160 Kotów Szczecin Prosimy o Wsparcie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 21, 2009 10:21

Ja-Ba pisze:Witam z rana :D
Not
w moim przypadku szczepionka na grzybicę pomogła, nie pomagały wcześniej normalne leki. Ale to pewnie też sa sprawy osobnicze.

Za to z jodyną miałam dawno temu doświadczenie/ rok 1980/ - kot teściowej był strasznie zagrzybiony a weci wtedy nie mieli nic na grzybicę u takich małych zwierząt. To ja naczytalam się że najlepiej smarować stężoną jodyną i podawać preparaty z krzemem. Kupiłam falwit i stężoną jodynę i tak tego kota z grzybicy wyprowadziłam

Po latach dowiedziałam się że w przypadku kotów należy bardzo ostrożnie operować jodyną bo koty bywają na nią uczulone i nawet potrafią zejść z tego powodu. Gdy mój kolejny kot Łatek miał leczoną paskudną ranę na ogonie / groziła mu amputacja ogona/, wet zdecydował się na łyżeczkowanie rany i opatrywanie jej stężoną jodyną - efekty były błyskawiczne, ale każde użycie jodyny było poprzedzone zastrzykiem z czymś tam żeby nie wystąpiła alergia.

Dzięki za informacje o uczuleniu kotów na jodynę.
Ja rzadko ją stosuję u kotów i być może dlatego uczulenia nie zaobserwowałam.
Jedynie przy grzybicy i świerzbowcu drążącym smaruję jeden-dwa razy na początku leczenia, aby wypalić paskudztwo.
Jeszcze raz dzięki za tą informację.
Będę bardziej ostrożna z jodyną.

NOT

Od: Wto wrz 02, 2008 23:26

Post » Sob mar 21, 2009 10:51

Ja-Ba pisze:Witam z rana :D
Not
w moim przypadku szczepionka na grzybicę pomogła, nie pomagały wcześniej normalne leki. Ale to pewnie też sa sprawy osobnicze.

Myślę, że o tym decyduje nie tylko osobnicza reakcja, ale również typ grzybicy.
Kiedyś słyszałam (nie wiem, czy to prawda), że jest około 200 różnych rodzajów grzybic u zwierząt.
Co do tabletek, to stosowałam u psów i kotów pod okiem wet. różne ludzkie leki. Wg mnie najbardziej sprawdza się u zwierząt niemieckie Griseo-CT (griseofulwin dawniej wystepował w polskich aptekach jako Griceo), bo chyba oddziaływuje na największą ilość kocich grzybic.
Tylko raz miałam wpadkę z tym lekiem. Dorosła persica (którą wraz z 3 kociąt przyniesiono do uśpienia z powodu rozległych grzybic) była leczona: Griseo-CT przez miesiąc, smarowanie Imawerolem, a także Clotrimetazolum + na koniec trzykrotne podanie szczepionki, na nowo zachorowała na grzybicę w nowym domu. Niestety zaraziła tam kogoś i była wielka chryja. Nie wiem, czym ją leczono dalej, ale ponoć wyleczono.

Gdyby ktoś pilnie potrzebował Griseo-CT to mogę nieco odstąpić, gdyż mam trochę tabletek ważnych tylko do października 2009.

NOT

Post » Sob mar 21, 2009 12:58

iza71koty pisze:Straszne wieści. Przykro mi bardzo.Najdziwniejsze jest to że pozostałe kociaki mają tam zdrowe i ładne futerka. Maurycy przecież to az puchaty i lśniący.Kurcze pechowe te kociaki, same kłopoty ze zdrowiem.Nie wiadomo czy u Bogusia dobrze?Ale E-dita chyba pisała ze grzyba nie ma? W sumie mama kociaków też całkiem zdrowa. No tylko ten kk co miała po sterylce. Ale już jest dobrze. Chyba ze małą pokrył jakiś kocur z grzybicą?jakiś dochodzący?Sama niewiem. A co z jej ciążą Agiis-s?

Nie mamy pojęcia skąd się wziął ten grzyb - wersja nr 1 mówi ze to spawa ogromnej ilości antybiotyków jakie musiała brać przy zapaleniu oskrzeli
wersja druga mówi, ze ranki zostały zaatakowane po rozdrapaniu z powodu alergii na pokarm. Mogło też tak być, ze przy osłabieniu małej poprzez chorobę grzyb normalne bytujący bez objawów choroby zaatakował...

Frycia je karmę hypoalergiczna, ale nie bardzo jej smakuje :?
jedziemy zaraz na zastrzyk -mam nadzieję że szczepionka pomoże

w domu koncert - Pulpet i Frytka po dwóch stronach drzwi wymiałkują swoje żale :wink:

agiis-s

Od: Pon sty 29, 2007 14:18

Post » Sob mar 21, 2009 13:02

smarujemy imawerolem miejsca zaatakowane - tak dodam bo doczytałam teraz wpis NOT
Dowiezialam się też że tylko 70% grzybów daje się wykryć przez świecenie lampą UV w innych przypadkach pomaga tylko posiew - a taki posiew rosnie ok 2 tygodnie
dobrze że Frytka została już "wykryta"i zdiagnozowana - zawsze to krok naprzód
Mam alergie na "kocie anioły" !
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

agiis-s

Post » Sob mar 21, 2009 13:42

agiis-s pisze:smarujemy imawerolem miejsca zaatakowane - tak dodam bo doczytałam teraz wpis NOT
Dowiezialam się też że tylko 70% grzybów daje się wykryć przez świecenie lampą UV w innych przypadkach pomaga tylko posiew - a taki posiew rosnie ok 2 tygodnie
dobrze że Frytka została już "wykryta"i zdiagnozowana - zawsze to krok naprzód

Badanie na grzyba i pasożyty skórne trwa 1 dobę w specjalistycznym ośrodku badań weterynaryjnych na Ostrawickiej w Szczecinie na I piętrze wieżowca (nie mylić z dawnym gabinetem wet. przeniesionym obecnie na teren pogotowia) i kosztuje 35zl. Wiem, bo 2 tyg. temu taki test miał robiony mały, czarny Dominik od dominikanna. Miejsce pobrania zeskrobiny nie może być niczym smarowane co najmniej 3 dni przed badaniem. Zeskrobine pobiera lekarz wet. w każdym gabinecie i wkłada do fiolki. Nastepnie materiał do badania należy zawieżć na Ostrawicka w godz. 9-15 lub 8-16. Wynik jest nastepnego dnia po godz.14.
Tylko dwukrotne zrobienie takiego tekstu w odstępie czasu jest w 99% wiarygodne.
Każda inna metoda jest mało wiarygodna jeśli chodzi o ocenę, czy jest to grzybica, czy nie. Twierdzenie wet., którzy oceniają to "na oko" jest często zwykłym zgadywaniem. Przepraszam wet. , jeśli któregoś uraziłam. Po prostu miałam przypadki, gdy wet. twierdził że nie ma grzybicy, a była i odwrotnie.
Takie mam zdanie.

NOT

Post » Sob mar 21, 2009 14:07

witam

jej z ta grzybica to naprawde problem
bardzo Agiss wspolczuje :(
tak jak juz pisalam najgorsze jest to ze nie mozna byc niczego w tej sytuacji pewnym bo raz pomaga zastrzyk raz tabletki
ja trzymam kciuki za pomyslnosc szczepionki
oby to psakudztwo szybko poszlo w cholere

i faktycznie wet moze miec racje co do tego ze moglo to sie uruchomic przez antybiotyk-teraz sobie przypominam ze u ludzi tez sie tak dzieje :(

wiora

Od: Czw sty 24, 2008 0:19
Lokalizacja: leszno:) /Baile Atha Cliath/Malta-Ibi patria, ubi bene

Post » Sob mar 21, 2009 16:43

agiis-s pisze:
Nie mamy pojęcia skąd się wziął ten grzyb ...

, ze przy osłabieniu małej poprzez chorobę grzyb normalne bytujący bez objawów choroby zaatakował...

:wink:

Moim zdaniem jest to najbardziej prawdopodobne, gdyż często zdarzają się takie sytuacje. Sama miałam taki przypadek, że kotek przyszedł bez widocznego grzyba i był odizolowany od innych kociaków z powodu uporczywych infekcji dróg oddechowych. Kiedy wyleczyliśmy go i poszedł do adopcji, to okazało się, że pojawiła się grzybica.
Najadłam się wstydu chociaż nie czułam się winna.

NOT

Post » Sob mar 21, 2009 17:18

wróciliśmy...
Frytka dostała szczepionkę + tabletki + kąpiele (jak przeżyję kąpiel malej furiatki z całymi rękoma to wam napiszę było ;) )
Nastepna wizyta za 2 tygodnie ...mam nadzieje
Mam alergie na "kocie anioły" !
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

agiis-s

Post » Sob mar 21, 2009 18:38

Pani Izo ja stale zagladam i podczytuje, ale po prostu zwyke "stoje obok" ;)

pamietam jednak o wszystkich kociakach!

Julka_

Od: Pt maja 18, 2007 17:26

Post » Sob mar 21, 2009 19:02

no to hospamy :D

wiora

Post » Sob mar 21, 2009 19:20

wiem że wątek nie o tym ale jest prośba o wizytę przedadopcyjną w Waszym rejonie tu:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=4208985#4208985
może ktoś by mógł?

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Sob mar 21, 2009 21:36

shira3 pisze:wiem że wątek nie o tym ale jest prośba o wizytę przedadopcyjną w Waszym rejonie tu:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=4208985#4208985
może ktoś by mógł?

Ode mnie za daleko do Choszczna.

NOT

Post » Sob mar 21, 2009 21:40

Dziś od 7 d0 20 w pracy :evil: w tyg to norma ale w sobote???/!!!!!! Nawet nie wiem jaka pogoda dziś była~~ :?

dominikanna1

Od: Wto lis 04, 2008 0:21

Post » Sob mar 21, 2009 21:51

hmm Dominika-niedobrze :?

wiora

Post » Sob mar 21, 2009 22:13

Villemo się nabija że od wypłaty ręka mi się ugnie!!! :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

dominikanna1

Od: Wto lis 04, 2008 0:21

[poprzednia][następna]