Na Cm. Wolskim. Styczniowe marcowanie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 22, 2009 22:58

Podrzucam wątek.
:idea:

I mam niestety bardzo, bardzo niepokojące wieści

Dziś nieoczekiwanie zadzwoniła do mnie pani Wiesia, karmicielka. Miała bardzo zaniepokojony głos. Usłyszałam, że ok. 10 kotów zniknęło z cmentarza, przestało przychodzić na karmienie. Nie pojawiają sie już od prawie dwoch tygodni. Przede wszystkim są to koty z rejonu grobu p. Kozdrowicza (glownie czarne)

Niestety, nie wiadomo, co było przyczyną ich zniknięcia. Na chwilę obecną nie można wykluczyć ani działania ludzkiego, ani choroby wirusowej.

Mam nadzieję, że może wrócą. Bywa, ze dziczki wędrują. Ale żeby tak masowo? :( 8O

Agalenora

Od: Pon lis 14, 2005 23:49

Post » Czw sty 22, 2009 23:17

Przeklejam z mojego wątku:
mziel52 pisze:
Agalenora pisze:***
Nieoczekiwanie zadzonila p. Wiesia, karmicielka z Cmentarza Wolskiego.
Dowiedziałam się, że znów zaczęły ginąc koty.
Co najmniej 10.
Koty, które kastrowaliśmy w zeszłym roku.
Nie przychodzą na karmienie już prawie od dwoch tygodni.
Nikt nie wie, co się z nimi stało.
:( :(

A czy p. Wiesia określiła, które koty zginęły i z jakiego rejonu? Może się przemieściły w okolice alejki "pięćdziesiątek", gdzie stanął nowy domek i są dwa nowe miejsca karmienia?
Byłam na cmentarzu z jedzeniem we wtorek. Koło grobu p. Kozdrowicza widziałam dwa koty, koło kościola wszystko miały pozjadane, koło słupka 73 także, więc chyba jakieś są. Poprzednio widywałam kastrowane przy plandece. W poniedziałek zabiorę aparat i spróbuję porobić im zdjęcia.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw sty 22, 2009 23:21

A gdzie te ciężarne kotki z tytułu? Ja widziałam tylko grube wysterylizowane, wyglądają jakby zaraz miały urodzić 8O
Faktem jest, że nie widuję tam czarnych kotów, tylko krówki i buro-białe.

mziel52

Post » Pt sty 23, 2009 8:37

Koty ostatnio zaczynają łazic ,a szczególnie kocury chyba się styczniują :)
u mnie pojawiają się coraz to nowe kocury i latają za kotkami sterylizowanymi :twisted:

Henia

Od: Pt mar 10, 2006 14:29

Post » Pt sty 23, 2009 10:33

Chodzi o koty z głębi cmentarza, z rejonu grobu p. Kozdrowicza.

mziel, z tego co wiem, nie przychodzą głownie czarne koty, z rejonu grobu p. Kozdrowicza. Może faktycznie przeniosły się w inne rejony? Nie mam pojęcia, czy koty tak robią, w każdym razie karmicielka jest zaniepokojona.

Agalenora

Post » Pt sty 23, 2009 10:35

Henia pisze:Koty ostatnio zaczynają łazic ,a szczególnie kocury chyba się styczniują :)
u mnie pojawiają się coraz to nowe kocury i latają za kotkami sterylizowanymi :twisted:

Styczniujące się kocury biegające za kotkami sterylizowanymi to chyba jakiś nowy trend w przyrodzie - odpowiedz na działania kastratorów i zmiany klimatyczne. 8)

na cmentarzu też głównie kastrowane były kotki. Może niewykastrowane kocury przeniosly się dalej? Styczniować?

Agalenora

Post » Pt sty 23, 2009 10:51

Agalenora pisze:
Henia pisze:Koty ostatnio zaczynają łazic ,a szczególnie kocury chyba się styczniują :)

Styczniujące się kocury biegające za kotkami sterylizowanymi to chyba jakiś nowy trend w przyrodzie - odpowiedz na działania kastratorów i zmiany klimatyczne. 8)

na cmentarzu też głównie kastrowane były kotki. Może niewykastrowane kocury przeniosly się dalej? Styczniować?

jak nic, efekt cieplarniany;) znaczy styczen sie ociepla:)
Filemon, Nuteńka [*] kocham na wieki....
Franuś [*] w moim serduszku na zawsze
Dzwoneczku [*] Kochanie, pamiętam...
Bokiruniu [*] dziękuję...
Obrazek
Obrazek

Satoru

Od: Czw sie 21, 2003 13:32

Post » Pt sty 23, 2009 11:10

No tak ,kiedyś marcowały ,teraz styczniują :) Ociepla się klimat ,nie ma co

Henia

Od: Pt mar 10, 2006 14:29

Post » Pt sty 23, 2009 16:53

W alejce pięćdziesiątek postawiłam domek 2 stycznia. Przedtem, od listopada był inny, ale został usunięty przez kogoś. Są też tam w pobliżu dwa miejsca karmienia odwiedzane regularnie 2-3 razy w tygodniu. Przedtem tam tego nie było. Może to ma jakiś związek ze zniknięciem kotów z okolic grobu p. Kozdrowicza? Postaram się w poniedziałek poszukać czarnych. Nie jest też wykluczone, że kocury przemieściły się poza cmentarz w poszukiwaniu niesterylizowanych samic.

mziel52

Post » Śro sty 28, 2009 13:23

Rozmawiałam z p. Wiesią. Koty jednak się odnalazły :) Uff.

Fakt, ze wykastrowałyśmy na cmentarzu kotki spowodował, że pełnojajeczne kocury zaczęły dalej wędrować...
Kotki w większości wykastrowane, pozostałe (niewycięte) dostają tabletki. Pytałam o talony na Woli, gdy tylko będą, trzeba będzie dalej kastrować

Ponoć mocno się biją, biedne, sfrustrowane kocury :wink: :roll: Innymi słowy - teoria marcowania w styczniu chyba się sprawdza.

Agalenora

Post » Śro sty 28, 2009 13:30

A nie planujecie ciachnąć też kocurów?
Mniej się bedę stresowały :wink:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro sty 28, 2009 13:50

ale marcowanie w styczniu to zupełnie normalna sprawa ;) Ja nie wiem kto wymyślił termin marcowanie...

Pierwszy największy wysyp kociąt jest w maju. Takich już wyłażących z piwnic. Znaczy się kociaki musiały się urodzić w marcu, kotki zajść w ciążę w styczniu. Wszystko się zgadza.
Kotki reagują na zaczynający się wydłużać dzień po przesileniu i zaczynają rujkować...
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro sty 28, 2009 14:01

Mysza, to prawda. Dlatego nie ma co czekać na wiosnę, tam gdzie można (koty mają do dyspozycji np. piwnicę) należy już kastrować, bo kotki mogą zaciążyć lada dzien...
Tak robię w Strasznym Dworze.

Na Cm Wolskim jest jeszcze chyba za zimno. Tam (według karmicieli) zostały jeszcze 2 płodne kotki w rejonach kaplicy, i jedna czarna (grob p. Kozdrowicza)

annskr, jeżeli ktoś zasponsoruje kocury 8), to owszem, można umawiać się z karmicielami na 'męskie łapanki', wszyscy się ucieszymy, choć kocury zapewne najmniej, ale sytuacja na cmentarzu się uspokoi :wink: .
W ubiegłym roku doszłyśmy do wniosku, że warszawskie talony ekonomiczniej wykorzystywać było na kotki, i to na kotki w ubieglym roku glownie polowałyśmy. Teraz - zobaczymy... Na razie na Woli jeszcze talonów nie ma, z tego co słyszałam od karmicieli.

Z kocurami o tyle łatwiej, że nie trzeba martwić się o ich przetrzymanie...

Agalenora

Post » Śro sty 28, 2009 14:26

W W-wie talon jest talon? Rozliczany jako sztuka, niezaleznie od płci kota?

Bo u nas można za 1 panienkę ciachnąć dwa kocurki, wymiennie :wink:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro sty 28, 2009 14:30

U nas niestety nie :?
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

[poprzednia][następna]