Witaj Kaciaro!
Bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź i wsparcie. Czytam to forum od momentu diagnozy cukrzycowej Krecika i tak jak poprzednio napisałam uważam je za naprawdę profesjonalne pod każdym względem, nawet wtedy gdy jest tu trochę polemiki, bo to oznacza, że jest po prostu autentyczne; dopuszczające wątpliwości czy obawy.
Porady osoby doświadczonej, tak jak Ty, bo mającej długotrwałe pozytywne wyniki w procesie leczenia cukrzycy (także uważam, że choroby ciężkiej i skomplikowanej w leczeniu) są nieocenione, za co jeszcze raz bardzo dziękuję i oczywiście życzę dalszych owocnych sukcesów w prowadzeniu Twojej kotki Matyldy.
Cytat:
Czy mogłabyś napisać więcej o Kreciku w tym:
1. ile ważył Krecik przed zachorowaniem ?
2. jakie leki dostawał przy zapaleniu pęcherza i oskrzeli ?
3. jaką karmę jadł przed zachorowaniem i w jakiej ilości, czy miał stały dostęp do suchej karmy?
ad.1. 6,80
ad.2. niestety nie zapisałam sobie, ale się dowiem
ad.3. jadał Felxa (mokry) ok. 150 g i royala ostatnio Light (suchy) też około 150 g (miał do niej stały dostęp), ale także dostawał ryby, drób, wołowinę – czasem surowe, w większości gotowane.
Cytat:
przeczytaj proszę mój post napisany na forum animalii
http://forum.animalia.pl/read.php?17,21 ... msg-217411
1. czy zauważyłaś w moczu ketony ?
2. czy robiona była krzywa cukru ?
3. ile czasu upłynęło od posiłku do pomiaru cukru ( wynik 403 mg/dl)
czy zauważyłaś że kupka jest „tłusta” – to może świadczyć o zewnątrz wydzielniczej niewydolności trzustki – czy był robiony profil trzustkowy
4. jak długo występuje u kociaka neuropatia ?
5. Co mówi o tym wet ?
Tak, oczywiście przeczytałam, a właściwie czytam i przyswajam sobie wiedzę (bardzo cenną) na bieżąco.
ad.1. nie
ad.2. nie
ad.3. pomiar był robiony o 16-ej (czyli po dwóch posiłkach, kupka się zmienia, ale przyjrzę się pod katem „tłustości”, profil trzustkowy nie był robiony,
ad.4. neuropatia występuje ok. 3 miesięcy
ad.5. że po Glipizydzie jest lepiej bo bardziej na palcach stawia łapki – ja jednak tego nie widzę
Cytat:
Z własnego i innych doświadczenia wiem, że poziom cukru 403 mg wskazuje na konieczność rozpoczęcie terapii insuliną 2 x dziennie. Zastanawiam się czy karma obesity jest odpowiednia dla kociego cukrzyka, kiedy nie został jeszcze wyrównany cukier ? Na co zalecona została karma renal. ?
Ponieważ bardzo mnie niepokoi ten wysoki cukier dlatego dzisiaj umówiłam się telefonicznie na wizytę jutro wieczorem u polecanego na forum (mieszkam w Gilwicach) lekarza. Mam przyjść bez Krecia (lekarz uważa, że niepotrzebny mu jest kolejny stres) i przynieść wyniki badań (wezmę je od weterynarza prowadzącego) i na ich podstawie będę mogła skonsultować z lekarzem czy dotychczasowa terapia jest prawidłowa. Również mam wątpliwości co do karmy, także jutro to również wyjaśnię.
Pozdrawiam serdecznie.
Ela