Andzia85 pisze:Badania robiłam i wyszły negatywnie. Co do zabezpieczeń typu siatka to nie posiadam takich ale z doświadczenia wiem jeśli od małego wychowa się kota w bloku na np 2 pietrze to zupełnie co innego jak zwiać kota dorosłego który był przyzwyczajony do wychodzenia z domu. Kot wychowany np. na parterze zupełnie różni się zachowaniem od tego wychowanego na 2 pietrze. A co do tego że białe koty są głuche czy w jakimś stopniu upośledzone to też nie można tego uogólniać
Andziu, przykro mi, ale nie masz racji. Kota nie da się "wychować". To zwierzę, którym rządzi instynkt, wystarczy, że się przestraszy, zobaczy muchę, ptaka etc., i po kocie albo w najlepszym przypadku czeka go życie kaleki. Nie odchodź z forum, ale daj się przekonać bardziej doświadczonym osobom.
Co do głuchoty i niebieskich oczu u białego kota - po prostu w 90 procentach tak jest, że takie połączenie barwy oczu i sierści daje w efekcie głuchotę. Taka genetyka, żadne uogólnienia.
No i rzeczywiście lepiej jednak, jeśli wzięłabyś kota dorosłego i już po urodzeniu malucha.
Wejdź na Kocie ABC i może najpierw poczytaj, zanim przygarniesz kota.