Kot charczy/sapie/ciężko oddycha

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 09, 2009 0:05 Kot charczy/sapie/ciężko oddycha

Moja tymczasowa Kalipso została zabrana z dworu przez Gishę i Agnieszkę Marczak z kk, zapaleniem oskrzeli z przerzutami na płuca i chlamydiozą. KK się wyleczył, chlamydioza także. RTG wykazał te oskrzela i płuca, mała dostała antybiotyk, po 3 tygodniach jest lepiej- płuca czyste, oskrzela prawie też.

Ale pozostało jej charczenie i oddychanie przez pyszczek, jakby miała zapchany nos. A przy jedzeniu siorbie, jakby oddychała gardłem, do którego wpada jedzenie i na sekundkę zatyka.
Wydzieliny żadnej nie ma, oczy czyste, na dwóch RTG nie wyszła żadna zmiana wrodzona, zwężona tchawica itp, zatoki też wyszły czyste. Koopka OK, sioo też, apetyt super, energia także. Nie męczy się szybko i w ogóle wydaje się, jakby to jej w niczym nie przeszkadzało.

Co to może być? Czy to mogą być powikłania po zapaleniu płuc? Za tydzień idę do weta do kontroli - jakie badania jeszcze zrobić? Czy w Trójmieście jest endoskopia dróg oddechowych gdzieś robiona?

yammayca

Od: Pt cze 27, 2008 15:54

Post » Pt sty 09, 2009 0:44

Moja Abi ma to samo...jedziemy juz dziewiaty dzien na synoluxsie ale to nic nie daje. Mała charczy i osłuchowo słychac zawalone oskrzela:(
Rozwazam zmiane weta....
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Pt sty 09, 2009 1:06

Moja Daszka też tak ma, zapalenie płuc ciągnie nam się juz prawie 2 m-ce. Było już prawie dobrze, ale miesiąc temu musiała mieć operacje i znów się pogorszyło.
Parę dni temu odstawiliśmy antybiotyk i jesteśmy na interferonie+felagamina+inhalacje (olbas albo majeranek spożywczy). Jakby troszke lepiej.
Wetka mówi, ze takie przewlekłe sprawy (pewnie ciagnące się już duzo wcześniej) słabo się leczy :?
U nas był też pomysł, ze to może byc robaczyca płuc, Daszka dostała panacur. I po tym też było troszke lepiej. Za kilka dni powtórze jej trzeci raz takie odrobaczanie.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Pt sty 09, 2009 6:44

Moj kot tez chrupoli nochem ,podobno moze tak byc po przebytym nawet dawno kk .U nas pomaga zwykla biostymina,wit.C i silne nawilzanie sluzowki nosa .Jednak jak dochodza do tego oskrzela lub krtan to zastrzyki rowniez .

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Pt sty 09, 2009 8:59

Moja Niunia bardzo ciezko oddycha. Bylysmy u Doktora Dabrowskiego i leczy ja synoluxem wlasnie. 3 tydzien podawania kotu tabletki i zero porpawy :?

Westi

Od: Pon sty 16, 2006 23:30

Post » Pt sty 09, 2009 11:16

milenap pisze:inhalacje (olbas albo majeranek spożywczy)

Jak zrobić inhalacje kociakowi, który nie może usiedzieć w jednym miejscu 5 minut?
Biostyminę muszę kupić.

yammayca

Post » Pt sty 09, 2009 11:26

Synolux jest słaby - moje przedszkole też tego nie kupiło :( Jedziemy na linko-spectinie w zastrzykach i tolfedynie p.zapalnie i jest lepiej - wszystkie ropy się wypłukały - został tylko wysięk przezroczysty bo moje biedaki nie mogą sobie z kk poradzić ciągle :( Ale charczenie ustało i zostało tylko kichanie z którym walczę betaglukanem bo niczym innym się i tak nie da przecież.. :roll:
Bubu ['], Kajtek ['], Sylwester ['], Toffie ['], Mohito ['], Kawior ['] MałyBury [']
Rambo ['], Rambo II ['], Sara ['], Max ['], Yogurt [']

To prawie 4 dekady bezwarunkowej miłości.

Janosia

Od: Czw maja 08, 2008 23:12

Post » Pt sty 09, 2009 11:27

yammayca pisze:

Jak zrobić inhalacje kociakowi, który nie może usiedzieć w jednym miejscu 5 minut?
Biostyminę muszę kupić.

Ja swojego smarkatego kocura wsadzałem do transporterka, stawiałem na podwyższeniu, przed wejściem stawiałem garnek z gorącą, parującą wodą z dużą ilością soli i nakrywałem transporter i garnek tak, żeby para "przelatywała" przez wejście. Efekty były całkiem niezłe. Kot trochę marudził i wychodził mokry, ale z oddychaniem było lepiej.

PrzemekK

Od: Sob gru 09, 2006 19:56

Post » Pt sty 09, 2009 11:29

yammayca pisze:

Biostyminę muszę kupić.

Inhaluj się razem z nim pod dużym ręcznikiem, gdzieś czytałam że wystarczy też w małym pomieszczeniu postawić parujące naczynie i też dużo daje :)
Bubu ['], Kajtek ['], Sylwester ['], Toffie ['], Mohito ['], Kawior ['] MałyBury [']
Rambo ['], Rambo II ['], Sara ['], Max ['], Yogurt [']

To prawie 4 dekady bezwarunkowej miłości.

Janosia

Od: Czw maja 08, 2008 23:12

Post » Pt sty 09, 2009 22:12

Mój Rudolf kaszle i charczy od czasu do czasu, nic nie wiem o jego przeszłosci, ale prawdopodobnie miał kiedyś kk, bo czasem ma brunatną wydzielinę w kącikach oczu. Był wielokrotnie badany przez weta, nic nie stwierdzono.
Ogólnie ma się dobrze. Szukałam, ale nigdzie nie znalazłam, moze to jakaś pozostałość po przebytej infekcji??
AnielkaG

Post » Pt sty 09, 2009 22:17

Po co stresowac inhalacja? Zapros go do lazienki jak sie pojdziesz kapac wtedy jest duzo wilgoci .Mozna tez po kropelce wkrapiac do noska sol fizjologiczna ,ja tak robie.

kya

Post » Pt sty 09, 2009 22:18

yammayca pisze:

Biostyminę muszę kupić.

najlepiej albo w transpoterku kota zamknąć albo ja zamykalam kotke w łazience w trakcie mojej kąpieli ( w gorącej wodzie) i dolewałam sobie kilka kropli olbasu do wanny :wink:

u nas synulox też nic nie dał, dopiero ronaxan troszke ruszył

milenap

Post » Pt sty 09, 2009 22:26

kya pisze:Po co stresowac inhalacja? Zapros go do lazienki jak sie pojdziesz kapac wtedy jest duzo wilgoci .Mozna tez po kropelce wkrapiac do noska sol fizjologiczna ,ja tak robie.

Zaraz idziemy się kąpać :) Do noska to jej bardzo ciężko cokolwiek zakropić (np. Disnemar), bo się wije jak wąż.

OLBAS można? Ktoś ostatnio mnie straszył na forum, że olejki eteryczne szkodzą kotom :?

yammayca

Post » Pt sty 09, 2009 22:28

Postaraj sie zakrapiac "nieinwazyjnie".Moj jest straszny panikarz wiec zachodze go od przodu,glaszcze pod broda a jak podniesie glowe to wtedy myk,myk wpuszczam po kropelce. :lol:

kya

Post » Pt sty 09, 2009 22:53

yammayca pisze:
kya pisze:Po co stresowac inhalacja? Zapros go do lazienki jak sie pojdziesz kapac wtedy jest duzo wilgoci .Mozna tez po kropelce wkrapiac do noska sol fizjologiczna ,ja tak robie.

Zaraz idziemy się kąpać :) Do noska to jej bardzo ciężko cokolwiek zakropić (np. Disnemar), bo się wije jak wąż.

OLBAS można? Ktoś ostatnio mnie straszył na forum, że olejki eteryczne szkodzą kotom :?

Nie Olbasu nie można!!! Nie można go lizać, pić, jest toksyczny dla układu pokarmowego! Tylko wdychać!

możesz zabierać kota do łazienki przy każdej kąpieli, nawet w soli, to też nawilża sluzówki

spróbuj też z majerankiem, naprawde fajnie działa, ale może juz nie w kapieli :wink:

milenap

[następna]