Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Monostra pisze:Nawet jest merytoryczne zdjęcie jedzenia- Sybirek kontrolujący jakość chrustu (stare zdjęcie, bo w tym roku nie zdążyłam zrobić
):
Monostra pisze:Casica, chrust to jedna z niewielu rzeczy, gdzie musiałam przełamać lenistwo. Bardzo lubię, a nigdy nie udało mi się kupić jadalnego - zawsze był za gruby, za twardy i nasiąknięty tłuszczem.
Nie robię sama, więc bohaterstwo połowiczne. Kiedyś robiły mama z babcią, teraz ja z mamą. Do tego najlepsza jest taśma - jedna osoba wałkuje, kroi i wywija, druga smaży i pudruje. Samemu można kota dostać, bo albo tłuszcz się pali i trzeba odstawiać, albo ciasto wysycha, jak za długo leża paski
.
Chat, nie używam tłuszczu do frytkownicy (tu lenistwo wygrało i frytki kupuję takie do mikrofali lub piekarnika), ale to chyba mieszanina z olejem, więc raczej nie będzie dobry, bo ciasto pociągnie tłuszcz. Musi być smalec, i to wytapiany, nie tłoczony na zimno. Poza tym spirytus nie ocet, żadnego cukru do ciasta i ciasto rozwałkowane ma milimetr
.
Teraz będzie merytorycznie. Dojechało dziś ukochane suche Mohera, więc jest zachwycony i łaskawy. Świrki też się załapały, bo jako gratis do suchego było dołączone 10
tacek Animondy Cuisine. Normalnie nie kupuję puszek, więc nie wiedziałam, czy będą chciały, ale zjadły ze smakiem. Żadne tam super-hiper puchy, ale czasem na smak mogą dostać
.
casica pisze:Monostra, alus1 a podacie tak na wszelki wypadek przepis?Może się złamię, z naciskiem na "może"
![]()
Głównie realizuję się w daniach wytrawnych, ale tak mi się marzą takie faworki jak w dziecinstwie![]()
Tylko babcie robiły, mama takim wyrobom zawsze mówiła nie i jest konsekwenta![]()
A i w Łodzi, faworki zbliżone do własciwych mozna kupić u Bliklego.
Monostra pisze:... Byłam tak zdziwiona, że podejrzliwie sprawdziłam datę przydatności, spawy na tackach, obwąchałam i o mało nie spróbowałam.
Monostra pisze:Nawet jest merytoryczne zdjęcie jedzenia- Sybirek kontrolujący jakość chrustu (stare zdjęcie, bo w tym roku nie zdążyłam zrobić
):
Użytkownicy przeglądający ten dział: Gosiagosia, zuza i 44 gości