Kotków 7.Agatka [*]. Zapraszamy do nowej edycji.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 26, 2009 9:19

Aniu...

przychodzę z rękoma pustymi, z secem rozdartym, połamanym, z małością moją i bylejakością, z nerwem który szarpie i smutkiem. ktory
nie pozwala byc przyjacielem w dzialaniu, w mocy, w podporze............

przychodzę do Ciebie z troską, z milością maleńką, z myślą nieustającą,
z otwartością....

w Ten Twoj dzien przychodzę, by pociękować Ci za to, że jesteś, że jesteś jaka jesteś, i że dla Nich dajesz wszystko, co w Tobie najpiękniejsze........

Anka, Ance Matce Matki polecam Ciebie całą.............
Obrazek

Ruach

Od: Pt sty 05, 2007 8:40

Post » Nie lip 26, 2009 9:42

Po pięknych życzeniach Ruach czuję, że odjęło mi zdolność pisania już do końca. Mogę tylko napisać - Aniu, z całego serca życzę Ci wszystkiego, co najlepsze. Całuję imieninowo.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Nie lip 26, 2009 9:53

Ruach, Bazyliszkowa - dziękuję :love:

Przed chwilą byłam z Bamboszem na króciutkim spacerze. Jest bardzo słaby, ale ma zdecydowanie lepszą koordynację ruchów niż wczoraj. Nie przewraca się tak.
Dzwoniłam do lecznicy. Reakcja Bambosza na leki jest taka jak się spodziewano przy najlepszej opcji. Oznacza, że obrzęki są i być może to one odpowiadają za wszystko. A z obrzękami walczyć się da. Poza tym na pewno pójdą dalsze rozważania w tym kierunku.
Dzisiaj ma dostać furosemid, ale rozbity na trzy dawki, a nie końska jedna, jak wczoraj.
Przy pytaniu o steryd dyżurny wet zająknął się, więc zrozumiałam, że o to mojego weta nie pytał. W końcu powiedział że dać te 2 mg które dostawał. Ale ja się trochę boję. Z drugiej strony wiem, że takie ngłe odstawienie sterydu też nie jest dobre. Może dam mu tylko 1 tabletke 1mg :? . Jutro już będzie nasz wet.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Nie lip 26, 2009 10:46

Aniu, oby Ci się życzenia spełniły:))

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Nie lip 26, 2009 11:36

Aniu... Oby się udało..
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11

Post » Nie lip 26, 2009 12:20

Aniu wszystkiego o czym marzysz i czego pragniesz. Kciuki cały czas zaciśnięte!
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Nie lip 26, 2009 12:55

Aniu wszystkiego najlepszego :) spelnienia marzen, zdrowia i spokoju.
Caly czas kciuki za Bamboszka.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Nie lip 26, 2009 13:15

Dziękuję Wam serdecznie za życzenia, bardzo.
Bambosz nadal spokojny, ale na kolejny króciutki spacerek nie chciał już iść. I odmówił się od śniadania :( , chociaż pomniejsze przysmaczki zjada z przyjemnością.

Anka

Post » Nie lip 26, 2009 15:20

Wszystkiego dobrego i ode mnie, imienniczko :wink: :D
Ostatnio edytowano Nie lip 26, 2009 20:16 przez anna57, łącznie edytowano 1 raz
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Nie lip 26, 2009 15:32

Przeczytałam od deski do deski wątek Brucka. Wprawdzie Brucek to kot, a Bambosz to pies, ale chyba organizmy na tyle podobne, że wiele rzeczy można odnosić zastępczo do obu tych gatunków.

Cytuję Anję, a właściwie weta, którego ona cytuje:

"Etilogia pierwotnej niedoczynoosci przytarczyc:
Idiopatyczna (brak uszkodzenia chirurgicznego, urazowego, nowotworowego) może mieć podłoze immunologiczne, jatrogenna (uszkodzenie chirurgiczne), przejściowa w wyniku niedoboru Mg.

Objawy:
Główne objawy przypisywane są hipokalcemii ze szczególnym działaniem w układzie nerwowym i mięśniowym.
Objawy nerwowo- mięśniowe obejmują niepokój, ogólnione napady drgawkowe, skurcze kończyn miednicznych lub ich ból, drżenia włókienkowe mięśni, niezborność i osłabienie. Dodatkowe objawy obejmuja sztywny chód, silne ocieranie części twarzowej, zachowania agresywne, duszność, brak apetytu, wygryzanie i wylizywanie łap. Początkowo objawy są nagłe, powazne i często pojawiaja się podczas wysiłku, podniecenia i stresu."

Wiele mi się tu zgadza, wytłuściłam to w tekście.
Z drugiej strony Brucek ma niedobór wapnia, a Bambosz ma tego wapnia dużo, przynajmniej w stosunku do fosforu. Chociaż jak czytałam wyniki Brucka, to i Brucek stosunek wapnia do fosforu ma zdecydowanie na korzyść wapnia. Natomiast przeczytałam w necie, że idealny stosunek tych pierwiastków to 1,2-1,4:1 na korzyść wapnia, czyli lekka tylko przewaga wapnia. Wet też mi mówił, że nawet ważniejszy od poziomu tych pierwiastków jest ich wzajemny stosunek.

Bambosz przed chwilą na mini spacerze zrobił kupę, która mi się nie podoba, nietypowo cuchnie (zamiast kwiatków wącham psią kupę
:lol: ) i jest jakby czerwonawa, czyżby krew? Kolor taki zauważyłam już przed paru dniami. Ale kładłam to na zmianę diety. Znowu ma też nieco gorszą zborność ruchów. To już doba od dużej dawki leków.
Ale nadal jest spokojny.
U niego to gryzienie przedmiotów też przypomina jakieś ataki. Bo on nie gryzie cały czas, tylko ma takie chwile amoku.

Jutro pójdę do naszego weta osobiście, bo łatwiej pogadać osobiście niż przez telefon i na kartce spiszę wszystkie swoje pytania, wątpliwości, przemyślenia. Zobaczę co on na to.
Nie bardzo wiem, z kim tu jeszcze konsultować.

Anka

Post » Nie lip 26, 2009 15:34

anna57 pisze:Wszystkiego dobrego i ode mnie, imenniczko :wink: :D

I vice versa, i vice versa... :D

Anka

Post » Nie lip 26, 2009 15:44

Anuś, wszystkiego...

Moja Matula też Anna, to imię niesie ogromną siłę. Jesteście zdolne do cudów. Dlatego musi być dobrze!
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Nie lip 26, 2009 18:21

Anka pisze:Wiele mi się tu zgadza, wytłuściłam to w tekście.
Z drugiej strony Brucek ma niedobór wapnia, a Bambosz ma tego wapnia dużo, przynajmniej w stosunku do fosforu. Chociaż jak czytałam wyniki Brucka, to i Brucek stosunek wapnia do fosforu ma zdecydowanie na korzyść wapnia. Natomiast przeczytałam w necie, że idealny stosunek tych pierwiastków to 1,2-1,4:1 na korzyść wapnia, czyli lekka tylko przewaga wapnia. Wet też mi mówił, że nawet ważniejszy od poziomu tych pierwiastków jest ich wzajemny stosunek.
Brucek nie w kazdym badaniu mial oznaczony fosfor (tam gdzie jest 0, oznacza brak oznaczenia), dopoki sama nie zaczelam tego wymagac. Wiec u Brucka tym stosunkiem sie nie sugeruj.
Przekazalam Twojego maila, ale musze byc znane konkretne wyniki badan krwi. Moczu nie robilas? Dolacz tez opisy z innych badan. Zdobadz je jak najszybciej i podeslij.

ps. czy Bambosz bral Nivalin?
Ostatnio edytowano Nie lip 26, 2009 18:23 przez Anja, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Nie lip 26, 2009 18:21

Aniu życzę wszystkiego co najlepsze oraz spełnienia marzeń.
buziaki

ElaKW

Od: Śro mar 05, 2003 15:50

Post » Nie lip 26, 2009 18:30

Anja pisze:
Anka pisze:ps. czy Bambosz bral Nivalin?

Bambosz brał Nivalin 4 lata temu, gdy był sparaliżowany.
Moczu nie badaliśmy.
Zdjęcia RTG mam w domu, ale jak je przesłać?
Opis USG oraz wyniki badania krwi postaram się mieć jutro (z tych nerwów zapomniałam zabrać, a badania były robione w odległej lecznicy)

Anka

[poprzednia][następna]