POMOCY! Kociak atakuje twarz opiekuna - co robić???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 15, 2009 17:39

Jeśli mogę coś dodać od siebie, a jestem doświadczoną właścicielką kota agresora, (miałam nawet szwy na twarzy :( ). Wychowanie takiego delikwenta nie jest łatwe, i zapewniam was wszystkich, że takie ataki to nie koniecznie jest zabawa a już na pewno nie wtedy gdy kocur ustawia się jak do polowania. Kiedy to się wszystko zaczęło przeczytałam wiele książek i artykułów na temat kotów i ich psychiki, szukałam pomocy u wielu doświadczonych ludzi. Nie ma na to złotego środka ale stosowane przeze mnie metody przyniosły zadowalające mnie efekty.

Mój sposób na mojego kota agresora opracowany na podstawie wiedzy książkowej jak i doświadczenia innych osób.

1. Bicie kota w tyłek nie przynosi żadnych efektów ponieważ kot traktuje takie zachowanie jako przejaw tego, że wygrał walkę. Otóż dzikie koty tak właśnie okazują swoją uległość wobec przeciwnika, uderzają go łapa w okolicach tyłka.

2. Aby skutecznie pokazać kotu kto tu rządzi należy w chwili agresywnego zachowania kota złapać go za kark i potrząsać nim (tak właśnie kocia mama karci swoje potomstwo).

3. Jeśli samo potrząsanie nie wystarczy należy kota dodatkowo "boksować" po pysku, jeśli kot w tym czasie atakuje pazurami należy ubrać rękawiczki. Tak właśnie walczą koty w naturze

PAMIĘTAJMY TYLKO O TYM, ŻE STOSUJĄC TE METODY POD ŻADNYM POZOREM NIE STOSUJEMY NADMIERNIE SIŁY. KOT JEST OD NAS 15 RAZY MNIEJSZY I MY POWINNIŚMY UŻYWAĆ TAKIEJ SIŁY FIZYCZNEJ JAKBYŚMY WAŻYLI TYLE CO ON!!!!!!!!!!!!

Jestem absolutną przeciwniczką przemocy wobec zwierząt dlatego podkreślam, że te metody nie są przejawem przemocy wobec niego, to potrząsanie i "boksowanie" nie ma na celu tego aby kot odczuwał ból a jedynie dyskomfort który pokazuje mu, że nie jest przewodnikiem stada!!!
Obrazek

m&j

Od: Czw paź 30, 2008 18:21

Post » Sob sty 17, 2009 20:51

Ale agresorek. A wcześniejsza opiekunkę też tak atakował?

Norbitka

Od: Czw gru 08, 2005 13:25

[poprzednia]