alysia pisze:zapytalam zupelnie powaznie. Tyle kotow idzie pod noz. Moze zaproponujcie jakas niewinna, wyprobowana narkoze?
Oglądaj kaczora Donalda.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
alysia pisze:zapytalam zupelnie powaznie. Tyle kotow idzie pod noz. Moze zaproponujcie jakas niewinna, wyprobowana narkoze?
AnielkaG pisze:nie istnieje niewinna narkoza tak jak "drobny" zabieg, każda ingerencja może skończyć się powikłaniami ze śmiercią włącznie, dlatego nie jest to temat do żartów, bo potem jest milion pretensji.
alysia pisze:AnielkaG pisze:nie istnieje niewinna narkoza tak jak "drobny" zabieg, każda ingerencja może skończyć się powikłaniami ze śmiercią włącznie, dlatego nie jest to temat do żartów, bo potem jest milion pretensji.
Tez tak uwazam, dyskusja na temat bezpieczenstwa, czy niebezpieczenstwa narkozy jest jalowa. To nie jest rozmowa na temat wyboru karmy. Niestety w tej kwestii wypada zdac sie tylko na wiedze weterynarzy, ktorym powierzamy zdrowie i zycie naszych czworonogów i tyle.
Poza tym w wielu mniejszych lecznicach czy gabinetach weterynaryjnych dostępny jest pewien "standard" odnośnie postępowania diagnostycznego i ordynowanych leków czy pewnych "procedur".
A czasem warto a nawet trzeba takie rutynowe podejście próbować zmienić.
Tinka07 pisze:Standardem jest również niepodawanie kroplówek dożylnych podczas wielu zabiegów, przede wszystkim kastracji lub sanacji zębów, co się z czasem odbija na nerkach. Po trzech lub czterech tak wykonanych narkozach możemy po 8 latach przygotowywać się powoli do PNN. W medycynie ludzkiej coś takiego byłoby nie do pomyślenia.
Tinka07 pisze:Może niektórzy weci chcieliby zaproponować profesjonalną narkozę, ale boją się chyba tańszej konkurencji. No i niestety właściciel zmusza ich do oszczędnej kalkulacji. (...)
Wielu właścicieli najchętniej biegnie do tego weta, który zabieg wykonuje najtaniej, nie zastanawiając się nad tym, co w podanej cenie jest zawarte.
Tinka07 pisze:Czytałam kiedyś w jednym z wątków na tym forum, że lekarz weterynarii zaproponował właścicielce narkozę dla kotów seniorów, tę najlepszą, ale i najdroższą. Znaczyłoby to, że w większości przypadków przede wszystkim młodym kotom standardowo oferuje się tę dla juniorów, tę najgorszą i najtańszą.
Tinka07 pisze:Co do badań krwi przed narkozą, uważam że są konieczne. Żałuję bardzo, że nauczyło mnie tego dopiero smutne doświadczenie z moim kotem, który zmarł na stole operacyjnym podczas kastracji. Miał zaledwie 8 miesięcy.
Tinka07 pisze:Odnośnie narkozy wziewnej najpopularniejszy jest u nas Izofluran (Attane™ Isoflurane ad us. vet.). W Polsce również się go stosuje i jak do tej pory jest on chyba najbezpieczniejszym środkiem, dostępnym na rynku. Jedynym jego mankamentem jest cena. Narkoza tym gazem kosztuje dwukrotnie więcej niż innymi tradycyjnymi środkami.
Tinka07 pisze:Nie ma też wielu przeciwwskazań, jeśli chodzi o narkozę wziewną robioną Izofluranem. Jedynie chyba przy pewnych schorzeniach serca. Moim zdaniem bezpieczeństwo takiej narkozy zależy przede wszystkim od wyposażenia aparatu i umiejętności jej zastosowania.
Tinka07 pisze:Szlag, napisałam jeszcze ponad pół strony, ale, jak to czasem bywa, technika nie chciała tak jak ja. Nie mogę tej reszty teraz na szybko odtworzyć, a wielka szkoda
No nic, może to i lepiej.
Domyślam się (z powodu braku odpowiedzi koleżanki-specjalistki), że to chyba całkiem głupie pytanie...
A spotkałaś się z użyciem sewofluranu?
AnielkaG pisze:w Polsce głównie stosuje się Sewofluran, bo paradoksalnie, ale jest tańszy, choć ogólnie jest b. drogim środkiem, taniego Halotanu już w ogóle nie ma
Tinka07 pisze:Sewofluranu nie powinno się stosować u pacjentów z niewydolnością nerek, bo ma działanie nefrotoksyczne (Clarke 1999b; Dudziak 1996)
W Arce obydwa maluchy dostały: Bioketan 0.3 ml, Torbugesic 0.3ml, Antisedan 0.2ml, Betamox 0.5ml, Dexdomitor 0.3op., Tolfine 0.3ml, Glukoza+NaCl 250ml (Ptyś). Nikt im krwi nie pobierał. A Arka przecież jedna z lepszych lecznic
Tinka07 pisze:Dora750,
sedacja do pobrania krwi? Rozumiem, że czasem jest to koniecznie przy wyjątkowych przypadkach, ale tak standardowo![]()
![]()
Nie potrafię na ten temat nic powiedzieć, bo nie znam historii choroby.
dora750 pisze: A Arka przecież jedna z lepszych lecznic![]()
Tinka07 pisze:dora750 pisze: A Arka przecież jedna z lepszych lecznic![]()
Dora750, nie wiem, ile osób oceniło tak pozytywnie tę lecznicę. Niewiele na ten temat mogę napisać. Czasem czytam o tak gorąco polecanych wetach i lecznicach, a później okazuje się że to tylko chłop z widłami a nie Posejdon
Pozdrawiam ciepło
Użytkownicy przeglądający ten dział: egw, Paula05 i 368 gości