Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
elzii pisze: Matka kociat powoli zdrowieje, sasiedzi sa wyraznie niezadowoleni z mojego zainteresowania o ich podopieczna, wiec nie jestem pewna, czy informacje, ktorych mi udzielaja, sa wiarygodne.
elzii pisze:na filmiku wygladaja na wieksze, na zdjeciach zreszta tez, bo nie ma ich do czego porownacmale, ciekawskie marudy, ktore juz zdazylam rozpiescic, wiedza, ze wystarczy miaukniecie i oczka kotka ze shreka i kolana mi miekna
zaczynaja pochleptywac mleczko ze spodeczkaniestety w miseczce dosc szybko stygnie, a chlodnego nie lubia.
poki co przemywam oczka swietlikiem, u trikolorowej kotki po kilku przemyciach nie ma sladu po opuchliznie powieki, czarny tez dobrzeje, gentamycyna dopiero w poniedzialek
Kocięta odchowywane w sposób sztuczny, czyli pozbawione mleka matki, narażone są na drastyczny niedobór tauryny. Dotyczy to również matek zastępczych, które są w późniejszym okresie laktacji (niższe stężenie tauryny w mleku). W takich przypadkach kotki powinny otrzymywać karmę wzbogaconą tauryną i L-karnityną. Działanie tych dodatków odbywa się przez stymulowanie wydzielania IGF-1 i insuliny (hormony anaboliczne), co wykazano w doświadczeniach na laktujących szczurzycach i maciorach. Mleko krowie zawiera niewielką zawartość tauryny, toteż żywienie kociąt oparte jedynie na mleku krowim może być przyczyną znacznego upośledzenia ich rozwoju. Kocięta osierocone powinny otrzymywać specjalne preparaty mlekozastępcze przeznaczone dla kociąt wzbogacone w taurynę, a w niedalekiej przyszłości również w swoiste dla kotów oligosacharydy. Niektóre firmy produkują już preparaty mlekozastępcze dla kociąt z dodatkiem tauryny. Jeżeli nie mamy gotowego preparatu mlekozastępczego z tauryną, to powinna być ona dodana do pierwszego posiłku po urodzeniu, ponieważ oseski źle reagują na zmianę smaku, co może być przyczyną pobierania zbyt małych ilości pokarmu po ewentualnej zmianie. Jeżeli stosuje się mleko krowie, to obowiązkowo należy uzupełnić je tauryną w ilości około 50 mg/100 ml mleka. Hodowca powinien również jak najwcześniej (2–3 tydzień) wprowadzić do diety surowe mięso wołowe (wysokiej jakości) podawane w postaci zmiksowanej, homogennej papki wkładanej bezpośrednio do jamy ustnej i utrzymać dodatek tauryny.
elzii pisze:...
wolowinka juz sie mrozi, takze niedlugo kociaki wejda w miesny swiat, zgodnie z ich ewolucyjnym przeznaczeniem
elzii pisze:takie grubiutkie bo po karmieniua lakomczuchy z nich straszne, dopoki brzuszki nie sa wielkimi balonikami to dra pyszczki wnieboglosy
ja zostawiam 5! moje slicznosci kochane, nie oddam! a jesli juz to komus, kto bedzie sie nimi opiekowal jak dziecmiale narazie o tym nie mysle, przez wakacje sa u mnie, jedzonka im nie zabraknie na pewno, 5 kotkow to tak jak jeden pies
elzii pisze:To zapraszam na wspolne glaskanie![]()
Teraz, gdy mam wakacje zupelne i zadnych obowiazkow poza domowymi, kotki wyznaczaja mi caly rytm dnia, karmie je co 4-5 godzin, po karmieniu siedze z nimi az zasna, kiedys zaraz po jedzonku wszystkie padaly zmeczone, teraz wrecz przeciwnie, przychodzac je budze, a po karmieniu sa zabawy, a mi serducho rosnie jak widze, ze szaleja, bo to znaczy, ze sa zdrowiutkie i szczesliwe
Użytkownicy przeglądający ten dział: elmas i 110 gości