Wątek dla nerkowców cz. 2

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw maja 07, 2009 14:32

Dziewczyny, czy macie jakieś pomysły na wymioty z krwią?
Od dwóch tygodni Felek dostaje po 1ml Ulgastranu rano i wieczorem(czyli 0.4 g dziennie), wszystko było dobrze, aż do dzisiaj. Wet zaproponował zwiększenie dawki do 2ml dziennie(czyli 0,8g) ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy taka dawka nie będzie za wysoka? A może zrobić jakieś badania? Sama nie wiem, a weci rozkładają ręce 'bo tak się kotom nerkowym dzieje'
dodam jeszcze, że dopiero wyszliśmy z anemii leczonej epo, a jak się okazało spowodowanej właśnie krwawieniem :roll: i ogromnie się boję, że sytuacja znów się powtórzy, a nie znam żadnego lepszego leku niż ulgastran..

Wredne_Słonko

Od: Czw lis 16, 2006 19:06

Post » Czw maja 07, 2009 15:02

W październiku zeszłego roku Dracul, nerkowy, wymiotował krwią. Dostał środek przeciwwymiotny, zostały zrobione próby wątrobowe. Okazało się, że przyczyną wymiotów było podrażnienie wątroy, po tygodniu zastrzyków dożylnych, wyniki się unormowały, a krwawe wymioty nie powróciły.

U kotów nerkowych przyczyną krwawych wymiotów może być wysoki mocznik, który uszkadza wewnętrzne narządy. Ale trzeba zrobić badania i podjąc terapię w zależności od tego co pokażą badania.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw maja 07, 2009 20:36

Faktycznie wątrobę ma brzydką, na usg lekarz zobaczył jakieś dziury :?: ale powiedział, że ze względu na nerki nie możemy podjąć żadnego działania tym bardziej, że wyniki wątrobowe miał tylko nieznacznie podwyższone. Kreatynina wysoka 6,5 ale mocznik ostatni 'tylko' 36.
No nic, będę molestować weta dalej ;)

Wredne_Słonko

Od: Czw lis 16, 2006 19:06

Post » Pon maja 11, 2009 21:37

zaznaczam wątek :wink: , ale długa lektura przede mną :strach:

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Pon maja 18, 2009 7:57

nan pisze:.....
O dietach i zaleceniach napisano mnostwo. Vetserwis jest w tej kwestii dosc konserwatywny, niestety, ale i tak wcale (!) nie zaleca przestawiania kota na doete w I-II fazie gdy kot zasadniczo nie wykazuje objawow klinicznych.

ex:vetserwis pisze:Dieta lecznica jest zalecana u wszystkich kotów, u których badania krwi wykazały mocznicę, niezależnie od tego, czy objawy choroby są już widoczne czy nie.

nan pisze:Zadne badania, i nawet nikt tego nie twierdzi, nie wykazaly jakoby obnizony poziom bialka byl korzystny i prognostycznie przedluzal zycie, a sporo badan, w tym Royal Canine, wykazywalo ze to odpowiednio zwiekszony poziom protein jest korzystny i nieodzowny.

ex:vetserwis pisze:Większosć objawów CRF wynika z nagromadzenia w organizmie toksycznych produktów przemiany materii, wśród których główną rolę przypisuje się mocznikowi. Substancja ta powstaje w wyniku rozpadu białek - zarówno tych znajdujących się w pokarmie, jak i tych pochodzacych z samego organizmu.
.....

Diety lecznicze mają także obniżony poziom białka, co przyczynia się do obniżenia poziomu mocznika we krwi oraz zawierają duże ilości potasu, aby zmniejszyć jego niedobór

http://web.archive.org/web/200609300807 ... i_kot.html

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon maja 18, 2009 8:22

Potrzebuję Waszej pomocy.

Pisałam już o moim bardzo nerkowym kocie tutaj w wątku. Zazwyczaj jednak podczytywałam, a sama mało pisałam. Dzisiaj mój kot dostał konwulsji/drgawek. Co mogę dla niego zrobić, co może być przyczyną? Pójście do weterynarza, wszystko wiem. Ale chciałabym mieć jakąś wiedzę, czy to może być wynikiem nerek? Wczoraj wieczorem jeszcze jadł, przytulał się. Dzisiaj ma powiekę na wierzchu, chodzi zataczając się i wreszcie te drgawki.

Czy zrobienie kroplówki może pomóc, nie zaszkodzi?? (On dostaje codziennie albo co drugi dzień NaCl)

Malati

Od: Nie sie 19, 2007 12:20

Post » Pon maja 18, 2009 8:56

Malati pisze:Potrzebuję Waszej pomocy.

Pisałam już o moim bardzo nerkowym kocie tutaj w wątku. Zazwyczaj jednak podczytywałam, a sama mało pisałam. Dzisiaj mój kot dostał konwulsji/drgawek. Co mogę dla niego zrobić, co może być przyczyną? Pójście do weterynarza, wszystko wiem. Ale chciałabym mieć jakąś wiedzę, czy to może być wynikiem nerek? Wczoraj wieczorem jeszcze jadł, przytulał się. Dzisiaj ma powiekę na wierzchu, chodzi zataczając się i wreszcie te drgawki.

Czy zrobienie kroplówki może pomóc, nie zaszkodzi?? (On dostaje codziennie albo co drugi dzień NaCl)

Nikt, kto ma trochę oleju w głowie, nie podejmie ryzyka i odpowiedzialności, związanych z odpowiedzią na to pytanie. Tego się nie da ustalić przez internet. Nie trać czasu - leć do weta.

PcimOlki

Post » Pon maja 18, 2009 9:03

Może ktoś kto ma trochę oleju w głowie odpowie na to pytanie. Jak zaznaczałam nie mam zamiaru sama leczyć kota, czy podawać mu czegokolwiek, pytam się bo może ktoś miał podobną sytuację.

Malati

Post » Pon maja 18, 2009 9:07

Malati, pędź tam, gdzie Qua pobiorą krew i od ręki zrobią oznaczenie mocznika i kreatyniny. Tych informacji będzie pilnie potrzebował Twój wet, żeby móc cokolwiek planować.

Poważnych decyzji dotyczących postępowania z Qua żaden lekarz, z wyjątkiem Głównego Prowadzącego :wink: , podejmować nie powienien i -- jesli jest odpowiedzialny -- to sam Ci to wprost powie.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pon maja 18, 2009 9:15

Ana ja w tej chwili w pracy siedzę, Quazi jest z bratem w domu. Niestety koło mnie nie robią na cito badań, zresztą zaraz będę się kontaktowac z moją panią wet. Niestety Ona mieszka daleko od nas, a w wyniku różnych kolei losu chodizmy czasami do weterynarzy koło mnie. Oni nie mają dużego doświadczenia z nerkami stąd moje pytania, bo jestem pewna, że nawet przy kroplówce będą chcieli podawać kroplówki.

Malati

Post » Pon maja 18, 2009 9:18

Malati, a może pobrać krew u weta i samemu ją zawieźć do labu? W labie robią praktycznie od ręki, ja ostatnio czekałam niecałą godzinę, choć Pani mówiła, że spokojnie mogę przyjść za 30 min.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Pon maja 18, 2009 9:23

mokkunia dzięki za podpowiedź, jakoś nie przemyślałam tego, a lab mamy koło siebie. Z krwią damy sobie radę czekam aż uda mi się dodzwonić do brata i zadzwonię do naszej pani wet co robić. Chodziło mi tylko o takie praktyczne rady. No ale nieważne już nie chcę łamać jakiś tajnych forumowych ustaleń prośbą o podpowiedzi.

Malati

Post » Pon maja 18, 2009 19:59

Malati pisze:mokkunia dzięki za podpowiedź, jakoś nie przemyślałam tego, a lab mamy koło siebie. Z krwią damy sobie radę czekam aż uda mi się dodzwonić do brata i zadzwonię do naszej pani wet co robić. Chodziło mi tylko o takie praktyczne rady. No ale nieważne już nie chcę łamać jakiś tajnych forumowych ustaleń prośbą o podpowiedzi.

Nie ma żadnych tajnych ustaleń - chyba, że zdrowy rozsądek za takie weźmiesz.
Decyzja, czy kroplówka nie zabije twojego kota ma być "praktyczną radą"?

Malati pisze:Dzisiaj mój kot dostał konwulsji/drgawek. Co mogę dla niego zrobić,....

Bezwłocznie zawieźć do weta. Dywagacje na forum można sobie prowadzić planując strategię długofalowego działania, ale nie w stanach krytycznych. Konwulsje są stanem krytycznym (pewnie od tego są wyjątki).

Malati pisze:.....co może być przyczyną?

Wszystko. Włączając przyczyny absolutnie nie związane z jego przewlekłą chorobą. Nie rozumiem, że tego nie rozumiesz.

PcimOlki

Post » Sob maja 23, 2009 18:09

niestety sie znowu tu zglaszam :(

Daisy w swojej birmanskiej normie :wink:
ale Bajka mi sie posypala :(

w skrocie - Bajka ma okolo 8-9 lat, jest u mnie od lat ponad 3, wzieta ze schroniska jako tymczas
na poczatku miala straszne problemy z watroba, zoltaczke, dlugo z tym walczylysmy... potem do teraz jej jedyna przypadloscia byla astma...w zeszlym roku wyniki krwi miala perfekcyjne
wczoraj wyszly nam problemy z nerkami, kreatynina 2,5 mocznik 88

wczoraj (i wczesniej) kota zachowywala sie tak, jak do tej pory, normalnie znaczy sie...
wyglada swietnie zreszta
D. kazala zaczac jej podawac Urosept (z braku Furosemidu i innych, ktorego nie mam na stanie w domu) dopoki nie dolaczy reszta lekow (jutro jade po recepte i probki karm), wiec dostala wczoraj wieczorem 1/2 Uroseptu
dzisiaj wyraznie czuje sie zle :(
do D. moge podjechac dopiero jutro wieczorem, sama jestem fizycznie uziemiona dzisiaj niestety

aha, wiem ze pewnie konieczne bedzie USG - ale z tym musimy poczekac, Bajka znowu bardzo nerwowo reaguje na wszelkie zabiegi przy niej, do USG pewnie bedzie trzeba jej przynajmniej glupiego jasia podac :(

czy takie pogorszenie nagle moze byc spowodowane tym Uroseptem?

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Sob maja 23, 2009 18:41

wyniki nie sa najgorsze. Nie rozumiem podania uroseptu. Kicia ma jakies problemy z pecherzem?
Miala kiedys incydent zapalenia drog moczowych? Furosemid podaje sie w czasie kroplowkowania. Nie polecam tego leku osobiscie bo mocno odwadnia i dosc agresywnie dziala.

Beatko robilabym jonogram kici czyli poziom porasu fosforu i wapnia. Zlapalabym mocz do badania i zrobilabym USG nerek.
Glupiego jasia nie polecam w problemach nerkowych ze wzgledu na zmiany cisnienia w trakcie dzialania znieczulenia. To szkodzi na nerki bardzo.

Czy kicia dostaje kroplowki? czy ma apetyt, siusia normalnie? czy duzo pije?
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

[poprzednia][następna]