Obróżka już zdjęta - udało się !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 20, 2009 8:43

:cry: wczoraj siedziałam tam ze dwie godziny :cry: nie przyszedł Burasek, już tyle próbuję go złapać-bezskutecznie, ale jest coraz lepiej, kontek zaczyna być bardzo kontaktowy , to dobry znak! do domu wracam pachnąca walerianą i tuńczykiem, moje koty chcą mnie zjeść :D

jessi74

Od: Sob kwi 11, 2009 23:21

Post » Pon cze 29, 2009 17:53

pracy tyle, że buraska inne kociaki wymagające pilnej pomocy, a burasek dalej z obróżką chodzi i cierpi bardzo :cry: ma ktoś jakiś pomysł? może jest ktoś z Wrocławia, któ mógłby poświęcić trochę czasu na systematyczne chodzenie i oswajanie kociaka? on jest na tyle czujny, że nie ma zamiaru wchodzić do klatki łapki nawet pachnącej walerianą i pełnej pysznego tuńczyka :cry:

jessi74

Post » Wto cze 30, 2009 6:24

Gdzie on jest?
Klatkę warto "zresetować" ze starych zapachów przez umycie. Nie wiadomo, co w niej siedziało, ale na pewno było przestraszone i taki ślad zapachowy zostawiło.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto cze 30, 2009 8:55

PcimOlki pisze:Gdzie on jest?
Klatkę warto "zresetować" ze starych zapachów przez umycie. Nie wiadomo, co w niej siedziało, ale na pewno było przestraszone i taki ślad zapachowy zostawiło.

Właśnie, gdzie on jest? I kiedy się pojawia?

I tak absolutnie nie mam czasu, aby najbliższym czasie tam pójść więc moge jedynie służyć radą.

Spróbujcie łapać go na klasyczną żywołapkę ze sklejki
(niestety ciężka, chyba takie są w schronisku). Mam wrażenie,że niektóre koty, a zwłaszcza kocice, nawet piekielnie głodne (i dzikie i domowe !) boja się wejść do takiej klatki z drutu.
Może ją można zamaskować, tak aby wyglądałą na norkę pachnącą np. wędzona ryba albo czymś innym co on lubi i w ogóle nie związaną z Wami (ale albo waleriana albo jedzenie, jak mi się teraz zdaje, są takie koty ktore nie reaguja na walerianę albo potrafią nad sobą panować -zresztą po co maja wchodzić do środka jak i tak moga sobie tej waleriany powdychać z zewnątrz).

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Wto cze 30, 2009 9:02

Wędzona makrela ( nie z Biedronki, ale taka najlepszej jakości wędzona przy uzyciu drewna olchowego-w Astrze są takie w opakowaniu ) wydaje mi się jeszcze lepsza niż tuńczyk

ossett

Post » Wto cze 30, 2009 10:20

klatkę już umyłam, zaraz na początku, wyperfumowałam walerianą :D spróbuję z tą makrelą, dzięki za odpowiedzi :D

jessi74

Post » Wto cze 30, 2009 10:21

tam jest jeszcze ten problem że są inne koty, kóre mimo że wcześniej nafaszeruję pysznosciami to i tak się pchają do klatki i zaglądają, a ja je musze odganiać i ten szary to widzi:)

jessi74

Post » Wto cze 30, 2009 10:40

Może dałoby się tą klatkę kontrolować "pilotem" na żyłce i zamknąć z odległości wówczas jedynie, kiedy wejdzie ten właściwy. Widząc, że inne wchodzą i wychodzą mógły się przekonać do niej.

PcimOlki

Post » Wto cze 30, 2009 12:43

PcimOlki pisze:Może dałoby się tą klatkę kontrolować "pilotem" na żyłce i zamknąć z odległości wówczas jedynie, kiedy wejdzie ten właściwy. Widząc, że inne wchodzą i wychodzą mógły się przekonać do niej.

Tu potrzebna jest pani Ania M. (Z wątku PcimOlki (Koty z Azylu na Gądowie) ze swoja domowej roboty klatką na sznurek -właśnie tak działa.
Może dałoby sie ja tam dowieść razem z jej klatką w odpowiedniej porze (jakby obiecać jej intensywna pomoc w szukaniu domów dla jej kotów(oraz zrobienia im portretowych zdjęć do ogłoszeń). Jest bardzo wrażliwa na krzywdę kocią. Może trochę gderać na początek , ale pewnie w końcu pomoże.

Można by właściwie taki sznurek umocować przy drzwiczkach drucianej klatki łapki, której chyba używacie -ale uwaga-łatwo ją zepsuć przy najmniejszym odkształceniu(czego doświadczyłam).
Najlepiej też kłaść przynętę nie na "półeczce" a za nią-wtedy dłużej kot będzie po nią sięgał.

ossett

Post » Pt lip 03, 2009 7:00

ossett pisze:Wędzona makrela ( nie z Biedronki, ale taka najlepszej jakości wędzona przy uzyciu drewna olchowego-w Astrze są takie w opakowaniu ) wydaje mi się jeszcze lepsza niż tuńczyk

A może wątróbka?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt lip 03, 2009 7:27

oj, w ogóle ostatnio tyle pracy z maluchami, że nie mam kiedy poświecić czasu dla buraska, wczoraj byłam, ale bez klatki, zaniosłam jedzonko, "porozmawiałam z nim", już jest bardziej ufny, zauważyłam też że obróżka poluzowana, pewnie on sam jakoś próbuje.
no poluzowana i to znacznie, można powiedzieć normalnie założona, ale to i tak nie jest bezpieczne dla kota wolnożyjącego

jessi74

Post » Pt lip 03, 2009 14:32

jessi74 pisze:oj, w ogóle ostatnio tyle pracy z maluchami, że nie mam kiedy poświecić czasu dla buraska, wczoraj byłam, ale bez klatki, zaniosłam jedzonko, "porozmawiałam z nim", już jest bardziej ufny, zauważyłam też że obróżka poluzowana, pewnie on sam jakoś próbuje.
no poluzowana i to znacznie, można powiedzieć normalnie założona, ale to i tak nie jest bezpieczne dla kota wolnożyjącego

Zgadza się.
Ponieważ jednak nie mamy danych niezbędnych do podjęcia interwencji bezpośredniej, dalsze luzowanie obróżki będziemy wspierac modlitwą.

PcimOlki

Post » Pt lip 03, 2009 22:44

PcimOlki pisze:
jessi74 pisze:oj, w ogóle ostatnio tyle pracy z maluchami, że nie mam kiedy poświecić czasu dla buraska, wczoraj byłam, ale bez klatki, zaniosłam jedzonko, "porozmawiałam z nim", już jest bardziej ufny, zauważyłam też że obróżka poluzowana, pewnie on sam jakoś próbuje.

Zgadza się.
Ponieważ jednak nie mamy danych niezbędnych do podjęcia interwencji bezpośredniej, dalsze luzowanie obróżki będziemy wspierac modlitwą.

dziękujemy pięknie za modlitwę :D dane nie są tajemnicą, tyle że wolałabym aby wszelkie łapanki były uzgodnione ze mną, więcej napisała Ci na Pw.

jessi74

Post » Sob lip 04, 2009 6:12

jessi74 pisze:
PcimOlki pisze:

Zgadza się.

dziękujemy pięknie za modlitwę :D dane nie są tajemnicą, tyle że wolałabym aby wszelkie łapanki były uzgodnione ze mną, więcej napisała Ci na Pw.

Nikt na pewno nie będzie się wyrywał z samowolnymi łapankami, bo każdy ma swoich kocich problemów sporo, a i same łapanki sa stresujące dla łapiącego i mała jest szansa , aby ktoś to robił dla sportu.

Zawsze jednak warto zaznaczyć czy się apeluje o pomoc tak naprawdę, czy tylko po to aby sobie pogadać.

Niektórzy niepotrzebnie sie przejmuja, bo trudno przecież wyczuć tak odrazu o co chodzi, a przecież każdy kot w potrzebie jest nasz.

ossett

Post » Sob lip 04, 2009 7:16

osset i pcimolki, jak poczytacie uważnie wątek to będzie widać kto wybrał sobie świetny temat "do pogadania", dziekuję za odpowiedzi,ale proszę nie zaśmiecajmy wątku niepotrzebnymi komentarzami :cry:

jessi74

[poprzednia][następna]