Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
iza71koty pisze:NOT pisze:Czuje się jakbym wchodziła w oko cyklonu.
No, trudno.
Mimo to powiem co nieco.
Taką mam cholerną naturę, że pcham palce między drzwi.
Moim zdaniem oprócz karmienia, sterylizacji i leczenia BARDZO WAŻNA jest ADOPCJA KAZDEGO KOTA, który ma tylko szansę.
Chodzi o to, aby przeogromna ilość 200 kotów karmionych przez p.Izę co roku systematycznie topniała, a nie jak dotychczas miała tendencję wzrostową.
Obecna sytuacja nie jest dobra dla nikogo: ani dla p.Izy, ani dla kotów, ani dla osob wspierających finansowo szczecińskie koty.
Przez koty do adopcji rozumiem:
* tegoroczne kociaki
* koty, które kiedys miały domy np. ta z czerwoną obróżką, ktora niedawno pojawiła się w terenie
* koty lgnace do człowieka mimo, że nigdy wczesniej nie były domowe np. rudy półdziki kocurek (brat tych kotów co sa u agii-s i e-dity)
* koty dzikie i półdzikie, jako gospodarcze np. do stadniny, do firm agroturystycznych, do zakladów pracy
Bez adopcji nigdy nie nastąpi zmniejszenie populacji.
Śmiertelność kotów wolnożyjących u p.Izy nie jest wysoka, gdyż dzięki dobremu odżywianiu oraz domkom na zimę koty te cieszą się dość dobrym zdrowiem.
Tylko powszechne sterylizacje i bardzo liczne adopcje mogą powstrzymać tendencje wzrostową kotów pod opieką p. Izy.
W tym roku sterylizacji było około 30, a adopcji z terenu p.Izy 5, czy do 10?
Wracamy do tematu który juz został przerobiony kilkakrotnie na wątku.. Wracamy w bardzo złym momencie, kiedy Wszyscy sa przepełnieni Maluszkami a co dopiero mowić o dorosłych kotach, których szanse są dużo mniejsze.Nie wiem jak i w jaki sposób i Kto to policzył że mam pod opieką 200 kotów?Dlaczego w kółko jest pisane na wątku że jest tendencja wzrostowa?Wiele kotow odeszło, kilka zaginęło. Na ich miejsce nie przyszły nowe. Skąd wiec takie teorie? Doszła grupa kotów z opuszczonych działek w styczniu tego roku. Dla Nikogo nie była to zadna tajemnica a nawet kilka Osób przyszło z Wirtualną Pomocą.Te Osoby uważały że tym Kotom należy i trzeba pomóc.Przepraszam czy cos mi umknęło?NOT wszystko Pieknie napisane. Poproszę więc o praktyczną stronę Twojej teorii.To że śmiertelnosć kotów u mnie jest niska, mam traktować jako złą czy dobra stronę?
iza71koty pisze:Dzięki Aga.W takim razie nie bede juz prosiła Reddie tylko w wolnej chwili wszystko przygotuję i wyśle do Ciebie. Ok? Kociaki narazie nie miały ogłoszeń bo prosiłam wcześniej dla nich o Tymczas .Reddie Piękne Dzieki za chęć Pomocy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 530 gości