SIA I ORI

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 28, 2004 22:12 SIA I ORI

Witam wszystkich serdecznie!

Pisze tu pierwszy raz. Od jakiegos czasu czytam wasze posty poglebiajac wiedze o kiciach.
Ostatnio chadzam na kazda mozliwa wystawe w Wawie i wzdycham nad syjamami i orientami. Szczegolnie spodobal mi sie czekoladowy- CUDO!!:)
Na razie niestety nie mam szans na kota, ale w przyszlosci na pewno bede je hodowac. Teraz nie mam co marzyc, po pierwsze ze wzgledu na obecnosc potencjalnych ofiar ewentualnej kici: dwa szczurki, papuga nimfa i pies seter :wink: (na pewno bylby przyjacielem)
Poza tym, rodzinka wyrzucilaby mnie chyba z domu po przyprowadzeniu kolejnego zwierza....no i nie ma kasy na razie:( Moze jak bedzie lepsza praca :D
Mam nadzieje, ze jak zamieszkam z moim M, to da sie namowic na kicie, chociaz jest milosnikiem przede wszystkim psow i tylko owczarkow niemieckich. Chociaz zauwazylam, ze gdy ostatnio zaciagnelam go mimo oporow na wystawe, przyznal, ze podobaja mu sie rasy orientalne. Dobry znak, bo mamy podobne gusta co do kotow. To dobrze wrozy :)

Mam wiec do was pytanie przyszlosciowe, ale mam nadzieje, ze nie tak bardzo. W kazdym razie poglebiam swoja wiedze na temat ras, wystaw, hodowli, pielegnacji itd. Troche sie nakrecilam na te koty.
Kto z was hoduje rasy orientalne? czy bardzo roznia sie charakterem od innych ras, tak jak slyszalam?
Jakie znacie dobre hodowle w Wawie?
Chodzi mi generalnie o wasze doswiadczenia z ta rasa.

Pozdrawiam serdecznie

Paula & stadko niekotow

paula_do

Od: Sob lut 28, 2004 21:51

Post » Sob lut 28, 2004 22:27

Witaj Paulo :D
Od orientów jest G.N. ;)
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Sob lut 28, 2004 22:31

Witaj na forum :D
Agatka i
Obrazek
"Koty prowokują człowieka do nieustannych wyznań miłości"
Christopher Sandt

mysikluliczek

Od: Sob sty 10, 2004 22:20

Post » Sob lut 28, 2004 22:33

Ja tez jestem z Ursynowa:) Witam.
Zakochalam sie w tych kotkach. Czy sa w ogole jakies ksiazki dotyczace konkretnych ras kotow, czy jest tak tylko odnosnie psow?

Pozdrawiam
Paula
Paula & Gaber
gg: 1450964
Obrazek

paula_do

Post » Sob lut 28, 2004 23:00

Witaj na forum.
Tak hoduje orienty, choć na razie mam przerwę ("stara" kotka jest już trochę za stara na dzieci, a "nowa" trochę za nowa :wink:, może w okolicach wakacji, nie wcześniej)
Jakie są orienty? Hmm przeciętnie bardziej.... rozmowne :roll: niż średnia kocia, dosyć ruchliwe, bardzo kontaktowe.
Dobre hodowle w Warszawie? Jest kilka np. http://republika.pl/orisiam/ nie powinno być problemu ze znalezienim kociaka.
Z książkami o rasach jest problem, bo w wielu wypadkach to przedruki książek angielskich gdzie podział i klasyfikacja raz jest zupełnie inna. Pare lat temu była wydana taka mała książeczka "Koty syjamskie i orientalne" traktująca tylko o SIA, ORI, BAL i JAV, może w jakimś antykwariacie się znajdzie.
Co do koloru to czekalada piekna ale niestety niezbyt częsty kolor i z dostaniem hawany może być problem. mi to się cynamon marzy :roll:
Obrazek

G.N.

Od: Nie lip 21, 2002 15:31

Post » Sob lut 28, 2004 23:07

Bardzo dziekuje ci za odpowiedz. Mam nadzieje, ze jakas ksiazke znajde.
a co do ubarwienia, to jakie sa najbardziej realne barwy u nas? Nie chce sie nastawiac na cos nieosiagalnego:) Ostatnio w centrumXXI widzialam taka havane, ale nie pamietam z jakiej hodowli. Moze ty wiesz? Twarz mial niesamowita, zupelnie nie kocia, prawie ludzka:) tak mi sie skojarzyla.
Paula & Gaber
Obrazek

paula_do

Post » Sob lut 28, 2004 23:32

Nie jestem na bieżąco co kto ma, bo ostatnio mało bywam na wystawach. Havany bywały u Agnieszki Łozińskiej i u Grabowskiego z Warszawy poza tym jeszcze Piotrek Jakubowski z Krakowa ma havane (btw świetną w typie). Realne umaszczenia? Havana jest realna (w przeciwieństwie do cynamona :wink: ) tylko będzie trzeba poszukać i być może poczekać. Szylkrety (czarne i niebieskie) są dosyć częste, rudy, krem, czarny, niebieski też powinien się trafić. O wspomnianym cynamonie i płowym to raczej można zapomnieć, przynajmniej w Polsce, no i z lila byłby kłopot. Jeszcze biały, jak na razie nie ma go w Polsce i nie jest uznany w FIFe
Obrazek

G.N.

Od: Nie lip 21, 2002 15:31

Post » Nie lut 29, 2004 3:16

Zapraszam na kawe :D Mam syjama i orienta (od G.N.-a) i sluze obszerna wiedza na ten temat :D W dodatku mieszkam na Ursynowie :wink:
Czego chciec wiecej :lol:

Agi

Od: Pt maja 17, 2002 19:19

Post » Nie lut 29, 2004 6:52

super wiadomosc! Ja tez z Kabat! :D
odpisuje, choc taka wczesna pora (niedziela 06:49 )!! koszmarna godzina! Niestety na zajecia sie wybieram.
Bardzo dziekuje za zaproszenie i mam nadzieje, ze niebawem z niego skorzystam. Napisz na priv gdzie dokladnie mieszkasz i w jakich godzinach mozna cie odwiedzic. :)
Bardzo chetnie poznam kogos z tymi kotkami. Zawsze lepiej tak uzyskac informacje, z pierwszej reki, niz z ksiazek.
pozdrawiam i zycze wszystkim milej niedzieli. :D
Paula & Gaber
Obrazek

paula_do

Post » Nie lut 29, 2004 10:16

Witaj :) Milego naukowania :-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon mar 01, 2004 4:07

G.N. pisze:Co do koloru to czekalada piekna ale niestety niezbyt częsty kolor

Czekoladowa balijska pieknosc sie klania :D . Hodowla z Warszawy, z Ursynowa :)
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

Post » Pon mar 01, 2004 11:03

Ale ona jest ze znaczeniami czekoladowymi. A mi chodzi havane, calutkiego brazowiutkiego kociaka. Jest piekna:)
Jak nazywa sie twoja hodowla, masz jakas jej stronke?

pozdrawiam:)
Paula & Gaber
Obrazek

paula_do

Post » Pon mar 01, 2004 12:18

Witam

Mam syjamke z szylkretowym liliowym pysiem, co prawda to nie havana, ale przeciez to ciagle ta sama rodzina. :))

G.N: Kto oprocz Ciebie hoduje w Krakowie syjamy i orienty? Jakiego koloru masz ta mloda kotke?

A ksiazeczke "Koty syjamskie i orientalne" widzialam na wystawie jakiejs ksiegarni w Warszawie (nie pytajcie mnie gdzie :roll: ), wygladalo to na nowe wydanie... Niestety, nie mialam czasu, zeby wejsc i kupic.

Mru Mru

Od: Pon gru 22, 2003 14:08

Post » Pon mar 01, 2004 13:30

paula_do pisze:Ale ona jest ze znaczeniami czekoladowymi. A mi chodzi havane, calutkiego brazowiutkiego kociaka. Jest piekna:)
Jak nazywa sie twoja hodowla, masz jakas jej stronke?

pozdrawiam:)

Zdecydowanie odradzam te hodowlę, napiszę Ci w mailu dlaczego.

Agi

Od: Pt maja 17, 2002 19:19

Post » Wto mar 02, 2004 4:26

Agi pisze:Zdecydowanie odradzam te hodowlę, napiszę Ci w mailu dlaczego.

Hehe, zaczyna sie :twisted: . Niby ta z ktorej Sugar mam? A skad wiesz ktora to... nie mowilem nigdy. Ale co mnie tam wojny miedzyhodowlane ;) , ja swoja hodowczynie moge zdecydowanie polecic 8) inni moga zdecydowanie odradzac. Gdzie Polakow dwoch tam trzy zdania ;)
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

[następna]