» Śro lip 22, 2009 21:28
Lauriene,
piszę swoje przemyślenia tu, a nie na pw, bo może nam wszystkim przyjdzie coś jeszcze do głowy.
Podane przez Ciebie wyniki na FIP nie wskazują. Według tzw. „FIP-Screeening”, o którym wspominała Galla, typowy dla tej choroby jest podwyższony wynik białka całkowitego, co wynika z podwyższonych wyników globulin. Przy podejrzeniu FIP-a powinno się zawsze robić elektroforezę białek. Niemiecki Laboklin pisze na ten temat, że większość kotów chorych na FIP miała stosunek albumin do globulin (A/G) poniżej 0,8. Ten wynik jest bardziej miarodajny niż stosunek albumin do białka całkowitego. Koty chore na FIP mają bardzo często podwyższone parametry ALT (AIAT) i bilirubiny. Uwidacznia się u nich po pewnym czasie anemia, neutrofilia z przesunięciem obrazu w lewo i limfopenia (zmniejszanie liczby limfocytów). Dopiero wtedy, gdy większość tych parametrów nie jest w normie i test na przeciwciała wyszedł pozytywnie, można postawić podejrzenie choroby FIP, biorąc pod uwagę objawy. To byłby dla moich wetów standard, żeby w ogóle myśleć o FIP-ie.
Na wątrobę właściwie to też nie wygląda, bo te parametry byłyby podwyższone. Norma AP u młodych kotów sięga 198 IU/L (Hartmann 1990). Twoje wartości brzegowe dla AP są wg prof. Winnickiej „Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii”. Mam z wieloma wartościami brzegowymi, podanymi przez nią, duże problemy, bo nie zgadzają się one z ogólnymi normami dla kota w innych krajach europejskich. A dla mnie normalny kot polski nie ma prawa mieć innych wartości brzegowych niż kot niemiecki.
Może dlatego w Polsce diagnozuje się choroby, które chorobami nie są, lub nie diagnozuje się chorób, na które wyniki u nas już wskazują.
Podobnie wygląda z leukocytami. Winnicka podaje normy dla kotów 10,0-15.0, tak jak w Twoich normach, u nas ogólne normy leukocytów dla kota wynoszą 6,0-11,0, a nawet do 18,0 jeśli kot przy pobraniu krwi jest bardzo zestresowany.
Co do limfocytów u Twojej kotki, nie wiem, dlaczego są obniżone. Pisałaś, że dostaje oprócz Metacamu jakiś inny środek przeciwzapalny, którego nazwy nie jesteś stanie stwierdzić. Metacam jako środek przeciwzapalny wystarczy w zupełności. Jeśli ten inny środek miałby być sterydem (nie podejrzewam wprawdzie weta o taką głupotę), to obniżenie limfocytów byłoby wytłumaczalne.
Ten wysoki poziom glukozy we krwi (300 mg/dl), o którym pisałaś, mógł być wynikiem stresu, ale ten następny wynik ok. 150 mg/dl (nie wiem już, gdzie tę informację znalazłam) daje mi trochę do myślenia. Niby to stres, ale jednak może mieć to cokolwiek z trzustką. Trudno powiedzieć, bo parametry trzustkowe nie zostały oznaczone. A nawet gdyby je oznaczono, to czasem przy ostrym zapaleniu trzustki u kota amylaza i lipaza są w normie. Potrzebne byłyby badania specjalistyczne, np. test TLI + witamina B12 i kwas foliowy.
Tarczyca u tak młodego kota raczej nie wchodzi w rachubę. To choroba starcza. Jeśli już, to uwidacznia się w wieku 6-10 lat.
Nie wiem, co Ci doradzić. Tylko badania specjalistyczne mogłyby dać jakąś odpowiedź.
Spojrzałam jeszcze do przyczyn podwyższenia mocznika bez objawów nerkowych. Może to być skutek m.in. podawania sterydów, zwiększonego katabolizmu (gorączka, uszkodzenie mięśni), krwotoków w przewodzie pokarmowym ...
Ostatnio edytowano Śro lip 22, 2009 21:53 przez
Tinka07, łącznie edytowano 1 raz
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.