Kto ma w domu kocura maine coon'a?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 13, 2004 17:07 Kto ma w domu kocura maine coon'a?

Jestem szczęśliwą podwładną dwóch kotów rasy maine coon. Kotki i kocurka. Mam pytanie. Czy ktoś z forumowiczów ma może w domu kocura tej rasy, ale nie wykastrowanego. Chciałabym wiedzieć jak wasze kocurki zareagowały na swoją dojrzałość. Czy znaczą wam domki, czy są może bardziej agresywne?
Aga
& Lorka Obrazek & Oldi Obrazek

Aga

Od: Śro lut 05, 2003 17:34

Post » Wto sty 13, 2004 23:47

Jestem szczęśkiwą podwładną Chesterka (MCO). Ma w chwili obecnej 8 miesięcy. Nie jest wykastrowany. To najłagodniejsza i najspokojniejsza kocina pod słońcem. Nie znaczy terenu; jedynie rano uwala mi się na klatce/gardle/twarzy (strasznie przy tym gadając :lol: ). Za towarzysza ma "dachowca", który regularnie go goni, poniewiera itd. (choć Czesio jest od niego 2 x większy :wink: )
Serdecznie pozdrawiam
Maraszek & Chester & Roman
... Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś. ...

Romuś [*] Czesio [*]

Nasz wątek
Mrunie, które odeszły

Maraszek

Od: Sob lip 05, 2003 19:02

Post » Śro sty 14, 2004 8:10

Maraszek, a czy masz może pojęcie o tym jak zachowują się kocury MCO. Czy znacza teren. Pytam ponieważ mój Oldi ma byc pojcem dzieci Lorki, ale jeżeli okaże się że chłopak lubi posikiwać katy to może nie doczekać przyjemności zostania ojcem. :o
Aga

Aga

Post » Śro sty 14, 2004 10:02

Jedyny niekastrowany MCO jakiego bliżej znam to Daker - nie znakuje, załatwia się tylko do kuwety, jest okazem spokoju i pogody ducha :wink:
A gdy wieczorem pójdziesz do łóżka, przyjdzie z wizytą Wróżka Zębuszka...
Na razie zjadła mi zdjęcie.

Damork

Od: Wto lut 05, 2002 9:51

Post » Śro sty 14, 2004 11:20

Czyli moge liczyć na to,że ta rasa nie wykazuje checi na znakowanie terytorium? :?
Aga

Aga

Post » Śro sty 14, 2004 12:14

Znam jednego kocura MCO ze słyszniea. Billy ponc zaczął znaczyc, ale szybko przestał, bo jego pan chodził tylko za nim pokornie ze scierką i sprzatał. Nie karcił go, ani nic w trym rodzaju. I billy siknął ze 4 razy, a potem przestał. TYlko czasem, jak syn własciciela próbuje mu pokazac, gdzie ejst miejsce kota, Billy się stawia. I sika. Zasikał nawet telewizor... :roll: Chociaz to ponoc sporadyczne przypadki.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Śro sty 14, 2004 12:36

Hmmmm ... ja mam dwie panienki, więc niewiele mogę pomóc. W hodowli, z której brałam Czorcika był kocur, a nie dało się tego w żaden sposób odczuć. Z naszej rozmowy wynikło, że dobierali kocurka, bo z niektórych hodowli wychodzą znaczące, z innych nie (lub prawie nie znaczące). Może jest w tym nieco wychowania? Jak się za młodu nie napatrzy to potem nie za bardzo umie :twisted:
Archie + Czorcia Strachulec + Duszka za TM + reszta bandy

archie

Od: Pt paź 31, 2003 12:12

Post » Śro sty 14, 2004 12:52

Kiedyś na podforum hodowlanym przewinął się wątek znaczenia. I rzeczywiście - wyszło na to, że kocury, których ojciec nie znaczył, nie mają takich nawyków, kiedy wejdą w wiek dojrzewania. Być może rzeczywiście brakło im wzorców :D
Podobno niektóre kocury znaczą... do kuwety 8O To już szczyt wyrafinowania :D

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Śro sty 14, 2004 15:25

Rzeczywiście słyszałam o znaczeniu do kuwety i ta opcja jest do przyjęcia. pocieszajace jest to, że jeżeli ojciec nie znaczył to istnieje duże prawdopodobieństwo, że syn okaże się tak samo kotem z mało rozbudowanym poczuciem własności lub checi jej znaczenia. Ojciec oldiego podobno właśnie nie znaczył, a przynajmniej tak twierdzi hodowczyni.
Aga

Aga