AnielkaG pisze:A czy to nie ketamina właśnie źle wpływa na nerki?
A w jaki to sposób?
odradzam dyskusję ze mną na temat znieczuleń![]()
Może zamiast odradzać, strzel wykład - sądzę, że spore audytorium zgarniesz.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
AnielkaG pisze:A czy to nie ketamina właśnie źle wpływa na nerki?
A w jaki to sposób?
odradzam dyskusję ze mną na temat znieczuleń![]()
AnielkaG pisze:Ja nie odradzam robienia badań, nic takiego nie napisałam, ja swojemu kotu badań nie robiłam, bo to takie moje widzimisię
Jak rozumiem sobie też badacie "profil nerkowy" przed znieczuleniem u dentysty (lignokaina to dopiero szkodliwa jest)
A teraz wybaczcie nie będę już uczestniczyć w tej jałowej dyskusji bo idę karmić bezdomniaki...którym jak rozumiem też badacie profile i morfologię przed sterylką....
AnielkaG pisze:A teraz wybaczcie nie będę już uczestniczyć w tej jałowej dyskusji bo idę karmić bezdomniaki...którym jak rozumiem też badacie profile i morfologię przed sterylką....
AnielkaG pisze:We wszystkim trzeba mieć umiar. W badaniach również. Co innego kot z ulicy albo złych warunków, co innego kot domowy, zdrowy , znany i zadbany.
AnielkaG pisze:We wszystkim trzeba mieć umiar. W badaniach również. Co innego kot z ulicy albo złych warunków, co innego kot domowy, zdrowy , znany i zadbany.
AnielkaG pisze:Ketamina i inne leki dożylne powodujące zniesienie świadomości są o tyle niebezpieczne że podane kotu z niewydolnością nerek lub wątroby (ale taką zaawansowaną niewydolnością) mają wydłużone działanie, bo zwolnieniu ulega ich rozkład, czyli metabolizm (czyli wolniej rozkładają je enzymy wątrobowe, wolniej wydajają nerki) daje to (tylko) taki efekt że kot dłużej śpi...
A padaczka poketaminowa? Czy to jest tylko niegroźny "efekt uboczny" tego preparatu czy poważniejsze zaburzenie? (pytam, nie napadam...)
I czy prawdą jest, że jednym z bezpieczniejszych anestetyków jest diazepam?
AnielkaG pisze:Ketamina jest o tyle bezpieczna że nie daje depresji oddechowej, jedynie powoduje wzmożone wydzielanie śliny i często wymioty z tego powodu, które mogą być przyczyną zachłyśnięcia...dlatego przez każdym znieczuleniem kot musi być na czczo
Moze zaproponujcie jakas niewinna, wyprobowana narkoze?
Użytkownicy przeglądający ten dział: egw i 409 gości