Jak wygląda kot do uśpienia wg TOZ

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 28, 2009 20:19 Jak wygląda kot do uśpienia wg TOZ

Kot ,którego należy niezwłocznie uśpic wygląda następująco:

- czyste, ciekawie patrzące oczy bez śladu wydzieliny i kociego kataru
-czysty nos
-czyste uszy bez świerzbu
-czyste futerko bez grzybicy
-chodzi, miauczy
-jest bardzo chudy i wygłodzony, ale je z chęcią, wręcz się domaga
-mruczy jak traktorek i przytula się do opiekuna
- ma luźną kupkę,ale żółtą, nie zieloną bez śluzu, bez krwi, nie cuchnącą....

Dlaczego należy go uśpić? Bo jeszcze przeżyje i trzeba będzie sie nim zajmować i wydawać na niego pieniądze.
Dodam,ze kot nie jest ( nie był) perski ani syberyjski ani nawet trzykolorowy, tylko zwykły pregowany burasek....
Komu zależy na życiu buraska?

Jadąc wczoraj wieczorem autem zauważyłam w kałuży na środku nienaprzeciwległego pasa kociaka. Siedział tam, a z naprzeciwka jechało auto. Jeszcze chwila,a nie zostałoby z niego nic...Zatrzymałam sie , wyskoczyłam , zabrałam na ręce kupkę nieszczęścia, oblepioną błotem. Maleńtas, jakieś 3-4tygodnie, wygłodzony, skóra i kości.
Kupiłam w pierwszym wiejskim sklepie puszkę i spróbowałam go nakarmić. Podałam na palcu jedzenie, rzucił się tak , że wbił mi ostre ząbki w palec, bo nie trafił do jedzenia.
Zabrałam go ze sobą, jechałam odpocząć na jeden dzień na wieś. Umyłam, rozgrzałam mając nadzieję,ze wyżyje.
Zrobiłam mu ciepłe posłanko w kartonie, butelkę z gorącą wodą, był bardzo wyziębiony. Nie miałam czym go karmić, puszkę zwymiotował, był chyba młodszy niż na początku myślałam.
Pobiegłam do sąsiadów i przyniosłam mleko dla niemowląt, bo akurat maja małe dziecko. Karmiłam strzykawką co 2 godziny całą noc. Najpierw wyszło z niego błoto, czarna maź, widocznie pił z tej kałuży. Potem po mleku luźna kupka,ale zółta. Nic dziwnego...Masowałam mu brzuszek, mruczał na cała kuchnię. Dziw,ze w takim małym ciałku było tyle głosu.. Rano zwymiotował jeszcze coś- jakiś kawałek czegoś i od razu poczuł się lepiej. Wyszedł sam z kartonika i przyszedł do mnie miaucząc, jeszcze niezbyt pewnie, ale to był chodzący szkielecik. Futerko mu wyschło, miał śliczne prążki, czyściutkie, jeszcze trochę niebieskie oczka, ciekawie patrzące na wszystko wokoło...Zero świerzba w uszach,żadnych zmian skórnych wyglądał na kota wyrzuconego z domu a nie na piwnicznego dzikusa.
Wiedziałam,że nie będę mogła w ciągu 2 najbliższych dni sie nim zająć, obdzwoniłam znajomych, ale cóż, wakacje, nikt nie chciał go wziąć...
Poradzono mi, żebym go oddała do TOZu, tam mieli się nim zająć...
Jechałam w upale do domu, 150km. Kocio w pudełku ale tylko przykryty gazą. Miał na tyle siły,że parę razy wylazł z tego pudła i zaczynał zwiedzać samochód. Widać było,że idzie ku dobremu...głaskałam mu łepek palcem jednej ręki, drugą prowadząc samochód. Uspokajał się i przysypiał.
W TOZie nie mogłam czekać w kolejce do weterynarza, bo musiałam pędzić do pracy. Pomyślałam, przyjdę po pracy, zobaczę jak się czuje...

Zaraz po moim wyjściu Turysta(tak go nazwałam) został uśpiony, bez dania jakiejkolwiek szansy, bez kroplowki, bez testów...

GoWa

Od: Pt sty 20, 2006 12:47

Post » Wto lip 28, 2009 20:23

Ożesz..a mieli takie prawo?
Współczuję... :roll:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto lip 28, 2009 20:25

:cry: :cry:
przykre...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Wto lip 28, 2009 20:27

8O 8O Jak to uśpiony???? Dlaczego??? Podano jakiś oficjalny powód??? :placz: :placz: :placz:
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Wto lip 28, 2009 20:31

Odchowałam w życiu rożne koty, wyleczyłam jednego malucha z parwo,
płaciłam za operacje powypadkowych. połamanych ,wszystko z własnej kieszeni, nigdy nikogo nie prosiłam o pomoc, dlaczego gdy jedyny raz jej potrzebowałam spotkało mnie coś takiego ?
Czy tam,gdzie zaczynają sie etaty, stanowiska, pieniądze nie ma już miejsca na serce? Lecznica przy TOZ nie jest juz dla bezdomnych, tylko za pieniądze...Na moje pytanie , dlaczego nie dano kociakowi szansy, weterynarz odpowiedział,że mogł mieć białaczkę...
-Są przecież testy odpowiedziałam.
-Czy pani wie, ile te testy kosztują?
Wiedziałam. Ale one są właśnie dla tych bezdomnych zwierząt przecież !!!
Okazuje się ,ze nie...

GoWa

Post » Wto lip 28, 2009 20:32

zwykłe draństwo Nie darowałabym-jesli Cie nie uprzedzono o tym to draństwo podwójne. :evil:
Lekarze maja obowiązek leczyć-to co mówi ten konował to jest karalne. Mogłas chciec sfinansować badania ,leczenie.Mogłas podjąć inne decyzje-gdyby Cie uprzedzono.
Ja bym napisała oficjalna skargę do przełożonych tego lekarza. Powinien byc odsunięty od pracy.To niedopuszczalne podejście. I nie chodzi tu o bicie piany-chodzi o to żeby inne zwierzęta nie były "leczone "w ten sposób.
On też ma swoją etykę i srodowisko-ja odkąd dowiedziałam się,że wet który niby ma pomagać bezdomnym zwierzętom na moim terenie zamieszkania-dostaje z gminy 250zł za każde złapane i odwiezione do schronu zwierzę-cieta jestem na nich potwornie.Złóż skargę na piśmie-będą musieli coś Ci odpowiedzieć.
Ostatnio edytowano Wto lip 28, 2009 20:40 przez Serniczek, łącznie edytowano 1 raz
Serniczek

Post » Wto lip 28, 2009 20:33

Straszne...
:cry: :cry: :cry:
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto lip 28, 2009 20:35

Jestem w szoku ,normalnie jestem w szoku ! 8O 8O 8O
Chyba nie wolno usypiac zdrowych kociat :evil:
Ostatnio edytowano Wto lip 28, 2009 20:38 przez kya, łącznie edytowano 1 raz

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Wto lip 28, 2009 20:36

Caly czas mam przed oczyma tą śmieszną mordkę, jak miałczy i patrzy za mną...mialam pilną pracę terminowa, teraz wiem,że mogłam go zostawić w domu , bo i tak nic nie mogę robić, .. jak to cholernie boli...

GoWa

Post » Wto lip 28, 2009 20:38

GoWa pisze:-Czy pani wie, ile te testy kosztują?

Co za sk...stwo...Jakim prawem??? Nie zostawiłabym tego tak...biedny kotuś...nie mogę... :cry: GoWa, kto by przewidział coś takiego? Kto? To jakiś koszmar!
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Wto lip 28, 2009 20:41

Moglas powiedzic ze wrocisz po niego ale tak czy siak nie wolno usypiac zdrowych kociat . Ktory z lekarzy podjal taka decyzje? Mowisz o szczecinskim TOZie?
Ostatnio edytowano Wto lip 28, 2009 20:43 przez kya, łącznie edytowano 1 raz

kya

Post » Wto lip 28, 2009 20:42

Jejku, aż żal serducho ściska i łzy same lecą Obrazek
Nie da się czegoś z tym zrobić?

ewik1976

Od: Pt cze 12, 2009 12:59

Post » Wto lip 28, 2009 20:43

żaden normalny lekarz tak nie postąpi..... :evil: drań!!! i owszem.Napisz skargę do dyrektora TOZ-u.Musza udowodnic,że to było zgodne z prawem.Jak się o zwierze upomnisz-włączy się machina odpowiedzialności za taką decyzję. Jak cisza-to nie ma sprawy :evil: :evil: :evil:
Serniczek

Post » Wto lip 28, 2009 20:44

Serniczek pisze:żaden normalny lekarz tak nie postąpi..... :evil: drań!!! i owszem.Napisz skargę do dyrektora TOZ-u.Musza udowodnic,że to było zgodne z prawem.Jak się o zwierze upomnisz-włączy się machina odpowiedzialności za taką decyzję. Jak cisza-to nie ma sprawy :evil: :evil: :evil:

To tak jakbys pisala skarge cioci na wujka :-/

kya

Post » Wto lip 28, 2009 20:46

Bardzo Ci współczuję i jest mi bardzo przykro. Co to znaczy: "mógł mieć białaczkę?" Usypianie zdrowych zwierząt jest z pewnością naganne i niezgodne z kodeksem weterynaryjnym. Oficjalna skarga do przełożonych i odpowiednich instytucji: powiatowy inspektorat weterynaryjny/izba weterynaryjna.

Beata Jolanta

Od: Czw wrz 18, 2008 12:21

[następna]