Zacznę od naleśników:
to bardzo proste: zwykły farsz na pierogi, z ugotowanych ziemniaków, białego sera i cebuli. Zapakować do naleśników, zawijać jak krokieta. Takiego krokieta panierować jak kotleta w jajku i bułce i usmazyc na patelni. Na koniec polać sosem pieczarkowym.
Farsz robię z 1,5kg ziemniaków i 2 kostek sera twarogowego i 2 dużych cebur.
Naleśniki z 600g mąki (najlepiej te neleśniki zrobić troszke grubsze i tłuściejsze ponieważ podczas faszerowania mogą pęknąć).
Jeśli ktoś lubi mocno pikantne potrawy, można zrobić naleśniki pół na pół mleko-piwo (smaczne). Nieżałować cukru, im słodsze tym smaczniejsze.
Sos z 500g pieczarek + saszetka sosu pieczarkowego.
Frytki solę i papryczę i wbijam całe surowe jajko --> tak jem. Mniam mniam.
Sałatki:
nr.1
Brokułowa.
Brokuła x2
Płatki migdałowe
duży ogórek zielony
majonez + jogurt(śmietana)
czosnek
Cacyki
Pierwsza warstwa to małe główki brokuł poukładać ciasno w brytwanie.
Całość polać sosem (starty zielony ogórek-cieńsze wiury-2 łyżki majonezu i trochę jogurtu,wcisnąć 4 duże ząbki czosnku i wsypać przyprawę Cacyki --> sos wymieszać). Na koniec całość posypać podprażonymi płatkami migdałowymi na patelni. Z prażeniem ostrożnie aby nieprzesadzić ponieważ spalone migdały zrobią się gorzkawe.
nr.2
Owocowo-serowa:
Kostka żółtego sera (Gouda)
Puszka krojonych ananasów
Puszka mandarynki
Puszka kukurydzy
Majonez
Czosnek
Uprzednio z puszek odlać wodę.
Zetrzeć ser (grube wiury)- oczywiście nieprzesadzając z ilością. Ja zazwyczaj kupuję ser w Lidlu 300g i około 2/3 jego zcieram.
Wsypać puszki. Dadać to wszystkiego ze 2-3 łyżek majonezu i wcisnąć 4 duże ząbki czosnku. Wszystko wymieszać. Nieprzyprawiać. I gotowe. PAlce lizać. To jedna z moich ulubionych sałatek.
3 sałatka w swym czasie bo nie pamiętam wszystkich składników, muszę znaleść przepis.
To warzywno-owocowy przekładaniec.
Jeżeli zaopiekujesz się zdychajacym z glodu psem, nie ugryzie cię gdy stanie na nogach.
To jedyna różnica pomiędzy człowiekiem a zwierzęciem...
Mark Twain