Wątek dla nerkowców cz. 2

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt kwi 10, 2009 7:05

Nikt nie napisal na watku Krawateczki wiec zamieszczam wpis w watku nerkowym.
Oto wyniki badan krwi Krawateczki z 23 marca:
Z Nieniec:
Urea ( BUN ) mmol/l 3,5-11,7 34,8++
Creatinine umol/l <177 445++
Sodium mmol/l 146-165 156
Potassium mmol/l 3,0-5,0 4,3
Inorganic Phosphate mmol/l 0.8-1,9 2,3+
Bilirubin umol/l <5,1 1,9
ALT ( GPT ) U/l <175 94,5
Alkaline phosphatase U/l <105 35
GGT U/l <5 1
AST ( GOT ) U/l <120 30,9
GLDH U/l <9 4,2
Total Protein g/l 57-94 92
Albumin g/l 26-56 38
Globulin g/l 54
Albumin-Globulin Ratio > 0,76 0,70-
Glucose mmol/l 3,0-5,6 9,2+
Cholesterol mmol/l 1,8-3,9 6,8++
Fructosamine umol/l < 390 277
CPK U/l < 475 85
LDH U/l < 260 275+
Calcium mmol/l 2,3-3,0 2,78
Magnesium mmol/l 0,6-2,0 0,80
Triglycerides mmol/l 0,6-1,1 0,3 -
T4 (total T4) 9-74,6 17
Morfologia:
WBC 13,7 (5,5-19,5)
RBC 6,01 (5,8-10,7)
HGB 8,3 L ( 9-15)
HCT 26,2 L (30-47)
PLT 174 L (300-800)
MCV 44,0 (41-51)
MCH 13,7 (13-18 )
MCHC 31,5(31-35)
RDW 17,1 L (17-22)
MPV 10,0(6,5-15)
LYM 21,6 % (0-99)
MON 7,6 %(0-99)
GRA 70,8 % (0-99)
#LYM 2,9 (1,2-3,2)
#MON 1,0 H (0,3-0,8 )
#GRA 9,8 H (1,2-6,8 )
WBC Flags AG2 EOS 6,2
Ostatnie badanie krwi robilem az 10 miesiecy temu. Bylo to spowodowane tym ze Krawateczka byla w tym czasie na badaniu serca i raz tez byla z zatwardzeniem i nie chcialem jej stresowac dodatkowo stad tak dluga przerwa pomiedzy badaniami.
Krawateczka dodatkowo bierze teraz Rubenal oraz ma brac Ranigast ale na razie sie robi w aptece bo sa to porcje po 4 mg.
Bardzo mnie zmartwilo obnizenie Hematokrytu. Niestety kreatynina i BUn tez wzrosly. Fosfor tez wzrosl mimo ze podaje Alusal, zwieksze troche ale sie boje zatwardzen.
Mam tez takie pytanie. Krawateczka nieraz jak nie chce jesc to tak jakby przelykala sline jakby ja gardlo bolalo. Ona czesto mruczy i tez przelyka sline jak mruczy.
Oto watek Krawateczki:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=26921&start=465
Korzystajac z okazji zycze Wesolych Swiat.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Wto kwi 21, 2009 8:47

Mam inny problem. Od ponad miesiaca Krawatka nieraz posikiwala poza kuweta. jej sie to zdarzalo nieraz tez wczesniej. Probowalem lapac mocz ale ona sika bardzo nieregularnie i nie moge zlapac. Od paru dni to sika w wiekszosci poza kuweta. Byc moze cos z pecherzem jest nie tak ale jak miala badana krew to leukocyty byly w normie. Nie wiem co robic bo bez badania moczu ciezko cos wymyslec dlaczego tak robi. Nawet sie zdarzylo ze probowala na posciel w lozku nasikac. Nie wiem co robic.

Pedro

Post » Wto kwi 21, 2009 13:01

Trzeba złapać sioo - nie ma inaczej. Można Krawateczkę napoić strzykawką, odczekać i zabrać do weta na "wyciśnięcie" siku. Tylko trzeba mieć lekarza, który umie to bezpiecznie zrobić.
Ja kiedyś tak pobierałam siku do badania mojej Klarusi (za TM), nie mogłam jej inaczej złapać.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Śro kwi 22, 2009 10:18

Przepraszam, ale nie doczytałam obu wątków - nie mam na razie czasu. Obiecuję, że doczytam. Teraz na szybko piszę tu bo: po 1 - link z lektury obowiązkowej nie działa - nie wiem więc nic na temat PNN oprócz tego, że weci podejrzewają kota mojej mamy o to. Potrzebuję pomocy bo wiem, że na forum można liczyć.
Sytuacja ma się tak:
kot nie ma apetytu, praktycznie nie je, mama wciska mu na siłę różne przysmaki z różnym skutkiem.
Badania miał robione 1,5 m-ca temu i wyszły tak:
morfologia - wszystko w normie
Wątrobowe - w normie
Kreatynina - 159
Mocznik - 19,1
Wetka zaordynowała furosemid i karmę nerkową, na którą tydzień czekaliśmy. Po bezopecie kot przez ten tydzień czekania jadał lepiej. Potem przez tydzień z różnymi skutkami jadł nerkowe (i dopiero na nerkowej diecie zaczął dostawać furosemid). Potem znowu przestał jeść więc zaczął dostawać to co chciał zjeść - surowe mięso, jogurt, pasztet - różnie.
Potem przez jakiś czas było względnie - raz lepiej raz gorzej. Opierdzieliłam mamę i wzięłam się za kota. Powtórzyliśmy badania - wyniki wyszły sporo gorsze:
morfologia - nadal ok
mocznik - 35
kreatynina - 167
potas - 4,1
Chciałam też żeby zrobili fosfor ale nie mieli odczynników.
Zrobiliśmy też badanie moczu - wyszło książkowo (nie mam wyników, tyle od weta usłyszałam)
Dostał też hydrocrotizol (czy jakoś podobnie) zamiast furosemidu i przestał po nim jeść. Dostaje też antybiotyk ale nie wiem jaki.
Teraz kilka moich pytań. Wetka pojechała z tekstem, że to PNN i że koty z mocznikiem ok. 40 zapadają w śpiączkę i że oni mogą go przepłukać kroplówkami (po moich długich namowach) ale to wcale nie musi pomóc. To jak pomóc takiemu kotu? Serio jest tak strasznie, że jedną łapą stoi już na TM (tak mnieje więcej przedstawiła to wetka)? Co można zrobić, jak leczyć? Błagam o pomoc bom zielona. Kot ma 11 lat, jest kotem niewychodzącym i niekastrowanym.
Od 18.09.2007 Toksik [*] częścią naszej rodziny, a od 28.10.2011 także Iskra i od 10.05.2012 Rudy

czarandzia

Od: Nie lis 04, 2007 20:49

Post » Śro kwi 22, 2009 19:18

W jakich to jednostkach kreatynina i mocznik bo mi sie wydaje ze kreatynina w molach i tam jest norma do 174. Mocznik przekroczony ale to sa dziwne wyniki. Koniecznie podaj normy. Jezeli morfoloia w normie to dziwne tez . Cos mi sie wydaje podejrzania ta niewydolnosc nerek , ja bym tego tak nie ocenial . Podaj w czym to mierzone.

Pedro

Post » Czw kwi 23, 2009 7:59

Wczoraj udalo mi sie zlapac mocz. Oto wynik badania moczu Krawateczki:
Nablonki wiel. pojedyncze
Leukocyty 3-4-6 wpw.+poj. male zlepy w preparacie
Krysztaly pojedyncze szczawiany wapnia
Ciezar wl 1010
Krew ujemny
pH 6,0
Bialko ujemny
Glukoza ujemny
Bilirubina ujemny
Ciala ketonowe ujemny
Urobilinogen 0,2 EU/dl
Azotyny ujemny
Barwa zolta
Klarownosc przejrzysty
Balem sie ze wyniki beda gorsze. Martwia mnie te zlepy ale na szczescie sa pojedyncze i male.
Dzisiaj zadzwonie do weta i skonsultuje te wyniki.

Pedro

Post » Czw kwi 23, 2009 8:16

Jeśli są szczawiany wapnia, to znaczy, że mocz za bardzo zakwaszony. Ale ph 6 na to nie wskazuje. Ale na szczęście to pojedyncze "okazy".
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Pt kwi 24, 2009 6:43

Wczoraj bylem u weta z wynikiem moczu Krawateczki. Poniewaz sa zlepy leukocytow wet zalecil antybiotyk Hostamox w zastrzykach i wczoraj dalem pierwszy. Moze po tym podaniu antybiotyku Krawateczka przestanie sikac poza kuweta.

Pedro

Post » Pon kwi 27, 2009 21:15

I ja niestety się dopiszę...

Florek
8 lat
Kreatynina 8
Mocznik 240

Dziś pierwsza kroplówka.
Kilka lat temu było to samo tyle ze wtedy była to ostra niewydolność nerek + kryształy do rozbicia, a teraz ewoluowało na przewlekłą.
Boję się o mojego Sierściastego :(

Wetka dała mi próbki Royala Renala, mam kota przestawić na karmę typowo dla nerkowców. I problem jest niestety natury finansowej - znacie karmę, która pomoże a wyjdzie najtaniej?? Wiem, ze zdrowie przede wszystkim, ale leczenie i karma weterynaryjna to spory ciężar jak dla osoby bez pracy. Używał ktoś karmy Trovet? Dobra jest?

AaaBeeCee

Od: Pt kwi 24, 2009 18:45

Post » Pon kwi 27, 2009 21:18

Próbuj Trovet Rid. To jest dobra karma nerkowa. Ciut z niższej półki, ale jest w porządku.

Marcelibu

Post » Śro kwi 29, 2009 13:31

No więc zgodnie z obietnicą, po 6. tygodniach, stawiam się z wynikami badań kontrolnych naszego kiciusia (wcześniejsze wyniki są na 86 stronie: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=68 ... start=1275 ). A dziś sprawy mają się tak:

Obrazek Obrazek Obrazek

Najdziwniejsze jest to, że w tych badaniach podwyższony wynik kreatyniny tym razem wyszedł u naszej drugiej kotki... 8O

To jej wyniki marcowe:
Obrazek Obrazek
A to kwietniowe:
Obrazek

Naszą wetkę dziwi i zastanawia, że jednoczesnie u obu 2latków, mieszkających pod jednym dachem, a zupenie ze sobą niespokrewnionych, są tak zbliżone wyniki podniesionej kreatyniny i chlorków oraz obniżone potasu... Przez ten okres między badaniami u obu footerek wzrósł również poziom mocznika i choć mieści się w normie, to sytuacja ta dodatkowo mnie niepokoi i stresuje... :( Przeanalizowała więc pani dr składy karm, które dostają nasze kotki, a która była głównym podejrzanym w sprawie i na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się być ok, choć producenci nie podają np. dokładnych ilości soli kuchennej jaką dodają do karm, podciągając ją pod ogólne wartości składników mineralnych... Tak czy inaczej oba nasze kotki przez najbliższe 3 miesiące mają dostawać 2x dziennie Phytophale i 1x dziennie małą miarkę Ipakitine, a pod koniec lipca mamy się zgłosić na badanie kontrolne. Kocurek, z racji problemów dziąsełkowych (jest posiadaczem 2. nadprogramowych ząbków wywołujących stan zapalny), przez stomatologa zalecone ma podawanie przez 3 miesiące 1x dziennie Beta Glukanu i 1x dziennie Iskialu (stąd obecność kulek tłuszczu w moczu) + oczywiście smarowanie ząbków pastą Orozyme, a dziąsełek Elugelem, natomiast z racji tworzenia się struwtów 2x dziennie dostaje po łyżeczce Uro-petu. Ufff. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł skąd takie wyniki, gdzie szukać przyczyny, co z czym łączyć, na co zwrócić uwagę, co można jeszcze zrobić lub jakie leki/suplementy podać. Oczywiście wszystkie sugestie skonsultuję z naszą wetką. Ja już jestem tak skołowana i zaniepokojona sytuacją, że przestaję logicznie mysleć... :( Będę wdzięczna za każdą informację, opinię i radę.

TMEJ

Od: Pt kwi 27, 2007 11:51

Post » Czw kwi 30, 2009 15:24

Nie mam pojęcia w jakich jednostkach te wyniki. Miałam je w ręku tylko przez moment - na jakieś wygooglanej stronie na szybko widziałam, że norma dla kota mocznik 19 a kreatynina 159,1. Kot dostał 3 kroplówki + antybiotyk + furosemid (w kroplówce albo w zastrzyku).
Po tygodniu od kroplówek i cały czas na renalu miał powtórzoną biochemię: Mocznik 37, kreatynina 230.
Czuję, że weci stracili pomysł co z nim dalej. Porponują kontrolę ale co tu kontrolować skoro jest gorzej niż było? Sam kot czuje się lepiej, ma apetyt, pije, sika, bawi się. Jak mu pomóc? Macie jakiegoś dobrego weta, który zgodzi się konsultować kota telefonicznie?
Od 18.09.2007 Toksik [*] częścią naszej rodziny, a od 28.10.2011 także Iskra i od 10.05.2012 Rudy

czarandzia

Od: Nie lis 04, 2007 20:49

Post » Czw kwi 30, 2009 19:22

Czarandzia. Dziwię się podejściu Twoich wetów. Na tym wątku pokazano,że koty z PNN żyją i mają się całkiem nieźle. Warunkiem jest odpowiednia terapia i ścisła dieta. Moja kotka ma znacznie przekroczone normy mocznika i kreatyniny, w dodatku torbielowate nerki w strasznym stanie. Była zatruta mocznikiem, miała podawane przez 2 tygodnie, 2 razy dziennie po 100 ml dożylnie kroplówki z płynu Ringera, Lespewet, Lotensil no i oczywiście ścisła dieta nerkowa. Została jako tako ustabilizowana. W tej chwili jest na diecie, choć z jedzeniem wybrzydza i musze jej ciągle zmieniać. Przerobiłam już wszystko mokre dla nerkowców: Animondę, Royala renal, Hillsa k/d - najbardziej jej smakuje Hills. Czasem pogryza chrupki Royala i Hillsa. Podaję w dalszym ciągu Ipakitine, Lespewet i Lotensil. Ponieważ kotka bardzo stresowała się u weta nauczyłam się podawać kroplówki podskórnie i w tej chwili robię je co drugi, trzeci dzień- w zależności od jej samopoczucia. Kupiłam fontannę do wody i kicia naprawdę chętnie z niej pije. Nie wiem jak długo uda mi się utrzymać ją w dobrej formie- nerki ma naprawdę w samych dziurach- ale walczę i tak długo jak będę widziała, że nie cierpi będę walczyć.
Wiem, że wątki o nerkowcach są długie i sporo czasu trzeba, by to wszystko przeczytać ale zrób to bo naprawdę warto. Bardzo wiele się z tego forum dowiedziałam i mogłam świadomie uczestniczyć w leczeniu kotki ( szczerze mówiąc podpowiadałam wetowi co można zrobić).
Nie poddawaj się i powalcz o to kocie życie.
Pozdrawiam.

Eka46

Od: Wto mar 24, 2009 20:45

Post » Pon maja 04, 2009 8:28

Krawateczka zaczela lepiej jesc bo przy okazji ten antybiotyk odetkal jej nosek. Krawateczka jest juz po kuracji antybiotykowej. Niestety posikuje poza kuweta ale morze rzadziej, moze to przyzwyczajenie a moze tez kojarzy z robieniem kupy bo z tym ma problemy od czasu do czasu. Tak bylo po drugim zastrzyku kiedy to nie mogla sie zalatwic i wymiotowala i po ponad 2 godzinach prob gdy juz mialem jechac do weta zeby czopka wlozyl bo sam nie dam rady to Krawateczka zrobila kupe. Tak sie odwodnila ze raz sie zachwiala. Dalem jej kroplowke i wrocilo wszystko do normy. Ciezko zlapac mocz Krawateczki.

Pedro

Post » Wto maja 05, 2009 10:33

czarandzia pisze:Nie mam pojęcia w jakich jednostkach te wyniki. Miałam je w ręku tylko przez moment ...

Myślę, że to może się przydać z moich doświadczeń z Mistralem

norma dla mocznika 4,15-11,62 mmol/l lub 25,02-70,07 mg/dl

przelicznik :
mmmol/l x 6,03= mg/dl
mg/dl x 0,166 = mmol/l

norma dla kreatyniny 80-229 umol/l lub 0,88-2,52 mg/dl
przelicznik umol/l x 0,011=mg/dl
mg/dl x 88,4 = umol/l

longmannn

Od: Sob mar 11, 2006 9:49

[poprzednia][następna]