jak pomoc kotom z innych miast???Gorzow Wlkp lub okolice!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 28, 2009 16:06 jak pomoc kotom z innych miast???Gorzow Wlkp lub okolice!!

W ostatnim czasie odebralam kilka prosb o jakakolwiek pomoc dla kotow z kilku roznych miast.

Lidzie blagali o pomoc w:

-Mikołajkach
- Kostrzynie kolo Gorzowa Wlkp
- Gdansku

W Kostrzynie kotom malutkim gnija oczy, muchy zjadaja je na zywca, starsza kobieta obdzwonila swoje miasto, urzedy i pol polski i nie ma jej kto pomoc. Mnoza sie na potege.

W Mikolajkach jaka "milosniczka" ma stado zasyfialych, chorych, zaglodzonych kotow. Tez mnoza sie ile wlezie.

Z Gdanska do Torunia przyjechalo juz kilka kotow do sterylki, bo kobiecie nie udalo sie znlaesc miejsca w ktorym koty moglyby byc po zabiegu kilka dni. To bez sensu wozic je tyle kilosow :(

macie moze jakis pomysl jak pomoc tym zwierzakom? Dzieja sie tam tragedie :(

Czy jest tu ktos z tych miast lub z okolicznych?
Moze jakos wspolnymi silami udaloby sie nam cos zdzialac? Moze chciaz wysterylizowac kilka kocic itp?
Ostatnio edytowano Śro lip 29, 2009 9:17 przez lidiya, łącznie edytowano 1 raz

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Wto lip 28, 2009 16:16

Płaciliśmy za kilka sterylek w Białej Podlaskiej, sterylizujemy koty ze Zgierze i Aleksandrowa (to blisko Łodzi) - ale tak naprawdę skutecznie pomóc można tylko na miejscu.
Dobrego pomysłu nie mam
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto lip 28, 2009 17:04

Jeśli na miejscu jest ktoś, kto nie uprawia spychologii, to można pomóc - tzn. prowadzić kogoś krok po kroku w działaniach - będąc w kontakcie tel. z lecznicą, z którą się umawiamy na jakieś działania i osobą, która podniosła alarm. Tym niemniej możliwości są mocno ograniczone, ze względu na częstą postawę "weźcie-zróbcie-ja-nic-nie-mogę".

Kiedyś poznałam mailowo Panią, która krok po kroku nauczyła się na podstawie instrukcji mailowych łapać dzikie koty (miała do dyspozycji tylko 1 koszyk, żadnych luksusów w postaci klatki-łapki i klatki wystawowej). Razem ustaliłyśmy plan działań. Wzięła udział w "Ciachu" i zorganizowała wszystko - począwszy od łapania, na przechowaniu kotów po zabiegach kończąc. Po zakończonej akcji włączyła się aktywnie w lokalne działania na rzecz zwierząt.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Wto lip 28, 2009 18:08

Nie chcę się wymądrzać,ale napiszę,jak to jest w moim mieście.Udało się (a wcale nie było to łatwe) przekonać radnych,że darmowe sterylki to dobra inwestycja.Na początku było to jakieś obciążenie dla budżetu,ale teraz już nie są to duże kwoty,a różnicę widać gołym okiem.Różne dzielnice są "obstawiane" przez karmicieli,którzy pilnują,aby koty się nie rozmnażały.Bezdomności nie uda się zlikwidować,ale można ją w znacznym stopniu ograniczyć.Problemem są nie koty bezdomne,ale te mające właścicieli.Niewysterylizowane,wychodzące kotki,wyrzucane,bo zaszły w ciążę,skąd my to znamy?Ale to już inny temat.Reasumując,przekonać włodarzy miasta do darmowych sterylek.Napisać pismo,zebrać podpisy,wykorzystać okres przedwyborczy...itd.Raz się nie uda,próbować znowu,kropla drąży skałę.Podać za przykład Stalową Wolę,średniej wielkości miasto na Podkarpaciu.Może inni forumowicze podsuną też pomysły,napiszą jak u nich to wygląda?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto lip 28, 2009 18:28

ewar zazdroszczę.Zazdroszczę takiej swiadomości "miasta".Ja na jednym z zebrań legnickiego TOZ ze zgroza słuchałam jednej z członkiń,kiedy opowiadała o prześlicznych kociętach które dokarmia jej małż na placu gdzie pracuje.A na tablicy w siedzibie TOZ inny z członków powiesił sobie ogłoszenie że "użyczy" swojego rasowego psiaka suczkom.
Współczuję tym ludziom którzy choć podnoszą alarm.
Czasem można tylko głową o ścianę tłuc,czasem to jest wtedy kiedy mieszka sie w "średniowieczu".
Legnica

Post » Wto lip 28, 2009 20:46

Naprawdę jest czego zazdrościć,należą się słowa uznania tym,którzy to wywalczyli.Oczywiście,różowo nie jest,bo inne rzeczy szwankują.Mnóstwo wyrzuconych psów,zupełna bryndza,jeśli chodzi o domy tymczasowe,ale darmowe sterylki to jest to.

ewar

Post » Wto lip 28, 2009 20:53

U nas dwa lata temu zlikwidowali lokalny oddział TOZ-u, bo nie było podobno pieniędzy :evil: Wcześniej były darmowe sterylki dla bezdomniaków i miejsce do przechowywania po zabiegach. A pieniądze jak się okazało były, ale na durną gwiazdę świąteczną na weżę ratuszową, której koszt zakupu i założenia to było 30 tysiecy i po miesiącu ściągnięcie jej to dalsze 10 tys. Bo przecież co niektórzy biskupowi muszą się "przypodobać" :roll: .
Normalnie nóż się w kieszenia otwiera.
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Wto lip 28, 2009 21:15

Ewar, na miejscu radzimy jakoś. Jest ciężko (jak każdemu "w tej branży"), ale mamy pewne możliwości manewru. Również, jak pisze Annskr - jesteśmy w stanie pomóc w pobliskich miejscowościach.
Udało się też pomóc Pani z Gdańska, ale ona sama łapie koty i przywozi je do Torunia, następnie my je przejmujemy (zabieg + przetrzymanie po), a ona je odbiera. Największy problem w Gorzowie Wlkp. - starsza Pani, która nie jest w stanie nawet kota złapać. Ale widzi problem. Z urzędów i schroniska została odesłana z kwitkiem (norma-wiadomo).
Jakoś znalazła namiary na nas i prosi o pomoc.

Fundacja KOT

Od: Sob cze 28, 2008 13:41

Post » Wto lip 28, 2009 23:21

AgaPap pisze:U nas dwa lata temu zlikwidowali lokalny oddział TOZ-u, bo nie było podobno pieniędzy :evil: Wcześniej były darmowe sterylki dla bezdomniaków i miejsce do przechowywania po zabiegach. A pieniądze jak się okazało były, ale na durną gwiazdę świąteczną na weżę ratuszową, której koszt zakupu i założenia to było 30 tysiecy i po miesiącu ściągnięcie jej to dalsze 10 tys. Bo przecież co niektórzy biskupowi muszą się "przypodobać" :roll: .

AgaPap piszesz że zlikwidowali toz u was, miasto zlikwidowało?
Ty też do niego należałaś?

Słuchajcie a może ci co przeszli "drogę przez mękę" pomogli by innym z innych miast przejść to łatwiej

jeżeli nawet toz nie istnieje to zgodnie z ustawą możecie starać się o pomoc w dofinansowaniu karmy

a może alternatywą jest utworzenie fundacji?

Prążek

Od: Śro gru 26, 2007 21:33

Post » Śro lip 29, 2009 3:55

:!:

Prążek

Od: Śro gru 26, 2007 21:33

Post » Śro lip 29, 2009 9:16

wpisze na razie w tytul Gorzow Wlkp- moze ktos moglby jakos pomoc razem z nami tym kotom???

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Śro lip 29, 2009 9:33

Właśnie to jest fajne na forum,że pomaga się kotom niezależnie,gdzie się one znajdują.Łatwiej jest jednak w dużym mieście.Wielu forumowiczów,fundacje,TOZ-y,dobrzy weci.Naprawdę wiem coś o tym.

ewar

Post » Śro lip 29, 2009 11:42

Prążek pisze:
AgaPap pisze:U nas dwa lata temu zlikwidowali lokalny oddział TOZ-u, bo nie było podobno pieniędzy :evil: Wcześniej były darmowe sterylki dla bezdomniaków i miejsce do przechowywania po zabiegach. A pieniądze jak się okazało były, ale na durną gwiazdę świąteczną na weżę ratuszową, której koszt zakupu i założenia to było 30 tysiecy i po miesiącu ściągnięcie jej to dalsze 10 tys. Bo przecież co niektórzy biskupowi muszą się "przypodobać" :roll: .

AgaPap piszesz że zlikwidowali toz u was, miasto zlikwidowało?
Ty też do niego należałaś?

Słuchajcie a może ci co przeszli "drogę przez mękę" pomogli by innym z innych miast przejść to łatwiej

jeżeli nawet toz nie istnieje to zgodnie z ustawą możecie starać się o pomoc w dofinansowaniu karmy

a może alternatywą jest utworzenie fundacji?

Nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie działało czy to była jakaś komórka miejska d.s zwierząt czy TOZ, ale nawet w lokalnej gazecie pisali, że likwidują ze wzgledu na brak środków itp. Wtedy jeszcze za bardzo nie byłam wciagnięta w kociarstwo i bardzo tego żałuję, bo wtedy można było jeszcze coś podziałać, a teraz to kicha. Z ostatnich wiadomości to wiem, że zamierzają zbudować schronisko, bo pobliski Dzierżoniów wypiął się na Świdnicę i nie przyjmują psów z naszego terenu. Ale kiedy to będzie (o ile wogóle) i gdzie zlokalizują to nic nie wiadomo.
My tutaj w Świdnicy jak narazie jestesmy tylko we dwie z alessandrą, ale myslę, że jakby faktycznie powstało schronisko to więcej ludzi by się zaangażowało.
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko

AgaPap

Post » Śro lip 29, 2009 12:27

A ja mam mieszane uczucia,jeśli chodzi o schronisko.Łatwiej ludziom podejmować decyzję typu,dobra,bierzemy kota,jak się znudzi,albo będziemy wyjeżdżać, to jest schron.

ewar

Post » Śro lip 29, 2009 13:58

Ja jeżeli chodzi o schronisko to nie mam nadzieji, że tam wogóle o kotach pomyslą, bo jak na razie to nasza władza tylko i wyłącznie o psach mówi. Bardziej myślałam o tym, że tam moze dla dziczków sterylki darmowe by były. Bo nieraz mam wrażenie, że w tym naszym zaciemnionym mieście to, ze wszystkie moje koty są wysterylizowane to jakis dziwoląg :roll: :twisted:

AgaPap

[następna]