» Pon lut 16, 2009 9:21
Witam. Nie mam nawet polskiego Worda żeby literówki posprawdzać, zanim gdzies to wysle to wieki miną, a zatem uznajmy to za sugestie przeznaczenia, cobym póki co tutaj pisała...
Niezrównoważona siła F
Potrzebny był nam placyk do ćwiczeń. Pewnego dnia, na haku pod sufitem, zawisła myszka na długiej tasiemce.
Chwilę później na myszce zawisła Wojna.
-Moja mysz, moja, z lewej ją, z góry, z góry, ja, moje, moje, mam, mam, prawie mam, nie mam, mam, znowu mam, nie mam, moje! - rzucała się na wszystkie strony podążając za lotem myszki.
Pokój przysiadł bliżej. Tylko popatrzeć.
- Mogę, mogę, wszystko mogę, ja, patrzcie, latam, wysoko, wysoko, i mocniej, i wyżej, i husiu, i husiu, i...- Wojna strzeliła z hukiem w parapet. Poszła wylizać się z ran, zostawiając mysz kocurowi.
Wartość siły przyciągania grawitacyjnego działającej między dwoma ciałami jest wprost proporcjonalna do iloczynu mas oddziaływujących ciał i odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości między ich środkami.
Pokój pacnął myszkę i przyjrzał sie jej lotowi.
Wróciła.
Kot przysiadł.
Przyspieszenie jakie nadaje niezrównoważona siła F ciału o masie m jest wprost proporcjonalne do tej siły, a odwrotnie proporcjonalne do masy ciała.
Uderzył mocniej. Myszka zawirowała w powietrzu.
Jeżeli kot i myszka maja predkosci V=160 km/s wzgledem ściany i poruszaja sie w tym samym kierunku, lecz w przeciwne strony to na podstawie wzoru Einsteina obliczymy, ze predkość kota wzgledem myszki wynosi 250 km/s, ponieważ żadne ciało nie może poruszac sie z predkoscia wzgledna wieksza niz 300 tys. km/s.
Uderzył w mysz po raz trzeci. Mysz pleciała przepieknym łukiem pod sufit i wróciła prosto w pazurki kocura.
Złapał.
Puścił.
Wrócił na swoje miejsce.
Tymczasem za paprotką świeciły zielone oczy przyczajonej Wojny.
Rzuciła się na sznurek. Zabije tę mysz, zabije! Oto ona, gwiazda tego wieczoru! Mysz siłą rozpędu poleciała aż na parapet, koteczka za nią, mysz odbiła się od drzwi balkonu i rozhustała się na wszystkie strony.
Wojna tkwiła wszczepiona pazurami w parapet. Spojrzała w kierunku Pokoju, prosząc o pomoc.
Z zasady równowaznosci wynika, ze przyciagnie grawitacyjne nie jest po prostu siłą, z jaką przyciagaja sie wzajemnie wszystkie ciala. Ciazenie nalezy uwazac za skutek zakrzywienia czasoprzestrzeni przez mase. Masa powoduje, ze przestrzen ma geometrie nieeuklidesowa.
Spadła.
Pokój podszedł do nadszarpniętej myszki i zabral ją z sobą pod łóżko.
Jeżeli na ciało nie działają siły zewnętrzne, lub działające sily równoważa się, to ciało pozostaje w spoczynku, lub porusza sie ruchem jednostajnym prostoliniowym.
Pokój wybral możliwość pierwszą.
I zasnął.