Hejka :] - pisze 'początkująca' :P

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 06, 2004 18:57 Hejka :] - pisze 'początkująca' :P

Hejka :D Jestem nowym użytkownikiem forum :) Od bardzo dawna chciałam mieć kotka, az wreszcie moi rodzice się zgodzili. Przejelam wiele taktyk namów :P dali się na dobre oceny 8) - dla błagajacych rodzicow nacigajcie ich 5 i wzorowym zachowaniem :wink:
Ale jednak, kot to istota i nie mozna go sobie od tak wziąść sobie go do domu :!: Dlatego mam parę pytań liczę, ze mi odpowiecie, byc moze bede sie cholernie powtarzac ale prosze :P ew. prosilabym o odswiezenie watkow, w kotrych beda nastepujace pytania :):
1. Jakiej marki polecacie karme sucha i z puszki?
2. To samo się tyczy żwirków. Jako ze nie wiem co mialabym kupowac w sklepach :]
3. Lepiej Kotka czy Kot?
4. Ile bedzie mnie mniej wiecej kosztowac koszt utrzymana kota w domu? :roll:
Z gory dziekuje za odpowiedzi :)
You know you love me :P

Lil

Od: Sob mar 06, 2004 17:31

Post » Sob mar 06, 2004 19:05

Witam 8)

ad. 1 i 2 - faktycznie dobrze będzie poczytać, bo jest sporo opnii. Ja sprzyjam żarełku domowemu :wink:

ad. 3 - w sumie bez różnicy.

ad. 4 - przy wyborze tego, co dobre (niekoniecznie super najlepsze) z żarełka i tak dalej - tygodniowo kilkadziesiąt złotych. Plus szczepienia, przeglądy, zabawki, mebelki, cyfrówka do fotografowania kota, samochód do wożenia kota i tak dalej :wink: Falka to kiedyś dokładniej opisała.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Sob mar 06, 2004 19:09

emmm czy moglbys mi znalezc ten post :roll: bo ja jestem kiepska w szukaniu :/

Lil

Post » Sob mar 06, 2004 19:22

Znalazłam Ci wątki z dużą ilością rad. Jak je wszystkie przeczytasz to... ho! ho! :D

"kocie ABC"

"pytań 100"

"Bede miala kotka... - cenne rady dla nowozakoconych"

"wyprawka dla kota"

I jeszcze wątek o nieskończonych kocich kosztach... :lol:

"kosztowne koty"

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Sob mar 06, 2004 19:29

dziękuje :*

Lil

Post » Sob mar 06, 2004 19:30

Do tego wszystkiego mozna dodac - i duuuzo milosci i cierpliwosci i szacunku :-)
Witaj :-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Sob mar 06, 2004 19:32

a jesli tyczy sie karm i zwirkow i innych :roll:

Lil

Post » Sob mar 06, 2004 19:34

Lil pisze:a jesli tyczy sie karm i zwirkow i innych :roll:

Na przykład:
http://forum.rokcafe.pl/viewtopic.php?t=6486

http://forum.rokcafe.pl/viewtopic.php?t=6692

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Sob mar 06, 2004 19:53 Re: Hejka :] - pisze 'początkująca' :P

Lil pisze:1. Jakiej marki polecacie karme sucha i z puszki?
2. To samo się tyczy żwirków. Jako ze nie wiem co mialabym kupowac w sklepach :]
3. Lepiej Kotka czy Kot?
4. Ile bedzie mnie mniej wiecej kosztowac koszt utrzymana kota w domu?

1. Ja podaje od niedawna w sumie Royal Canin Kitten (sucha) i mój kociak zjada to z ogromnym smakiem :D Jeżeli chodzi o puszki to u mnie w mieście nie ma wielkiego wyboru więc podaję Shebe- bardzo mu smakuje z kaczką :) Oprócz tego wątróbkę raz na tydzień około, gotowany kurczaczek , jogurty, twarożki :)

2. Bardzo dobrym żwirkiem jest Benek . Zapachowe żwirki są także dobre, ale niektóre kociaki przez zapach skrzętnie nie wchodzą do kuwetki. Tak właśnie robi mój :) Czasami można dostać taki zwykly żwirek dla kota bodajże w niebieskim opakowaniu - James bardzo go lubi.

3. Raczej nie ma różnicy :) Zachowanie kotka zależy głównie od charakteru.

4. Koszt... zależy jak będziesz żywić kotka, jaki żwirek kupować, jakie udogodnienia będzie miał ( jaka kuwetka, drapaki, transportery itd) + koszty szczepień :)

Powodzenia ;) Kot to cudowne stworzenie ;)

fefe

Od: Wto lut 10, 2004 12:31

Post » Sob mar 06, 2004 19:55 Re: Hejka :] - pisze 'początkująca' :P

Lil pisze:Hejka :D Jestem nowym użytkownikiem forum :) Od bardzo dawna chciałam mieć kotka, az wreszcie moi rodzice się zgodzili. Przejelam wiele taktyk namów :P dali się na dobre oceny 8) - dla błagajacych rodzicow nacigajcie ich 5 i wzorowym zachowaniem :wink:
Ale jednak, kot to istota i nie mozna go sobie od tak wziąść sobie go do domu :!: Dlatego mam parę pytań liczę, ze mi odpowiecie, byc moze bede sie cholernie powtarzac ale prosze :P ew. prosilabym o odswiezenie watkow, w kotrych beda nastepujace pytania :):
1. Jakiej marki polecacie karme sucha i z puszki?
3. Lepiej Kotka czy Kot?
4. Ile bedzie mnie mniej wiecej kosztowac koszt utrzymana kota w domu? :roll:
Z gory dziekuje za odpowiedzi :)

1. Musisz na poczatku kazdej karmy kupowac po trochu i sprawdzac co kotek polubi, bo preferencje sa przerozne...

2. Zwirki betonitowe (takie jak Benek) maja swoich zwolennikow, ale ja za nimi nie przepadam, bo nie mozna ich wyrzucac do kuwety, ja najbardziej lubie drewniane zbrylajace takie jak Cats Best Eco Plus, jest super i nie wychodzi drogo, paczka za ok 23 zl powinno przy jednym kocie wystarczyc Ci na 2-2,5 miesiaca.

3. Tu nie ma zdecydowanych opinii... Wada kocurow jest to, ze przed kastracja potwornie smierdza i znacza teren, "wada" kotek jest cena sterylizacji ok. 160 zl i fakt, ze duzo trudniej znosza ten zabieg niz kocury.
Sa opinie ze kocurki sa bardziej przytulaste, ja tez w to wierzylam, ale moje 3 koty zadaly klam tego twierdzeniu...

4. Ceny stale to zwirek, ceny przapadkowe to weterynarz, ile bedziecie wydawac na kocie jedzenie, to juz zalezy tylko od Twoich rodzicow, Estraven pisal ze kilkadziesiat zl tygodniowe, ale u mnie (na szczescie) to tak nie wyglada.
1 kg bardzo dobrej karmy, takiej jak Royal Canin kosztuje ok 20 zl (zalezy gdzie kupujesz i jaka ilosc, duze opakowania wychodza duzo taniej) a nalezy jej dawac kotu ok 50 gr dziennie, czyli 1 kg starcza Ci na 20 dni. Miesiecznie ok. 30 zl na suche a reszta to juz wedle fantazji, czy czasami bedziecie kupowac miesko, czy puszeczke (jaka puszeczke, bo rozbieznosc cen jest ogromna).
Wejdz na watek KasiD, ona ma swietne ceny na jedzenie kocie, na pierwszej stronie jest cennik, tu masz link.

I pisz, pisz pisz!
Pozdrawiam!
Obrazek

lorraine

Od: Pt lis 14, 2003 16:33

Post » Sob mar 06, 2004 20:05

dziekuje :) teraz zastanawiam sie nad kolorem i imieniem 8)

Lil

Post » Sob mar 06, 2004 20:38

Witaj na forum :)
Agatka i
Obrazek
"Koty prowokują człowieka do nieustannych wyznań miłości"
Christopher Sandt

mysikluliczek

Od: Sob sty 10, 2004 22:20

Post » Sob mar 06, 2004 20:42

Lil pisze:dziekuje :) teraz zastanawiam sie nad kolorem i imieniem 8)

Jeśli poszukujesz kotka "innego niż wszystkie" to kot norweski leśny sprosta tym oczekiwaniom. :wink:

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Sob mar 06, 2004 21:39

Nie, myśle raczej nad dachowcem z azylu :) Tam jest tyle biednych, kotków :(

Lil

Post » Sob mar 06, 2004 21:42

Lil pisze:Nie, myśle raczej nad dachowcem z azylu :) Tam jest tyle biednych, kotków :(

I bardzo dobrze :ok:
Agatka i
Obrazek
"Koty prowokują człowieka do nieustannych wyznań miłości"
Christopher Sandt

mysikluliczek

Od: Sob sty 10, 2004 22:20

[następna]