B.M.F juz tylko B.M. Sami juz z nami nie ma.-(

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 01, 2009 11:16

Śliczne i szczęśliwe foootra :P

Kasiu masz ładną trawkę i Baks wraca nie umorusany :)

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Pon cze 01, 2009 18:55

Futra maja takie sobie,bo letnie.A wiec bez puchu. :) Co do umorusania sie..hmm..po powrocie przewaznie jest czesanko,bo znosza mi galezie i zyjatka do domu :roll: A ze w rogu ogrodka jest kompostownik a na nim ziemia...Dobrze ze chociaz Mai do wedrowek nie ciagnie.Przewaznie drzemie na trawce pod balkonem.Troche ruchu grubasce nie zaszkodzi 8)

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Śro cze 10, 2009 21:11

Mojej Mai dzis odbilo i tarzala sie po podlodze,a potem tak zasnela,na pleckach.A kiedys byla takim wyploszem :-)
Obrazek
Obrazek
[img width=476 height=720]http://images40.fotosik.pl/137/e4b58862a3b1d9fcmed.jpg[/img]

ok,ostatnie,obiecuje

Obrazek

kasia essen

Post » Śro cze 10, 2009 21:24

Śliczny wypłoszek :love:
Obrazek + Arctica Obrazek

czarna.wdowa

Od: Śro lip 26, 2006 12:51

Post » Nie cze 14, 2009 20:51

Ale tu cisza nastala :roll: :wink: :wink: Zyja jeszcze jakies ciotki?Pamietaja nas wogole? 8) Pod spodem,w podpisie stronka ktora tworze,o moich kotach,a jakze.
Moje koty

kasia essen

Post » Nie cze 14, 2009 20:55

a som :lol: fajna stronka, tylko czemu po niemiecku? :wink:
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Nie cze 14, 2009 21:25

Bo mysle o czyms wlasnym zwiazanym z kotkami i to poczatek o pomyslu :wink:

kasia essen

Post » Pon cze 15, 2009 9:54

o oo no to czekam na dalszy rozwój :D
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Pt lip 10, 2009 9:33

Strona tworzy sie 8) uwagi i krytyka prosze na priv :wink:
http://katzenpflege.wordpress.com
i jakies fotki by sie przydaly :twisted:
Obrazek

König
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i ku pamieci :gift:
Obrazek

kasia essen

Post » Śro lis 11, 2009 15:22 Re: B.M.F juz tylko B.M...

10.11. 09 godz 21 .00 Nie wiem co sie z Baksem dzieje. To juz ok 11 letni po przejsciach. Niby aktywny, energiczny, ale od dwoch dni nie podoba mi sie.Spi i jest apatyczny. Duzo poleguje.Dwa miesiace temu mial badane serducho i krew i wszystko bylo ok. Dzis przyszlam do domu, dokladnie pol godziny temu i widze oba koty w drzwiach.Ale Baks zamiast dac mi wejsc do domu polozyl sie na wznak w wejsciu.Myslalam, ze sobie poprostu jaja robi ale nie, on nie byl w stanie sie poruszac. Podnioslam go to z podkulonym ogonem poszedl do lazienki gdzie...padl na podloge, dyszal, wystawil jezyk i nie mogl zlapac tchu.Zrobil pod siebie :( Kompletnie nie panowal nad soba. Zrobila mi sie z niego szmatka. Ja za telefon i obdzwaniac lecznice ale nigdzie nikt nie odbiera a najblizsza klinika na drugim koncu miasta. Baks nie reagowal na nic. Sprawdzalam reakcje na jedzenie, nic, choc zawsze byly wrzaski i mialki. Podczas moich prob dodzwonienia sie do weta Baks nagle sie podniosl i zywym krokiem pobiegl do kuchni i zjadl cala saszetke mokrego.Potem sie wylizal i polozyl.Oczy ma juz normalne, oddycha juz spokojnie.Jutro z rana idziemy do weta ale co ja mam wlasciwie mu zbadac? Nie chce byc odprawiona z kwitkiem. Mysle, ze slyszac ze otwieramy drzwi musial z czegos zeskoczyc i uderzyl sie w glowe, jakis wstrzas??

Dodane 11.11.08 Jest zle.Jak z rana polecialam do weta tak dopiero wracam. Baks ma bolaca dolna czesc kregoslupa. Zrobilismy pelne badanie krwi, rentgen, sprawdzilismy serce. Wetka mowi, ze slyszy cos jakby podwojne serce ( tlumacze wam z niemieckiego doslownie...), galopujacy rytm serca, arytmie. Na rentgenie zadnych zmian, wylewow, zlaman. Jedynie w okolicach przelyku cos jakby narosl. Nie wiadomo czy to nowotwor czy cos innego. Mamy to obserwowac..Baks ma sine sluzowki, jest apatyczny.Cala noc przespal na szafie, po przyjsciu od weta znow sie tam zaszyl. Dokladniejsze wyniki beda jutro, dzis anemia, podaje te ktore odchodza od normy:

RBC- 2,74 n norma 5-10
HGB 4 N NORMA 8-17
HCT 13,7 N % Norma 27-47%
PLT 168 N Norma 180-430

Mam do jutra czekac.Nie chcieli mu nic podawac by nie zaburzyc wynikow. Czy moge cos zrobic??Co to moze byc??

A teraz shaggy.Przychodze do niej a ona lezy jak martwa na podlodze. Zobaczyla mnie i poderwala sie by do mnie podejsc, jednak szybko padla na podloge. Zorientowalam sie ,ze jest pod narkoza.Szkoda, ze mnie nikt nie poinformowal, ze chcieli ja dzis operowac.Okazalo sie, ze ma nie tylko guzy na lewej stronie ale i na prawej :( :( Ma zakrwawiona nozke, zle jej kroplowke wyjeli.Operacja musiala zostac przerwana :( Mala dostala palpitacji serca, spuchl jej przelyk, nie mogla oddychac. Za tydzien beda probowac z inna narkoza, bo na ta ma reakcje alergiczna. Okazalo sie, ze atybiogram nie zostal zrobiony i dostaje juz trzeci antybiotyk z kolei. :x Niby jest troche lepiej z kocim katarem. Niech jeszcze wytrwa to ja zabiore do domu.

kasia essen

Post » Śro lis 11, 2009 15:41 Re: B.M.F juz tylko B.M...Z Baksem zle

Kasiu - kciuki.

A nerki były badanie? Jest silna anemia, trzeba by ustalić jej źródło. `Coś` w okolicach przełyku może dodatkowo utrudniać oddychanie. Serce może być wynikiem zarówno anemii [niedotlenienie mięśnia sercowego], jak też tego `czegoś`. Stłuczona pupa to pewnikiem tez upadek z osłabienia.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro lis 11, 2009 16:16 Re: B.M.F juz tylko B.M...Z Baksem zle

Dokladniejsze wyniki beda jutro. Z rtg watraba i nerki wygladaja w porzadku. Jezeli chodzi o zaopatrzenie w tlen to na rtg wyglada wszystko ok, pluca w calosci wypelnione powietrzem, na zdjeciu ciemne i wyrazne.

kasia essen

Post » Śro lis 11, 2009 17:18 Re: B.M.F juz tylko B.M...Z Baksem zle

kasia essen pisze:Dokladniejsze wyniki beda jutro. Z rtg watraba i nerki wygladaja w porzadku. Jezeli chodzi o zaopatrzenie w tlen to na rtg wyglada wszystko ok, pluca w calosci wypelnione powietrzem, na zdjeciu ciemne i wyrazne.

Za dotlenienie na poziomie komórkowym odpowiada hemoglobina. Tak w skrócie. Za mało hemoglobiny, za mało erytrocytów - niedotlenione narządy. To, ze płuca są powietrzne nie ma tu nic do rzeczy. Dlatego też anemia jest groźna i nieleczona [zahamowana] prowadzi do śmierci z powodu niewydolności ogólnonarządowej.

I dlatego też wg mnie należy znaleźć powód anemii, bo wydaje się, ze wszystkie problemy wynikają właśnie z tego.

Agn

Post » Śro lis 11, 2009 18:55 Re: B.M.F juz tylko B.M...Z Baksem zle

Ah oto chodzi. To jest naszym celem, znalezc zrodlo anemii.Wetka ma pare podejrzen, ale wiecej mi powie jak zobaczy wyniki. Co jest najczestsza przyczyna anemii??

kasia essen

Post » Śro lis 11, 2009 20:04 Re: B.M.F juz tylko B.M...Z Baksem zle

Przydało by się zrobić [lub powtórzyć, jeśli były jakiś czas temu] testy na wirusówki -FeLV, FIV. Oczywiście białaczka nie musi być wirusowa - morfologia z rozmazem powinna też dać jakieś informacje. No i biochemia - nerki, ich zaburzenia funkcjonowania mogą prowadzić do anemii. Można też zbadać stopień przyswajania B12, bo czasem jej niedobór może powodować anemię. Generalnie przydałyby się leki krwiotwórcze - właśnie B12, preparaty żelaza. I w zależności od ustalonego źródła np. EPO [jeśli to by były nerki].

Agn

[poprzednia][następna]