Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
JOANNAM pisze:Jeśli mogę się podzielic skromną radą co do kotów nerkowych - powinny one jeśc przede wszystkim karmę mokrą, nawet zwykłą albo dla seniorów (karma dla seniorów też ma obniżony poziom fosforu) - Wieszaczek ma leciutką niewydolnośc wtórną do stłuszczenia wątroby - suche nerkowe powinno służyc jako uzupełnienie. Najdłużej miałam kota nerkowego przez 7 lat (od 12 do 19 roku życia, do 12 nie robił za nerkowego) i właśnie żywiłam go mokrym zwykłym i dobrze jest też zachęcac go do picia, także mleka dla kotów, wody z mlekiem, wywaru od gotowania mięsa - płyny są najważniejszeMój kot z uszkodzoną wątrobą i lekką niewydolnością nerek wyposażony w doskonały instynkt przetrwania je głównie mięso surowe i gotowane chude oraz produkty mleczne (czasem odmawia kategorycznie jakiejkolwiek gotowej karmy) i chyba ta dieta mu służy - przy tym pije wodę w dużych ilościach
JOANNAM pisze:Jego obniżona aktwyność moze mieć źródło w przegłodzeniu, wszystkie trzy skutki (osłabienie funkcji nerek, stłuszczenie wątroby i anemia) powodują ze kot jest taki jakby "przez sen" a tu jeszcze zabieg na zęby. Ale kot który je z apetytem wychodzi z takich rzeczy. Mój kot z takimi problemami pije wodę jak smok (czasem prawie szklankę dziennie, w czasie kryzysu jeszcze więcej), powinien m. zd. wypijać nie mniej niż dwa spodeczki wody dziennie (mam na myśli spodek od szklanki, taki na cztery łyżki stołowe - jeśli je też mokrą karmę, jesli tylko suchą to nie wiem ile, ale ze dwa razy więcej pewnie), niech ma kilka misek z wodą w różnych miejscach.
czarna_agis pisze:Co za okropna baba się ze starszego pana naśmiewa![]()
Ewik pisze:To jest Wieszak?TEN Wieszak?
![]()
![]()
![]()
Zrobiłas cud kathrin!![]()
_kathrin pisze:ten sam, jakieś 1.5 kilo później![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: puszatek i 190 gości