NASZA BANDA-nowe fotki str 35 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 04, 2004 23:08

RyuChanek i Betix pisze:Keiko i Miya maja dietę Eukanuba Oxalate, bo te szczawianyto właśnie oxalaty, tylko im nie smakuje. Trzeba kupiś hillsa a moze jescze cos jest, może puszki tylko czemu to takie drogie!!! :evil: W lecznicy nie bylo no to trzeba pozamawiać i poczekać, a jak paskudy nie zechcą i tego to już nie wiem :?

Wiesz, jak zglodnieja to w koncu zjedza, tylko trzeba byc BARDZO kategorycznym. Telma nienawidzi Eukanuby Urinary ale ma pecha, bo ja w wiekszej ilosci kupilam swego czasu jeszcze dla Daisy, wiec bedzie jesc 8) . Mieszam z normalnym Iamsem, jedza mniej ale sie nie poddaje - sypie na miseczki mniej, niz normalnie na jeden raz zjadlyby, najpierw wybieraja to, co im smakuje, a potem nie ma zmiluj sie - albo zjedza teraz, albo przy nastepnym karmieniu dostana to samo :evil: .

RyuChanek i Betix pisze:I czemu te krwinki biale tak bardzo podwyższone :?:

Podwyzszone leukocyty zwykle wskazuja na jakies zapalenie, w tym wypadku moze to byc lekkie zapalenie pecherza...

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Śro lut 04, 2004 23:11

Raddemenes pisze:
ryśka pisze:Raddemenesie - małe sprostowanie - Pratel jest na 10 kg wagi, dorosłemu kotu podaje się połówkę, młodziakom ćwiartkę.

Ymchy... toć i tak działa... :-)
Może zacznijmy w jednym języku cobyśmy się zrozumieli - dla mnie dorosły kot, to wiek min. 12 m-cy i waga min. 7 kg... Stąd podaję połówkę, (czasem całą jeśli była taka potrzeba) jak podawałem Pratel...:-)

A teraz nieco doświadczenia i wiedzy... Na 2 kg wagi podaje się połówkę leczniczo... a zapobiegawczo np. po krótkim okresie czasu - zgodzę się z Tobą...:-) Ale zapobiegawczo...

Pytanie było o leczenie, nie profilaktykę - stąd tak odpisałem...

Ale o jakich Ty kotach mówisz? Chyba o jakichś dużych, rasowych kotach? Bo przeciętny mieszaniec ma w wieku 12 miesięcy ok. 3-4 kg.

Po drugie - na 2 kg wagi NIGDY nie podałabym na raz całej tabletki Pratelu - mam zwyczaj słuchać wetów i czytać ulotki leków zanim je kotom podam.
Producent nie podaje na opakowaniu dawki "zapobiegawczej" tylko dawkę leczniczą (1 tabletka na 10 kg wagi)

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro lut 04, 2004 23:12

Beato - mam nadzieję, że niebawem wyjdziecie na prostą! Trzymam za wszystko kciuki! :ok:

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Czw lut 05, 2004 1:58

Raddemenes pisze:
ryśka pisze:Raddemenesie - małe sprostowanie - Pratel jest na 10 kg wagi, dorosłemu kotu podaje się połówkę, młodziakom ćwiartkę.

Ymchy... toć i tak działa... :-)
Może zacznijmy w jednym języku cobyśmy się zrozumieli - dla mnie dorosły kot, to wiek min. 12 m-cy i waga min. 7 kg... Stąd podaję połówkę, (czasem całą jeśli była taka potrzeba) jak podawałem Pratel...:-)

A teraz nieco doświadczenia i wiedzy... Na 2 kg wagi podaje się połówkę leczniczo... a zapobiegawczo np. po krótkim okresie czasu - zgodzę się z Tobą...:-) Ale zapobiegawczo...

Pytanie było o leczenie, nie profilaktykę - stąd tak odpisałem...

Ja też wiem, tak jak Rysia, że na - umownie kota dorosłego (tj. ok 4 kg wagi, nie ponad 7 8O ) daje sie połowę tabletki. Powtarza się to po 14 dniach. Pól tabletki na ok 4 kg. Tak obliczam zawsze np. ilość dla psa (z małym procentem do dołu nawet bo daję dwie tabletki a waży ok 25 kg) Nigdy robali nie zaobserwowałam (poza pierwszą wizytą z nim u weta - i odrobaczaniem go, ale to już kilka lat temu) ani nic na ich obecnośc nie wskazuje - a miał robale niestety jak był kupiony ( z przychówkiem :D -(wet pytał o hodowcę - a wcale niezła hodowla jak się okazało, tylko te robale :strach: ).
No nie wiem, ja w każdym razie mam takie przykazania i takie doświadczenia.

Betix, nie myśl w ogóle w ten sposób jaki opisałaś. Ty Keiko przecież może życie uratowałaś, jak możesz mieć takie myśli, że je krzywdzisz. No wiesz co? Lepiej by miały gdzieś indziej? Skąd wiesz? No! :D
Pewnie, że taka gromadka jak Twoja to nie mały wysiłek i koszt. Ale zasługi w kocim niebie są Ci już od dawna liczone :D

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Czw lut 05, 2004 13:57

ryśka pisze:Beato - mam nadzieję, że niebawem wyjdziecie na prostą! Trzymam za wszystko kciuki! :ok:
Niestety to chyba nie wystarczy :? Keiko ma byc na diecie cały czasi musi jeśc tylko to . Mam wyniki i niestety szczawiany wapnia jak byk ale tylko u Keiko, te kamienie sa na tyle paskudne ze ich sie nie rozpuszcza trzeba pilnowac żeby nie powstaly. Tu sa wyniki:
Krew:
WBC 10.5 K/uL (x2=21.000)
LYM 14.8 RM 70.4 %L
*MID 4.4 21.3 %M
GRAN. 1.8 RM 8.3 %G

RBC 4.37 M/uL (x2=8,74)
HGB 7.O g/dL (X2=14,0)
HCT 20.4 % (x2=40,8 )
MCV 46.6 fL
MCH 16.0 pg
MCHC 34.3 G/dL
RDW 19.9%

PLT 19. K/uL (x2=182)

KREATYNINA 1,3MG/DL
MOCZNIK 42,9 MG/DL

MOCZ:
odczyn: kwaśny
C.właściwy 1.020
Białko opal
urobilinogen w/n
bilirubina -
ciała ketonowe-
nabłonki pł.niel.w pw
okr. 0-2 w pw

krwinki białe 2-4 w pw

krwinki czerw. wył 4-6 w pw
św 1-3 w pw

składniki mineralne: poj.sole bezpost.
poj.szczawiany wapnia

Kto cos wiecej z tego umie wywnioskować bedziemy wdzieczni

Teraz Miya
mocz:
odczyn kwaśny
ciężar właściwy 1.030
białko slad
cukier -
urobilinogen w/n
ciało ketonowe -
bilirubina -
nablonki pł.poj
okr 1-2 w pw
krwinki białe 15-25 w pw
krwinki czerwone ery wył 5-6 w pw
sw 3-5 w pw
składniki mineralne poj.pasma sluzu, poj.bakterie
Jak ktos z tego umie wywnioskowac cos jeszcze to proszę pisać
Ostatnio edytowano Pt lut 06, 2004 13:10 przez RyuChanek i Betix, łącznie edytowano 1 raz
"NiechodziOToByCzłowiekMiałKota,TylkoByKotMiałCzłowieka"
Obrazek

RyuChanek i Betix

Od: Śro lis 05, 2003 11:48

Post » Czw lut 05, 2004 14:04

O rany, Betix, nie znam się na tych badaniach... :( W każdym razie Trzymam kciuki za Twoje wszytskie kicie. Na pewno będzie dobrze :)
Kto ma koty, ten ma kłaki.
Trufelka & Merci & Wuzetek alias Pączusie Dwa i Sucharek

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Od: Wto sty 13, 2004 12:22

Post » Czw lut 05, 2004 17:17

Ja też nie znam sie na badaniach, ale kciuki trzymam. A ja naiwna myślałam, że nie można mieć już więcej kocich problemów niż ja... :oops:
Obrazek Obrazek

sabianka

Od: Śro lis 26, 2003 18:34

Post » Czw lut 05, 2004 17:20

Biedne kotki, trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze
Agatka i
Obrazek
"Koty prowokują człowieka do nieustannych wyznań miłości"
Christopher Sandt

mysikluliczek

Od: Sob sty 10, 2004 22:20

Post » Czw lut 05, 2004 18:02

Betix, Kochanie, cóż Ty opowiadasz, że może kotki męczysz? Jasne, że je kochasz i robisz co możesz. Gdyby nie Ty... sama piszesz, że nie wiadomo, co stałoby się z Keiko :(
Nie znam się niestety na wynikach, ale pamiętam o Was, myślę ciepło i ślę w Waszą stronę wszystkie najlepsze fluidy jakimi dysponuję. Trzymajcie się.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Czw lut 05, 2004 21:04

Dziekuje wam bardzo!
Kasia D. znalazla jeszcze Trovet na szczawiany wapnia a to powinno jej smakować :D
Maraszek kontaktuje z p.Ulą chcialabym zeby ta dolegliwośc byla tylko czasowa.
Czy ktoś ma kotki z podobnymi dolegliwościami. Chcialabym wiedzieć jak koty czuja sie po lekach, Keiko jest taka ospala, bierze (nie wiem czy pisalam) Urosal, Nospę, i jeszcze Furosemid czy to moze byc po tym. Dostaje tez u weta nospe w zastrzyku ale w domu wtedy nie i jeszcze jakies dwa inne zastrzyki ale nie pamietam jakie :oops: jutro znowu idziemy to popytam niech mi wpisze do książeczki. czy ja mozna szczepic w takim stanie?
Obrazek

RyuChanek i Betix

Post » Czw lut 05, 2004 21:08

RyuChanek i Betix pisze:czy ja mozna szczepic w takim stanie?

Nie sądzę. Przy tylu lekach? Ja bym nie ryzykowała.
Budyń w kocięctwie miał kryształy, był leczony homeopatią, potem ciągle coś się przyplatywało, w rezultacie był szczepiony jak miał 8 miesięcy, ale wiadomo było ze jest zdrowy. BluMki p. Beata nie chciała szczepić jak mała była po antybiotykach jakiś tydzień...
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Obrazek
[/url]

lady_in_blue

Od: Pon kwi 22, 2002 10:35

Post » Czw lut 05, 2004 23:08

Anno dzieki, wstrzymam sie ze szczepieniem, myśle że wetka też woli odczekać, za jakieś 2 do 4 tygodni zrobimy znowu badanie moczu, krwii, moze będzie lepiej :(
Obrazek

RyuChanek i Betix

Post » Czw lut 05, 2004 23:30

Betix, bedzie jeszcze dobrze, zobaczysz :D

Przy szczawianach dieta ostra jest niestety konieczna, mam nadzieje, ze mala posmakuje w Trovecie.

Leeloo miala zapalenie pecherza, ale ona caly czas czula sie dobrze, wiec nie widzialam, czy lekarstwa (te, ktore wymieniasz) jakos na nia wplywaja :? . Jak szalala zwykle, tak i szalala wtedy i teraz, jedynie rujka przerwala ta ciagla zabawe :roll: .

Podobno trzeba odczekac 2 tygodnie po zakonczeniu leczenia na szczepienie/ ingerencje chirurgiczna.

Trzymam za Was kciuki BARDZO MOCNO!!!!

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw lut 05, 2004 23:36

Oj tak Betix, nie szczep jej teraz przypadkiem. Lepiej na zimne dmuchać, a w twoim przypadku na letnie nawet. Biedna Keiko :(

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Pt lut 06, 2004 7:09

Ja raczej pytalam tak ogolnie o szczepienie przy szczawianach, czy wogole mozna. Narazie jasne że nie, ma stan zapalny, bierze leki...
Te wyniki Miyi też brzydkie. P.Ula nieźle nastraszyla, podejrzewa romocz, zdarzaja sie nietety wypadki u tak mlodych kotkow, no nie wiem. Za jakis tydzien powtorze te badania.
Obrazek

RyuChanek i Betix

[poprzednia][następna]