Moje kotki , kocury i kocieta!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 01, 2009 21:36

Milenap uwierz mi, do tego można się przyzwyczaić :D

Mimiego mamy od roku, zaczął znaczyć parę miesięcy temu i to było straszne bo olewał prawie wszystko. Teraz wybiórczo i w kilku miejscach, łatwiej nam namierzyć.
Dziewczyny pierwszy raz rujkują zbiorowo. Ale Szurka już unieszkodliwiona,a reszta też zaraz skończy. .
Mieszkanie duże, mury grube, z sąsiadami nie mam kłopotów. Jakoś to znosimy, tym bardziej, że wiedziałyśmy na co się decydujemy.

Zawsze byłam przeciwna podawaniu Prowery, ale będziemy musiały jeszcze raz to przemyśleć, bo żal mi kocic, obecność kocura je nakręca.
Obrazek
PRAWDZIWE NEVY NIE MAJĄ W RODOWODZIE SOMALIJCZYKÓW!!!

NASZ WĄT: viewtopic.php?f=1&t=145040&start=780

Szura-najmysi mama

Od: Pon sty 22, 2007 19:46

Post » Pon cze 01, 2009 21:48

Pewnie można, jak do wszystkiego chyba :wink: :lol:

Znam ból siusiania w niedozwlonych miejscach, miałyśmy z mamą kotkę, która 13 lat w domu sikała gdzie popadnie (poprzednia "właścicielka" nauczyła ją sikać na szmate). Chyba najbardziej przeraża mnie pilnowanie porzadku w takim stadku! :wink:
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Wto cze 09, 2009 11:43

Żyjemy i mamy się dobrze. Ale młoda wyjechała, a ja zostałam ze stadem kotów które trzeba karmić, czesać i bawić się z każdym indywidualnie. Wspólne zabawy nie są wskazane, bo dochodzi do awantur, a i Ilia uważa, że każda zabawka jest jego i więcej nikogo. Zawsze i wszędzie musi być pierwszy. Szura zdegustowana odchodzi, Biełka sprowadza małego do parteru, Jaśmina napada wtedy na Biełkę i awantura gotowa. :evil: Przy czesaniu Klusio nigdy nie ma dość, Mały Zdzichu gryzie szczotkę, Mysia nie daje czesać brzuszka, a reszta nie widzi w tym większego sensu ale poddaje się bez większych problemów. Do spania melduje najpierw Klusio, ale on prosi o duuuużą porcję głasków i idzie spać do budki, pod kołdrę wchodzi Cioteczka, Szura uklada się na poduszce, a po chwili przychodzi Biełeczka i tuli sie do mamusi. Mały Zdzisiu przywiera do mojego boku, Jaśka z drugiej strony. Ginger próbuje uwić sobie gniazdko na mojej piersi, ale ma konkurentkę, bo Mysia też tak lubi! Tylko Niusia nie nawiedza mnie w łóżku! Niusia tęskni i woli czekać na Monikę. Mimi zamknięty w łazience, bo Ginger ma ruję. No to jest teraz dom wariatów i nie wiem jak to wytrzymam jeszcze przez 3 tygodnie.

Balkon dzisiaj cieszy się ogromnym powodzeniem bo zaświeciło słoneczko :D
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Wto cze 09, 2009 12:26

o matko Szura, czy dla Ciebie to w ogóle jest miejsce w łóżku???? :lol:
a kto to jest mały Zdzisio? Tak na Ilię mówicie?

pokaż nam Ilię, na pewno wyrósł pięknie :) żaden domek się nie szykuje fajny?
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto cze 09, 2009 12:46

Miejsce w łóżku jest, ale jak wstanę na chwilę to już trudno się wpasować w to towarzystwo :D

Zdzisiu to oczywiście Ilia. Dobrego domeczku brak, ale czekamy, czekamy i pewnie doczekamy się!
Może za bardzo wybrzydzam? Ale trudno muszę mieć pewność, że to ten! Zdjęć nowych nie wstawię, bo fotograf wyjechał. Ale mały jest co dnia ładniejszy, Oczka ma w dziwnym kolorze, bo trochę zielone a trochę złote, kryza i portki pięknie rosną, a ogonek jak pióropusz złocisty! Kółeczka na boczkach coraz bardziej widoczne! Chłopak jest piękny! I duży będzie!Koty od Mysi (Mysia dostała nagrody na zdobycie II miejsca w Top Cat-cie) dostały fajny drapak. Tak na oko to on wydaje się bardzo marny. Część do drapania zrobiona jest sprasowanej tektury falistej. Osadzone to jest skośnie w pudle. No hit!!! Wszystkie drapią jak szalone. Długo to cudo nie wytrzyma, bo zostanie rozdrapane na amen!!!
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Wto cze 09, 2009 19:03

No tak pozazdroscic takich kompresow, reumatyzm ci nie grozi :D A swoja droga nigdy nie mialam kota dlugowlosego, jak czesto to czesanie sie odbywa ? A oprocz tego sa jeszcze potrzebne jakies zabiegi, taki wlos bardziej sie brudzi np w kuwecie ? Jak planowalam kota to jedna osoba tak mnie wystraszyla opowiesciami o dlugim kocim wlosie, ze mam dwa krotkowlose choc tak mi sie puchatki podobaja, moze kiedys spelni sie to marzenie

muac

Od: Pt gru 12, 2008 19:53

Post » Wto cze 09, 2009 19:37

Mauc, może tej osobie chodziło o persy?

Syberyjczyki mają dużo twardszą sierść, mają również podszerstek, ale ich włos nie filcuje się tak bardzo jak u persów. Koty w trakcie linienia muszą być czesane częściej, ale normalnie to tak 2 lub 3 razy w tygodniu. Więcej uwagi trzeba poświęcić na portki i kryzę. Ale ja mam naszykowane pod ręką szczotki i jak któryś kot przychodzi na głaskanki to część głasków jest szczotką. Tak jest mi łatwiej i one się do tego przyzwyczajają. Przy persach jest zdecydowanie trudniej bo chyba trzeba skubać część włosów, a sierść mają mięciutką, to i dredy robią się łatwiej
Zdrowe dorosłe koty nie brudzą się.Jeśli któreś ma kłopoty z brzuszkiem to może się tak zdarzyć, że trzeba uprać (umyć) portki i dupcię..
Najczęściej przytrafia się to maluszkom bo jeden siusia a reszta napada niego i w kuwecie robią plac zabaw, albo maluch zrobi qupola i w niego usiądzie.
Prane w całości są tylko przed wystawą. Jeśli wydaje mi się, że są trochę brudne używam szamponu w pudrze. Doskonale się sprawdza.

Problem jest z sierścią która w trakcie linienia jest wszędzie. Wyjście z domu to najpierw sprawdzenie czy nie mam ich na sobie. Rolka musi być pod ręką.
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Wto cze 09, 2009 19:47

Szura, no to ładnie się u Was dzieje! :lol: Pięknie mjusi wygladać łożko obłożone takimi cudeńkami :D

Też myślałam, ze pielęgnacja syberyjczyków jest zbliżona do persów, ale z tego, co piszesz, to aż tak bardzo nie różni się od tyc krótkowłosych. No sierść wszędzie to ma chyba każdy kto ma kota :twisted:

A ja bym bardzo prosiła też o duuużo fotek Klusia, jak już Rodzinny Fotograf wróci do domu :wink: :D

milenap

Post » Wto cze 09, 2009 19:53

Sprawdzę, czy jakieś zdjęcie Klusia jeszcze nie było prezentowane :D

Znalazłam!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pisałam już, że zlikwidowałam moje balkonowe zasiewy, ale widocznie coś zrobiłam nie tak, bo w skrzynce wyrasta mi ziółko :D

Obrazek
Ostatnio edytowano Wto cze 09, 2009 20:16 przez Szura-najmysi mama, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Wto cze 09, 2009 20:06

Dzieki

plac zabaw w kuwecie :strach: zrobi qoopala i na niego usiadzie :ryk: ach te maluszki :D

muac

Od: Pt gru 12, 2008 19:53

Post » Czw cze 11, 2009 0:24

Szura, proszę podpowiedz jaką odżywke się stosuje na porost takich "ziółek", chyba zaczne jakieś uprawy :wink: :lol:

Wszystkie koty są piękne, no nie ma brzydkiego po prostu, ale jakbym miała określić taki mój ideał kociej urody, to Klusio właśnie nim jest :D

milenap

Post » Czw cze 11, 2009 8:56

Milenap - Klusek został u nas bo mój mąż zawsze marzył o kocie z takim kolorem sierści. Uroda Kluska została też doceniona na wystawach. Ale on jest taki kochany, przymilny i bezproblemowy, a przy tym potrafi dbać o siebie, że i koty i my bardo go kochamy.
Powinien trochę schudnąć, ale z tym mam problem, bo musiała bym pochować miseczki z karmą dla malucha.
Klusio jest również złodziejaszkiem babcinych kanapek. Co prawda, nie zjada chleba, ale zlizuje masełko, i wcina obłożenie. Przemawianie babci i koty do rozumu nic nie daje. Jedno moi, że zostało okradzione, a drugie, że go tam wcale nie było. Ale oni współpracują. :P

Takie ziółka wyrastają same, nie trzeba nawet podlewać!
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Czw cze 11, 2009 16:47

No to widze, ze pełne porozumienie i "tajna" współpraca :wink: :lol:

Mnie też bardzo się taki kolor sierści podoba, chciałabym takiego Klusia mieć :oops: :wink:

milenap

Post » Czw cze 11, 2009 22:25

Dzisiaj był dzień dokładnego czesania kotów. Z wyczesanej sierści mogę wydziergać jeszcze jednego kociastego! Ale czesząc Szurke znalazłam niespodziankę :D Zamiast zwykłych cycuszków dziewczynka ma różowe dorodne malinki!!!
Szureczka jest w ciąży :P

Czekamy na kociątka :dance: :dance2:
Obrazek

Szura-najmysi mama

Post » Pt cze 12, 2009 18:00

No to gratuluje! :D
Rodzinka się powiększy :D

A czekacie jeszcze na "wyjaśnienie sprawy" u innej kotki, czy tylko Szura miała mieć teraz dzieci?

milenap

[poprzednia][następna]