» Czw lip 23, 2009 7:22
[quote="galla":3ii7q7os][quote="Tinka07":3ii7q7os]Gallo, rozumiem oczywiście takie przeliczenie. Zastanawiam się jednak, po co w takim razie powinno się przy podejrzeniu FIP-a robić elektroforezę białek, jeśli można byłoby to tak łatwo wyliczyć, mając wyniki białka całkowitego i albumin. Muszę jeszcze to doczytać.[/quote:3ii7q7os]
Nie wiem, może po to, żeby ten stosunek oznaczyć jakoś dokładniej?
A ten wyliczony traktować jako taki wstępny wskaźnik, łatwy i szybki do obliczenia? (nie wiem, ile czasu czeka się na wynik elektroforezy i ile to kosztuje, bo może to też kwestia ceny?).[/quote:3ii7q7os]
Ceny raczej nie - proteinogram kosztuje w ludzkim labie 10zl.
U nas jest to kwestia czasu. Na proteinogram czeka sie czasami kilka dni, a oznaczenie poziomu bialka og. i albumin jest nawet tego samego dnia.
Elektroforeza daje dokladniejszy obraz rozkladu bialek - czasami, przy watpilwym wyniku pomaga oszacowac szanse.
A tak BTW - Tinko, jako wartosc graniczna dla orzekania o FIP-ie moj Doc przyjmuje 0,4. Miedzy 0,4 a 0,8 - wynik nie jest jednoznaczny.
Moja osobista, [b:3ii7q7os]niemal[/b:3ii7q7os]-zmarla Audio, przy objawach FIP-owych [plyn w otrzewnej, zoltaczka, goraczka, brak apetytu, profil badan krwi typowy] miala wynik 0,6. Juz prawie ja oplakalam. Kot zyje, ma sie dobrze. Wlasciwie nie wiadomo, co jej bylo.
Ostatnio edytowano Wto gru 27, 2011 17:31 przez
Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882
'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'