Kochana Naczos,
KROPLOWKA: baxter injectiovsolutionis ringeri WET baxter
W takim razie to normalny płyn Ringera.
Pytałam o kroplówkę tylko dlatego, żeby się upewnić, czy aby nie podajesz płynu Ringera z mleczanami (lactate), bo tego preparatu przy cukrzycy, (przede wszystkim przy podatności na ketony), chorobach wątroby i nowotworach nie należy podawać.
Co do wyników morfologii widać, że leukocyty są dosyć podwyższone. To wskazuje na poważny stan zapalny, ale z leukogramu (składu białokrwinkowego) nie można nic wywnioskować. Za mało danych! Nie podobają mi się poza tym wskaźniki czerwonokrwinkowe (MCV, MCH i MCHC), ale jeszcze nie zdążyłam sprawdzić, co się za tym kryje. Co mówi wet na te wyniki morfologii? Czy Diuna dostaje jakiś antybiotyk, bo nic takiego nie wyczytałam. Czy żółtaczka jest widoczna?
Odpowiem teraz na Twój dzisiejszy problem.
Jeśli prowadzący wet poradził Ci zmniejszenie dawki o połowę, to jego decyzja była jak najbardziej słuszna.
Trzustka Diuny zaczyna sama pracować. Dotychczasową dawką startową mogłabyś ją wprowadzić w stan ciężkiej hipoglikemii. Sukcesywne zmniejszanie dawki jest w Waszym przypadku jedynym słusznym postępowaniem. Zaskakującej trzustce trzeba jedynie pomóc w podjęciu pracy. Dawki insuliny powinny być wtedy wyważone. W takich przypadkach podaje się insulinę właściwie według potrzeb i odchodzi się od stałej wcześniej ustalonej dawki. Przy cukrzycy potrzebna jest bardzo często elastyczność. Im niższe PRE, tym niższa dawka insuliny, przede wszystkim przy Caninsulinie, bo ta działa u większości kotów dosyć gwałtownie. Trudno to wszystko tak od razu wyjaśnić na papierze. Im jednak więcej właściciel ma doświadczenia w prowadzeniu swojego kota cukrzycowego, tym lepiej potrafi reagować i staje się coraz bardziej niezależny od weta w ustalaniu dawki.
Jednak niezmiernie cieszy mnie przede wszystkim to, że od razu zacząłeś mierzyć Diunie cukier we krwi. Jak tak sobie pomyślę, że mogłabyś podawać jej insulinę na ślepo, to aż mi się niedobrze robi.
Wielkie szczęście, że ketony negatywne. Sprawdzaj proszę jednak mocz w dalszym ciągu regularnie. Ketony w moczu pojawiają się dopiero wtedy, gdy jest ich już sporo we krwi. Dlatego dopóki z krwi nie znikną, mogą pojawić się w moczu z dnia na dzień.
Martwię się jednak tymi wynikami morfologii i objawami żółtaczki u Diuny.
Pozdrawiam ciepło