NOT pisze:Czuje się jakbym wchodziła w oko cyklonu.
No, trudno.
Mimo to powiem co nieco.
Taką mam cholerną naturę, że pcham palce między drzwi.
Moim zdaniem oprócz karmienia, sterylizacji i leczenia BARDZO WAŻNA jest ADOPCJA KAZDEGO KOTA, który ma tylko szansę.
Chodzi o to, aby przeogromna ilość 200 kotów karmionych przez p.Izę co roku systematycznie topniała, a nie jak dotychczas miała tendencję wzrostową.
Obecna sytuacja nie jest dobra dla nikogo: ani dla p.Izy, ani dla kotów, ani dla osob wspierających finansowo szczecińskie koty.
Przez koty do adopcji rozumiem:
* tegoroczne kociaki
* koty, które kiedys miały domy np. ta z czerwoną obróżką, ktora niedawno pojawiła się w terenie
* koty lgnace do człowieka mimo, że nigdy wczesniej nie były domowe np. rudy półdziki kocurek (brat tych kotów co sa u agii-s i e-dity)
* koty dzikie i półdzikie, jako gospodarcze np. do stadniny, do firm agroturystycznych, do zakladów pracy
Bez adopcji nigdy nie nastąpi zmniejszenie populacji.
Śmiertelność kotów wolnożyjących u p.Izy nie jest wysoka, gdyż dzięki dobremu odżywianiu oraz domkom na zimę koty te cieszą się dość dobrym zdrowiem.
Tylko powszechne sterylizacje i bardzo liczne adopcje mogą powstrzymać tendencje wzrostową kotów pod opieką p. Izy.
W tym roku sterylizacji było około 30, a adopcji z terenu p.Izy 5, czy do 10?
i tu musze

sie zgodzic
czas zaczac myslec o tym by ogarnac to stado finansowo
jesli koty beda przybywac nic dobrego z tego nie wyjdzie
mam nadzieje ze p.Iza nie odbierze tego jako atak tylko chec jakies radykalnej ,ale konkretnej pomocy
mysle ze bez zbednych uszczypliwosci dojsc mozna daleko i zdzialac duzo
tylko mysle ze my wszyscy musimy tego chciec w takim samym stopniu
staram sie jakos to wszystko poskladac do kupy
jak juz pisalam jak bede miala plan to go przedstawie
pani Izo co do tych testow na bialaczke to pytalam ze wzgledu na maluchy
a nie na te dorosle u pani w domu
pytalam tez zeby sie w miare z cennikiem zorientowac,bo szczerze mowiac nie mialam pojecia ile za taka usluge sobie rzadaja
50zl to i tak taniej jak u mnie tutaj jakiekolwiek badania krwi kosztuja ok 50-60e
normalnie az serce scina