Mięso dla kotów :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 03, 2004 1:32

Mary Dove pisze:
ipsi pisze:ja gotuje bo mam takiego abzla..weterynarz nei zabronil...a moj kot surowizny nei chce tknac :roll:

He he...abzla

Kwestia gustu kota :lol:

najpierw byl moj abzel..kot sie dostosowal...o dziwo 8O
Obrazek
"Nawet najmniejszy kot jest arcydzielem"Leonardo da Vincimoje koty

ipsi

Od: Pon sty 27, 2003 0:06

Post » Sob sty 03, 2004 1:33

kasia piet pisze:Gotowane miesko wolowe zmniejsza ryzyko zachorowania na niewydolnosc nerek. Starszym kotom ktore cierpia na te przypadlosc zmienia sie diete i wlasnie zaleca sie gotowanie wolowiny (jakos sie tam struktura bialek zmienia)- wiem to od weta

o! czuje sie uspokojona... 8)
Obrazek
"Nawet najmniejszy kot jest arcydzielem"Leonardo da Vincimoje koty

ipsi

Od: Pon sty 27, 2003 0:06

Post » Sob sty 03, 2004 1:36

moni_citroni pisze:Mieso z korpusu daje futrom, na grzbiecie gotuje zupke dla siebie a potem obieram go z miesa - dla kotow.
Nic sie nie marnuje ;)
Jak kiedys komus powiedziałam, że z porcji wołowinki chude kroję kotu, a to tłuściejsze mielę sobie, to takie oczy zobił Obrazek

evanka

Od: Pt gru 13, 2002 16:16
Lokalizacja: miasto wojewódzkie na prawach powiatu, a nawet gminy

Post » Sob sty 03, 2004 11:59

Szarka ma swoje fanaberie - drób tylko surowy (kiedyś jadała gotowanego kurczaka, ale w tej chwili nawet nie spojrzy), za to wołowina tylko gotowana - i to porządnie, nie tylko "obgotowana". Surową (przemrożoną) zjadła raz, a za razem następnym rozrzuciła po całej kuchni.
Deli

Deli

Od: Nie cze 29, 2003 11:14

Post » Czw sty 08, 2004 14:58

Mam pewien problem(jeżeli to można nazwać problemem). Otóż jak Axel poznał smak wątroby lub serc z kurczaka( ma prawie przez cały czas w misce) nie chce jeść suchego 8O :? . Tak pomyślałam, że może jakby dawać mu tomieso raz dziennie o stałej porze to może wtedy jadłby suche? Odpowiedzcie, bo ja nie wiem czy to dobrze czy źle, czy coś z tym robić....
Pozdrawiam :) ,

Axel

Od: Pt mar 07, 2003 20:59

Post » Czw sty 08, 2004 15:06

Moje futrzaki już się nauczyły, że wołka surowego dostają po południu gdy wracam z pracy.Wczesnie gdy kupię kawał mięcha to dzielę na porcje i mrożę przez kilka dni.
Codziennie rano przed śniadaniem wyjmuję taką porcję i gdy lekko się rozmrozi przed wyjściem zdążę ją jeszcze pokroić w kostkę i zostawic w lodówce na popołudnie .I tak dzien za dniem - świstaka... :D
Obrazek
Pozdrawiam Lilka

lilka

Od: Śro lip 02, 2003 7:53

Post » Czw sty 08, 2004 15:12

Moje 4MiGi jadają różnie: Norka tylko surową wołowinę i czasem, jak jest bardzo głodna to pasztety Gourmeta lub Whiskas niemiecki, ale tylko troszkę. Z suchego czasem tylko pogryza Hillsa Oral Care (to ten przeciw kamieniowi nazębnemu). Mika je mięso rano i wieczorem; w ciągu dnia i w nocy rąbie suche; Gacuś tak samo. Miś je tylko mokre. Myślę, że jeśli będziesz podawać w stałych porach mięso, byle nie za często, to jeśli będzie głodny, suche zje w tzw. międzyczasie.

A i ja mam pytanie: czy kurczaka trzeba koniecznie gotować, czy wystarczy go tylko sparzyć we wrzątku przez 1-2 minuty?
Kocie wiersze i KociennikObrazek
Obrazek
Holmes & Watson (Brytole)
Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]

Majorka

Od: Pt lis 29, 2002 10:06

Post » Czw sty 08, 2004 17:41

KLarce wetka zalecała na jej chore brzucho sparzony - podobno to wystarczy :D
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Czw sty 08, 2004 17:57

moje jedza kazde mieso pod kazda postacia :)
Wolowina, drob, podroby i drobiowe i wolowe.
Karmie je 2x dziennie- raz suche raz mokre. Karma nigdy nie stoi caly dzien :) Koty siadaja przy miskacha zjadaja swoja porcje i odchodza :)
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Pt sty 09, 2004 8:26

Moje nie uznają gotowanego mięcha. Po kastracji, gdy były na trzydniowej diecie, strasznie marudziły i nie chciały gotowanych filetów z kurczaka. :roll:

Codziennie dostają surowe mięśko (przemrożone) dwa razy dziennie (rano i późnym popołudniem). Suche stoi w misce cały czas, bo czasem późno wracamy do domu, więc mają do dyspozycji, gdyby były głodne. Ale niewiele tykają.
A za surowym mieskiem dałyby się pokroić.
Gotowaną zjadły tylko rybe, której nie chciały surowej (kupiłam jakieś filety w promocji). Zazwyczaj rybę też wcinają surową.

Puszkowego nie kupuję, bo nie chcą jeść.
[Obrazek
Obrazek

Salamandra

Od: Pt gru 12, 2003 7:48

Post » Pt sty 09, 2004 8:53

Moje wołowinę tylko w postaci surowej, przemrożonej wsuwają aż im się uszy trzęsą. Chociaż nie zawsze, kiedyś kupiliśmy mięsko i zaraza jedna, Dzika, nie chciała wogóle jeść. Być może coś jej nie pasowało... :roll:
Dzika i Kefir
Obrazek

KasikP

Od: Nie mar 09, 2003 10:00

Post » Sob sty 10, 2004 15:22

Inka nie przepada za mięsem, ale czasem ma kaprys i je. Dawałam jej przemrożoną, surową wołowinę, ale teraz złapała pierwotniaki, więc jest to wykluczone. Zresztą wątpię, żebyśmy do tego wróciły. Teraz podkrada psu gotowanego kuraka :twisted: Ja obstwiam gotowanie - po co niepotrzebnie narażać zwierzaka na pasożyty. Po przejściach ostatnich dwóch miesięcy wolę dmuchać na zimne :) . Taki ze mnie bojuch 8O
Kłólewna Inka i Księciunio Salutek

Kid

Od: Sob lis 01, 2003 0:29

Post » Nie sty 11, 2004 19:38

Łatwiej chyba wyliczać, czego nie wolno albo nie należy dawać kotom :lol:
- wieprzowiny w ogóle - bo może być w niej zaraza;
- wołowiny prosto ze sklepu (musi być przynajmniej przemrożona parę dni, parzona lub gotowana niekoniecznie) - bo inna zaraza;
- ryby surowej (musi być co najmniej sparzona) jako stały składnik diety (od czasu do czasu troszeczkę można) - bo z natury rzeczy zawiera składnik niszczący witaminę B (który ulega rozkładowi w wysokiej temperaturze);
Drób lepiej jest parzyć lub gotować, ze względu na salmonellę. Ale surowy przemrożony też ujdzie...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

[poprzednia]