Bajka o ASIE, który mruczy w domu u Feith :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 18, 2009 8:48

Jak dobrze czytać takie wieści o kochanym Asie :D

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Sob kwi 18, 2009 9:37

Asik miał szczęście, że znalazł taki dom :)

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Sob kwi 18, 2009 11:41

:D Asik to "mały" drań najlepszy drań , ale z klasą. Dziś As pichci naleśniki z farszem pierogowym z sosem pieczarkowym :D :roll:
Jeżeli zaopiekujesz się zdychajacym z glodu psem, nie ugryzie cię gdy stanie na nogach.
To jedyna różnica pomiędzy człowiekiem a zwierzęciem...

Mark Twain

Feith

Od: Czw lut 12, 2009 22:45

Post » Sob kwi 18, 2009 11:43

Feith pisze:Dziś As pichci naleśniki z farszem pierogowym z sosem pieczarkowym :D :roll:

Mniam, moje ulubione. :wink:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Sob kwi 18, 2009 17:47

Bazyliszkowa pisze:
Feith pisze:Dziś As pichci naleśniki z farszem pierogowym z sosem pieczarkowym :D :roll:

Mniam, moje ulubione. :wink:

W życiu nie słyszałam 8O 8O 8O
Farsz to taki z kapustą? No bo chyba nie na ruskie???

Ja też chce :crying: :crying: :crying: :crying: :crying:
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Śro kwi 22, 2009 6:47

Na ruskie ruskie.
A pierogi to mogą się schować.
Takiego nadzianego naleśnika się panieruje jak schabowego i smaży na patelni a potem polewa duszonymi pieczarkami w sosiku :D
palce lizać !!
A przyjemność na 3 dni :) jeszcze jeden się uchował w lodówce i nikt nie może go zjeść bo już mamy dosyć :) :?
Jeżeli zaopiekujesz się zdychajacym z glodu psem, nie ugryzie cię gdy stanie na nogach.

Mark Twain

Feith

Post » Śro kwi 22, 2009 6:50

Jakby ktoś potrzebował nowych przepisów dań na imprezki to mogę dorzucić pare przepisków na sałatki, szybko się robi i dobrze smakuje.

Kucharz Asik poleca dziś frytki w surowym jajku :) (przynajkniej ja tak jadam) --> dziwnie się wydaje, ale to naprawdę smakuję [też kiedyś się dziwiłam do czasu aż nie spróbowałam]

Mark Twain

Feith

Post » Śro kwi 22, 2009 6:54

poproszę narazie ten przepis na farsz do naleśników

kurcze śniadania jeszcze nie zjadłam...a tu takie pyszności

zresztą ja wszystkie możliwe przepisy poproszę...często mam dylemat co mam robić na domowe imprezki
Obrazek**Obrazek**"Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać Waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem."Théophile Gautier

Petka

Od: Nie cze 22, 2008 23:31

Post » Śro kwi 22, 2009 8:07

Feith - podawaj przepisy jakie tylko znasz.
Zawsze to coś nowego w kuchni, jakaś odmiana, a przepis sprawdzony przez kogoś jest bezcenny.

O co chodzi z tymi frytkami w surowym jajku ?

violavi

Post » Czw kwi 23, 2009 17:51 Może pierw wieści od Asa.

Asiu dziś oficjalnie został zaznajomiony z drugą stroną szyby :)
Dostał dziś w prezencie ładne granatowe szeleczki i się wozi po ogródku.

Z początku był bardzo przestraszony szczekających sąsiadów, kosiarki w tle i innych, ale odstresował się fuknięciem na Paka i zabrał się do skubania trawki. Później wybraliśmy się na spacer dookoła domu, oczywiście zrobiliśmy masę różnych zdjęć, ale tylko dwa tak naprawdę wyszły fajnie.

Obrazek

Obrazek

8) 8)

Z trudem zaciągnełam go do domu :) Asikowi się spodobało, mam nadzieję, że już za niedługo pogoda się rozpogodzi, deszczowa pogoda trochę nie tenteges na spacerki :) trawa mokra i w ogóle.

Mark Twain

Feith

Post » Czw kwi 23, 2009 18:22 Teraz trochu o przepisach.

Zacznę od naleśników:
to bardzo proste: zwykły farsz na pierogi, z ugotowanych ziemniaków, białego sera i cebuli. Zapakować do naleśników, zawijać jak krokieta. Takiego krokieta panierować jak kotleta w jajku i bułce i usmazyc na patelni. Na koniec polać sosem pieczarkowym.

Farsz robię z 1,5kg ziemniaków i 2 kostek sera twarogowego i 2 dużych cebur.
Naleśniki z 600g mąki (najlepiej te neleśniki zrobić troszke grubsze i tłuściejsze ponieważ podczas faszerowania mogą pęknąć).
Jeśli ktoś lubi mocno pikantne potrawy, można zrobić naleśniki pół na pół mleko-piwo (smaczne). Nieżałować cukru, im słodsze tym smaczniejsze.

Sos z 500g pieczarek + saszetka sosu pieczarkowego.
:wink:
Frytki solę i papryczę i wbijam całe surowe jajko --> tak jem. Mniam mniam.
Sałatki:
nr.1
Brokułowa.
Brokuła x2
Płatki migdałowe
duży ogórek zielony
majonez + jogurt(śmietana)
czosnek
Cacyki

Pierwsza warstwa to małe główki brokuł poukładać ciasno w brytwanie.
Całość polać sosem (starty zielony ogórek-cieńsze wiury-2 łyżki majonezu i trochę jogurtu,wcisnąć 4 duże ząbki czosnku i wsypać przyprawę Cacyki --> sos wymieszać). Na koniec całość posypać podprażonymi płatkami migdałowymi na patelni. Z prażeniem ostrożnie aby nieprzesadzić ponieważ spalone migdały zrobią się gorzkawe.
nr.2
Owocowo-serowa:
Kostka żółtego sera (Gouda)
Puszka krojonych ananasów
Puszka mandarynki
Puszka kukurydzy
Majonez
Czosnek

Uprzednio z puszek odlać wodę.
Zetrzeć ser (grube wiury)- oczywiście nieprzesadzając z ilością. Ja zazwyczaj kupuję ser w Lidlu 300g i około 2/3 jego zcieram.
Wsypać puszki. Dadać to wszystkiego ze 2-3 łyżek majonezu i wcisnąć 4 duże ząbki czosnku. Wszystko wymieszać. Nieprzyprawiać. I gotowe. PAlce lizać. To jedna z moich ulubionych sałatek.
3 sałatka w swym czasie bo nie pamiętam wszystkich składników, muszę znaleść przepis.
To warzywno-owocowy przekładaniec.

Mark Twain

Feith

Post » Czw kwi 23, 2009 19:13 Re: Może pierw wieści od Asa.

Feith pisze:Asiu dziś oficjalnie został zaznajomiony z drugą stroną szyby :)
Dostał dziś w prezencie ładne granatowe szeleczki i się wozi po ogródku.

Z początku był bardzo przestraszony szczekających sąsiadów, kosiarki w tle i innych, ale odstresował się fuknięciem na Paka i zabrał się do skubania trawki. Później wybraliśmy się na spacer dookoła domu, oczywiście zrobiliśmy masę różnych zdjęć, ale tylko dwa tak naprawdę wyszły fajnie.

Obrazek

Obrazek

:1luvu: :love: :1luvu:
Asior na spacerze, cudnie wygląda!!!!

8) 8)

Z trudem zaciągnełam go do domu :) Asikowi się spodobało, mam nadzieję, że już za niedługo pogoda się rozpogodzi, deszczowa pogoda trochę nie tenteges na spacerki :) trawa mokra i w ogóle.
Gaja - ['] -09.06.2010 | Miya - ['] -05.05.2012 | Krzywy - ['] - 30.09.2012 | Niania - ['] - 19.01.2013 | Thaja - ['] - 04.02.2013 | Gaspar - ['] - 18.07.2013 | Kora - ['] - 21.06.2014
Obrazek Obrazek

Korciaczki

Od: Sob lip 26, 2008 19:52

Post » Czw kwi 23, 2009 20:30

Piękne zdjęcia!

Asik zrelaksowany... :1luvu:

Myszi

Od: Śro lis 02, 2005 12:19

Post » Pt kwi 24, 2009 8:01

ASIK przecudnie wygląda :D

Przepisy wykorzystam, poza jednym, te surowe jajko na frytkach to nie przełknęłabym chyba.

Pomysł na naleśniki z farszem pierogowym jest super, łatwiejszy do zrobienia niż pierogi, choć pierogi też umiem robić, ale jest o wiele więcej roboty z ciastem.

violavi

Post » Pt kwi 24, 2009 9:45

Ślicznie wygląda Asik na zielonej trawce :)

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

[poprzednia][następna]