Ośrodek KOTERIA. Jesteśmy na wystawie kotów na Bielanach

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 06, 2009 17:06

Do codziennego odkażania misek, kuwet, klatek, podbieraków, transporterów, szmatek itp. używamy virkonu, może Lysoformin będzie jakąś tańszą alternatywą, bo schodzą tego duże ilości - odkażamy bowiem wszystko, co wychodzi z klatki kota i już do tego kota nie wraca. Jak zabrudzi sobie miskę - odkażanie, kuwetę - odkażanie, itp. A dostaje rzeczy wcześniej odkażone.
W linku nie podają, jak wygląda sprawa odkażania w obecności zwierząt i kontaktu z żywnością, muszę poszukać.

Ale tak generalnie ogromnie cieszę się w chwili obecnej, że do odkażania używaliśmy tego, co zabija panleuko, i że odkażanie misek, kuwet, klatek itp. robi się przez minimum godzinę, a jak się da - całą noc. Dzięki temu wszystkie rzeczy, z którymi koty mają bezpośredni kontakt, są porządnie zdezynfekowane, zanim trafią do zwierząt.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Pon kwi 06, 2009 17:14

galla pisze:W linku nie podają, jak wygląda sprawa odkażania w obecności zwierząt i kontaktu z żywnością, muszę poszukać.

Poszukaj, ja pamiętam że tego typu środków używa się do dezynfekcji endoskopów.
Miski na pewno trzeba byłoby dokładnie płukać jak po każdym środku do dezynfekcji.
Myślę, że zupełnie bezpiecznie można tego używać do mycia podłóg, ścian itd.
Stosuje się bardzo duże rozcieńczenie tego preparatu (chyba 30-50 ml na litr wody), dlatego też wychodzi dość ekonomicznie.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon kwi 06, 2009 17:24

Miski są płukane zarówno przed dezynfekcja, jak i po niej.

O aldehydzie czytam, że ma silne działanie drażniące, może też być przyczyną alergii skórnych. Virkon ma tę zaletę, że jest dopuszczony do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością, więc przy dezynfekcji misek i kuwet zostaniemy pewnie przy Virkonie. Natomiast trzeba będzie przemyśleć kwestię dezynfekcji ścian i podłóg - co wyjdzie taniej. Bo skuteczne jest jedno i drugie.
Obrazek

galla

Post » Pon kwi 06, 2009 17:45 koty

Jakby co - Białobrzeska ma chyba największe doświadczenie i sukcesy w przedmiocie panleukopenii jeśli chodzi o skuteczność leczenia.
Czy robiliście testy kotów podejrzanych o panleukopenię? - przy pozytywnym teście konieczne szczepienie interwencyjne (moje doświadczenie i opinie od wetów, których znam).

Klinika "Bemowo" od czasu panleukopenii w szpitalu ma 2 pomieszczenia szpitalne - to daje lepsze możliwości organizacji odkażania w razie czego i bezpiecznego lokowania zwierząt.
W przypadku Koterii.... wnikliwa obserwacja kotów, testy i szczepienia interwencyjne lub leczenie ...oraz modlitwy wskazane.
Obrazek
Obrazek Obrazek

wydra

Od: Pt gru 22, 2006 18:20

Post » Wto kwi 07, 2009 7:08

A czy nie powinno sie przede wszystkim sprawdzić czy to na pewno panleukopenia? To jest przecież możliwe, wystarczy zrobić badanie laboratoryjne.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Wto kwi 07, 2009 8:49

Amica pisze:A czy nie powinno sie przede wszystkim sprawdzić czy to na pewno panleukopenia? To jest przecież możliwe, wystarczy zrobić badanie laboratoryjne.

gdyby dawaly pewnosc to tak
ale nie daja

dziewczyny - z tym virkonem to tez chyba jest tak ze nie dziala ten zwykly, tylko trzeba uzyc Virkon S
to tez do sprawdzenia :!:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto kwi 07, 2009 8:53

Maryla - virkon działa. Sprawdzone 8) :)

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto kwi 07, 2009 9:52

Mam jednak nadzieję, że to nie to :ok:
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Wto kwi 07, 2009 14:23

Amica pisze:A czy nie powinno sie przede wszystkim sprawdzić czy to na pewno panleukopenia? To jest przecież możliwe, wystarczy zrobić badanie laboratoryjne.

Zakładamy, że to jest to, bo ani testy nie dają 100% pewności (a nawet bardzo często mylą), ani badania krwi, które też bywają mylące.
W związku z tym uznajemy, że to jest to, bo tak będzie bezpieczniej.
Natomiast bardzo byśmy chcieli, żeby to nie było to, mimo że tego nie sprawdzimy i mimo tego, że i tak będzie robione pełne odkażanie ;)

Maryla - jopop kiedyś sprawdzała ten Virkon S - to była stara nazwa, z tego co pamiętam. W chwili obecnej na rynku funkcjonuje tylko Virkon.
I chyba przy nim zostaniemy, bo jednak w ośrodku będą zwierzęta w trakcie odkażania, więc nie możemy sobie pozwolić na chlor czy inne śmierdząco-żrące rzeczy. Musi być skutecznie, ale bezpiecznie.
Obrazek

galla

Post » Śro kwi 08, 2009 7:28 Re: koty

wydra pisze:Jakby co - Białobrzeska ma chyba największe doświadczenie i sukcesy w przedmiocie panleukopenii jeśli chodzi o skuteczność leczenia.
Czy robiliście testy kotów podejrzanych o panleukopenię? - przy pozytywnym teście konieczne szczepienie interwencyjne (moje doświadczenie i opinie od wetów, których znam).

Klinika "Bemowo" od czasu panleukopenii w szpitalu ma 2 pomieszczenia szpitalne - to daje lepsze możliwości organizacji odkażania w razie czego i bezpiecznego lokowania zwierząt.
W przypadku Koterii.... wnikliwa obserwacja kotów, testy i szczepienia interwencyjne lub leczenie ...oraz modlitwy wskazane.

Pani Aniu mam prosbe jezeli ma Pani jakies sugestie na temat leczenia to bardzo prosze kierowac je bezposrednio do mnie.
Dziekuje bardzo i pozdrawiam.

Iwona Klucinska_Petschl

cziko3

Od: Wto lut 10, 2009 18:50

Post » Śro kwi 08, 2009 7:53 Re: koty

cziko3 pisze:
wydra pisze:Jakby co - Białobrzeska ma chyba największe doświadczenie i sukcesy w przedmiocie panleukopenii jeśli chodzi o skuteczność leczenia.

Pani Aniu mam prosbe jezeli ma Pani jakies sugestie na temat leczenia to bardzo prosze kierowac je bezposrednio do mnie.

Iwona Klucinska_Petschl

Pani Iwono czy posiada pani w lecznicy leki skuteczne w leczeniu pp?
surowice, neupogen itp..?
i czy ma pani doswiadczenie w ich stosowaniu?

my tej wiedzy nie mamy, poslugujemy sie tylko tym ze jedyna lecznica ktora skutecznie leczyla koty z pp jest Bialobrzeska
chetnie poszerzymy te liste
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro kwi 08, 2009 8:40

Surowicę można pozyskać z krwi szczepionych kotów, neupogen mamy. I mamy dobrą wetkę 8)

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro kwi 08, 2009 9:00 Re: koty

Maryla pisze:
cziko3 pisze:

Iwona Klucinska_Petschl

Pani Iwono czy posiada pani w lecznicy leki skuteczne w leczeniu pp?
surowice, neupogen itp..?
i czy ma pani doswiadczenie w ich stosowaniu?

my tej wiedzy nie mamy, poslugujemy sie tylko tym ze jedyna lecznica ktora skutecznie leczyla koty z pp jest Bialobrzeska
chetnie poszerzymy te liste

Lekarze prowadzacy Bialobrzeska sa moimi znajomymi takze w razie potrzeby skontaktuje sie z nimi.Dziekuje.

cziko3

Od: Wto lut 10, 2009 18:50

Post » Śro kwi 08, 2009 11:58

Tak sobie myślę, że ogromna część toczącej się tu dyskusji na temat czym, co i jak odkażać powinna mieć jednak miejsce poza forum publicznym. Niektóre wypowiedzi powodują zaniepokojenie, całkiem usprawiedliwione, bo skoro Koteria jest wspólnym dobrem to mamy prawo wiedzieć, co się dzieje. Dlatego moim zdaniem dobrze byłoby, gdyby pojawił się krótki, ale konkretny komunikat osoby decyzyjnej. Bo od tej dyskusji włos się czasem na głowie jeży :cry:
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Śro kwi 08, 2009 12:07

A dlaczego jeży? W związku z rozpatrywaniem ewentualnej tańszej, a równie skutecznej alternatywy dla Virkonu?

Tak jak pisałam - w planach był Virkon. I po zapoznaniu się z informacjami na etykietach innych środków - zostajemy przy Virkonie, jako środku skutecznym w walce z wirusem pp, a jednocześnie bezpiecznym dla zwierząt i ludzi.
A po zlaniu wszystkiego co się da Virkonem nastawiamy lampy UV, żeby pomieszczenia jeszcze dokładniej zdezynfekować.
Dezynfekowane będą wszystkie pomieszczenia i sprzęt.
Obrazek

galla

[poprzednia][następna]