Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
CoolCaty pisze:A czy świerzbowiec z uszu był widziany pod mikroskopem? Bo cornishom się zbiera wydzielina w uszach i jak sie mu uszu ze dwa razy w tygodniu nie przeczyści, to będzie wyglądał jakby miał świerzba.
Enterococcus faecalis wyjdzie praktycznie zawsze w wymazie. Czy to ze zdrowej jamy ustnej, czy z ucha, czy z przedsionka pochwy. To jest bakteria kałowa i mozna ja uznac za normalnie obecną u kota, który załatwia się do kuwety i drapie się po głowie i się myje.
W której częsci ogona sa zmiany trądzikowe? W jednej trzeciej wysokości? Na takich zmianach tez często rośnie grzyb, mimo, że podstawowym problemem jest nadmierne przetłuszczanie tego miejsca. Wyłysienie ogonka może mieć podłoże hormonalne i grzyb też będzie wtórnie. Jeśli problemem jest przetłuszczenie i trądzik, to zazwyczaj pomaga trzytygodniowe mocne wcieranie spirytusu w to miejsce.
Z mojej strony suerowałabym spojrzenie innego lekarza weterynarii na kotka - tak żeby być pewnym, bo mam wrażenie, że jest tu spora nadinterpretacja tego co się z kociakiem dzieje. Oczywiście mogę się mylić, ale spróbować nie zaszkodzi.
Jana pisze:A czy kot jest kastrowany?
Coś mi się kołacze, że nie kastrowanym kotom często przetłuszcza się ogon
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot], kasiek1510, kocidzwoneczek, szalucpol1970 i 84 gości