Ośrodek KOTERIA. Jesteśmy na wystawie kotów na Bielanach

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 18, 2009 19:01

W takim razie będę śledziła różne możliwości finansowania i jak coś znajdę, dam znać :D Nie jestem profesjonalnym doradcą niestety, nie mam doświadczenia, ale miałam różne teoretyczne zajęcia o projektach, pozyskiwaniu funduszy, pisaniu wniosków (m.in. wspomnianego wniosku Funduszu Inicjatyw Obywatelskich, czyli FIO), więc pomimo, że moja wiedza jest skromna i umiejętności niewielkie, postaram się wspierać Koterię jak tylko potrafię, a przy okazji może się czegoś nauczę.

Niestety zdaje się, że pieniądze z FIO wydatkuje się od lipca do grudnia (choć nie jestem tego pewna), czyli nie wtedy, kiedy sterylizacja jest najpilniejsza.

A co do pozyskiwania wolontariuszy, myślę, że można jeszcze spróbować skontaktować się z warszawskim Centrum Wolontariatu - oni zajmują się m.in. nieodpłatnym pozyskiwaniem wolontariuszy dla organizacji pozarządowych. Prowadzą też bezpłatne przydatne szkolenia - sama byłam na takim, miedzy innymi o zarządzaniu projektami i budowaniu partnerstwa między różnymi instytucjami. Myślę, że zawsze oni mogą coś doradzić na temat sposobów pozyskiwania pieniędzy.
Obrazek

wejaga

Od: Śro lip 09, 2008 15:03

Post » Śro lut 18, 2009 22:01

wejaga pisze:Niestety zdaje się, że pieniądze z FIO wydatkuje się od lipca do grudnia (choć nie jestem tego pewna), czyli nie wtedy, kiedy sterylizacja jest najpilniejsza.

Sterylizacja kotów w okresie jesiennym, a nawet późnojesiennym i wczesnozimowym jest może nawet pilniejsza niż wiosną. Koty są wtedy w dobrej kondycji po lecie i mniejsza jest ilość ciężarnych kotek, a tym samym bardziej ryzykownych sterylek aborcyjnych. Co z tego skoro talony kończą się w okolicach września :roll: Następuje martwy sezon łapaknowy w momencie, gdy właśnie łapanie kotów byłoby bardziej korzystne. Talony pojawiają się na wiosnę, gdy wszystkie kotki albo są w wysokiej ciąży, albo już urodziły. Bez sensu :roll:
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Czw lut 19, 2009 2:10

genowefa pisze:Sterylizacja kotów w okresie jesiennym, a nawet późnojesiennym i wczesnozimowym jest może nawet pilniejsza niż wiosną. Koty są wtedy w dobrej kondycji po lecie i mniejsza jest ilość ciężarnych kotek, a tym samym bardziej ryzykownych sterylek aborcyjnych. Co z tego skoro talony kończą się w okolicach września :roll: Następuje martwy sezon łapaknowy w momencie, gdy właśnie łapanie kotów byłoby bardziej korzystne. Talony pojawiają się na wiosnę, gdy wszystkie kotki albo są w wysokiej ciąży, albo już urodziły. Bez sensu :roll:

To wszystko niestety jest bardzo smutną prawdą.

Jerzy witam Cię wreszcie na forum. Ogromnie się cieszę.

Odnośnie Twojego pomysłu, mam "wejścia" :roll: i pewne możliwości w 1-2 firmach reklamowych (dużych) i pewne delikatne narzędzia nacisku :wink: :lol: Niewykluczone, że w grę będę wchodziły transakcje barterowe na pewnym drobnym wycinku zainteresowań takiej firmy.
Jednak zajmie mi parę-paręnaście dni, aby sprawie przygotować grunt. I oczywiście będę informować.
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Czw lut 19, 2009 11:02

Zgadzam się z genowefą i dellfin612. Pozna jesien to całkiem dobry czas na łapanie. Najmniejsze jest ryzyko 'osierocenia kociąt' - gdy przypadkiem złapiemy kotkę karmiącą (pomyłki zdarzają się nawet karmicielom). Poza tym, ani łapaczy, ani wetow wcale nie cieszy perspektywa sterylek aborcyjnych. To juz smutna koniecznośc i desperacja. :roll: W tym roku łapałam nawet w grudniu, i w styczniu. Kotki wypuszczone mają się dobrze.
W tym wypadku wybrałam takie stado, które ma akurat do dyspozycji w miarę ciepłą piwnicę, jedna dziczka czeka na ocieplenie w mieszkaniu karmicielki.

Agalenora

Od: Pon lis 14, 2005 23:49

Post » Czw lut 19, 2009 11:21

Mój kolega komiksiarz i kociarz zapalony zrobi rysunek na plakat, tylko ktoś to będzie musiał jeszcze zrobić w jakimś Photoshopie. ale o to też popytam. dobre wieści?

gosiar

Od: Sob paź 29, 2005 12:30

Post » Czw lut 19, 2009 11:26

świetne :1luvu:
Obrazek
Obrazek

Kasia_S

Od: Pon wrz 18, 2006 15:08

Post » Czw lut 19, 2009 11:30

a może w tym wątku jest ktoś, kto byłby w stanie taki plakat ewentualnie złożyć? ale jeśli nie, to popytam.
Nie wiem, kto drukował dla Koterii ulotki, ale może ta drukarnia też mogłaby dać jakieś zniżki na druk plakatów ewentualnie?
aha, i jeszcze poproszę o jakieś wytyczne, co chcemy, żeby na tym plakacie było? Żeby rysunek korespondował z przesłaniem :)

gosiar

Od: Sob paź 29, 2005 12:30

Post » Czw lut 19, 2009 11:34

Chyba z tym całym FIO może być taki problem, że o ile w celach/priortetach FIO na 2008 rok było wyraźnie napisane, że jednym z nich (spośród mnóstwa innych) jest ochrona zwierząt, o tyle jak teraz przejrzałam wytyczne na FIO 2009-2013 nie znalazłam słowa o zwierzętach :-(. Ale będę jeszcze zaglądać na stronę MPiPS...

Dowiedziałam się od osoby, która pracuje od lat w świetnie funkcjonującej fundacji, że zdarza się, że agencje reklamowe robią darmową reklamę, bo moga popuścić wodzę fantazji, startować w konkursie albo wreszcie trafi się na osoby, którym problem jest w jakiś sposób bliski. W każdym razie zawsze warto próbować, napisać jakis fajny list :-). Osoba ta doradziła mi, że jeszcze lepiej najpierw uderzać do urzędu miasta czy producentów karmy dla kastratów (zresztą chyba każdy producent karmy ma wersję dla kastratów, prawda?), ale wydaje mi się, że chyba miasto czy producentów karmy lepiej prosić o dotację na samo działanie Koterii, nie na reklamę, choć może?
Obrazek

wejaga

Od: Śro lip 09, 2008 15:03

Post » Czw lut 19, 2009 12:52

Tymczasem zapraszam na pierwszy bazarek koteryjny

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=40 ... 9a2abf965d
Ostatnio edytowano Sob lut 21, 2009 1:15 przez delfinka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Post » Czw lut 19, 2009 22:31

gosiar pisze:a może w tym wątku jest ktoś, kto byłby w stanie taki plakat ewentualnie złożyć?

jesli bedzie projekt, to zlozenie wcisne TZ-owi ;)
Jak bedzie wiadoma ilosc plakatow, to byc moze udalo by sie takze gdzies wynegocjowac druk, w najgorszym przypadku za cene papieru.

pzdr
GreenEvil

GreenEvil

Od: Pon mar 27, 2006 8:33

Post » Nie lut 22, 2009 23:00

Halo halo!
Czy ktoś bardziej uzdolniony ode mnie mógłby zrobić banner "jednoprocentowy" wiodący do strony koteryjnej?
Można by go wtedy dać Anuk na stronę "Zwierzak w domu".
Amica już zgłosiła Koterię w odpowiednim wątku:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=89108
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Nie lut 22, 2009 23:59

Mogę spróbować,
ale lepiej, aby było kilka do wyboru,
bo mistrzem w banerkach to ja nie jestem :oops:
Obrazek Obrazek

delfinka

Post » Pon lut 23, 2009 1:35

czy na przykład taki może być?

Obrazek
Obrazek Obrazek

delfinka

Post » Pon lut 23, 2009 8:51

no fajny, mógłby być, chociaż inne OPP mają dłuższe :wink:

Tylko poprawiłabym na "Fundację" i "pomożesz".
Chyba, że nie ma polskich czcionek, to wtedy może przeformułować napis na "1% Twojego podatku dla Fundacji ARGOS na pomoc kotom miejskim".
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Pon lut 23, 2009 11:03

wejaga pisze:Dowiedziałam się od osoby, która pracuje od lat w świetnie funkcjonującej fundacji, że zdarza się, że agencje reklamowe robią darmową reklamę, bo moga popuścić wodzę fantazji, startować w konkursie albo wreszcie trafi się na osoby, którym problem jest w jakiś sposób bliski. W każdym razie zawsze warto próbować, napisać jakis fajny list :-).

Pracuje z ludzmi, ktorzy w agencjach zajmuja sie kampaniami non profit (tez zwierzecymi). Ogolnie wspolpraca wyglada tak: agencja przygotowuje kampanie strategicznie, produkuje ja - i zwykle wypuszcza na konkurs, bo zwykle prace, ktore powstaja non-profit sa lepsze od standardowych komercyjnych (klienci sa bardziej tolerancyjni i nie krzycza, ze logo jest za male :)

Problem zaczyna sie wraz z zalatwianiem mediow - albo za darmo, albo z bardzo duza znizka, bo zadnej org. na media nie stac. dodatkowo mozna wiec wspolpracowac z domem mediowym.

w sprawie sponsoringu/reklamy etc. - osoby z Koterii, bardzo prosze o kontakt na priv!

pozdrawiam, k.
Obrazek

Katiusza

Od: Wto mar 04, 2008 20:22

[poprzednia][następna]