtedy. Orzechów wrzucam więcej niż w przepisie. Rodzynki wolę bardzo drobne, chyba to są sułtańskie. Na trzy czarne banany dodaję jednego normalnego. Zamiast olejku pomarańczowego możńa dać dwie-trzy łyżki soku pomarańczowego albo olejek cytrynowy. Ciasto piekę nieco dłużej niż 90 minut.