Wątek dla nerkowców cz. 2

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon gru 08, 2008 8:08

Przykro mi bardzo...
:cry: :cry: :cry:

(')

My teraz walczymy o naszą 20-letnią Kukusię.
Wyniki ma fatalne... :(
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pon gru 08, 2008 11:24

:cry:
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Pon gru 08, 2008 22:21

:cry: [']

Mam Kota chorego na PNN
niestety załapał pchły i glisty :(
nie wiem czy od tymczasa czy jak to sie stało
wet każe czekać ,ale chyba tak naprawdę nie wie dokładnie co robić z tym fantem

Kreatynina i mocznik skaczą cały czas :(
Czy ktoś z Was miał kiedyś taki problem?
czy jest bezpieczny środek na pasażerów na gapę u nerkowców? :(

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Wto gru 09, 2008 2:06

Dziekuje dziewczyny.
Wszystko mi przypomina Rudego....poduszka , na ktorej spal tak nim pachnie.
Moj drugi kot Zenek szuka Rudego, zaglada wszedzie, gdzie Rudy lubil sie sobie uciac drzemke. Nawet z wielkim trudem (bo jest 2 razy wiekszy od Rudego) wszedl do skrzyni wersalki 3 razy, chociaz tego nigdy wczesniej nie zrobil ani razu, ale Rudy tam czesto sie ukrywal. Chodzil i szukal Rudego, az do dzisiaj wieczor. Dopiero teraz przestal. Oni byli razem 15 lat.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Wto gru 09, 2008 8:00

Alka .....przytulam mocno.....
Bedzie ciezko:(
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Sob gru 13, 2008 16:51

Smutno w wątku :(

Mam tu duże bardzo zaległości, więc nie wiem czy już o tym było. Dzisiaj dostałam nowy lek dla kotów z pnn Rubenal 75, ma powstrzymywać zwłóknianie nerek, ponoć skuteczny, dzisiaj wieczorem zaczynam stosowanie.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Sob gru 13, 2008 16:54

casica pisze: Dzisiaj dostałam nowy lek dla kotów z pnn Rubenal 75, ma powstrzymywać zwłóknianie nerek, ponoć skuteczny, dzisiaj wieczorem zaczynam stosowanie.

Mogłabyś coś więcej na temat tego leku? Jak on działa?
Marcelibu

Post » Sob gru 13, 2008 17:20

Jeszcze nie wiem dokladnie, ale się dowiem. Jest to supplement podtrzymujacy funkcję i działanie nerek przy ich przewlekłej niewydolności. Tyle na gorąco wyczytałam na francuskiej stronie weterynaryjnej, w dziale nowości. http://www.zubial.fr/description.php?la ... target=new
Będę szukać dalej, jak cos wyczytam ciekawego to sie podzielę.
Produkt jest austriacki, na opakowaniu opisany jako "dietetyczny preparat z wyciagiem z rzewienia lekarskiego".

edit: wieczorem przeczytam, jak znajdę więcej czasu postaram sie przetłumaczyć jakieś istotne kwestie http://www.vetoquinol.fr/pdf/rubenal.pdf

casica

Post » Sob gru 13, 2008 17:41

Mam Rubenal 75 od pewnego czasu w domu, jednak nie zdecydowałam się na jego podawanie.
W związku z tym preparatem konsultowałam się z wetką, która prowadzi moją nerkową kotę i zdecydowanie mi odradzała. Powiedziała, że korzeń rzewienia lekarskiego nie ma właściwości, które mogłyby wspomagać w jakikolwiek sposób funkcę nerek.
Wg niej to kolejny prepeart na liście, obok Azodylu, Ipakitine i Lespewetu (i pewnie jeszcze innych), kiedy to producent preparatu bez żadnych wiarygodnych dowodów informuje o szczególnych właściwościach nowego leku.
Nie chcę odbierać nikomu nadziei na to, że kolejny lek może realnie wspomóc funkcje nerek naszych chorych kotów. Czasami nawet to rozumiem... jako opiekunka nerkowej koty. Swoją wypowiedź traktuję jako 'głos w dyskusji' ...
Ja jednak nie zdecydowałam sie na podawanie tego nowego preparatu.
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Post » Sob gru 13, 2008 18:27

Ja będę go podawać. Tak jak podawałam i lespewet, i ipakitine, moje z nimi doświadczenia są pozytywne. W końcu w styczniu miną dwa lata odkąd pnn zdiagnozowano u Dracula. Nie wiem jakie podstawy ma wetka do takich stwierdzeń, czy to jakieś wyniki badań klinicznych, czy jej przekonanie wyłącznie. Oczywiście każdy ma wybór. Tym niemniej odnotowuję, że cos takiego jest, może ktoś skorzysta. Ponoc najlepsze efekty sa w stadium początkowym. Czyli bardzo interesujące, bo w sumie nie ma profilaktyki w tym schorzeniu

edit; zainteresował mnie również wzmiankowany tu Renalzin, ale mimo że opiera sie na innych składnikach, to jednak tez jest tylko dodatkiem do karmy, podobnie jak pozostałe http://www.intelink.info/fre/actualites ... chats_ages

casica

Post » Sob gru 13, 2008 19:26

Wszystkie te substancje absorbują toksyny, szczególnie fosfor z przewodu pokarmowego. Przy zachowaniu ścisłej nerkowej diety nie są chyba potrzebne albo przynajmniej w mniejszej dawce. Każda z nich, alusal również ma swoje wady, tzn. długotrwałe podawanie powoduje nagromadzenie się wapnia czy innych substancji w nadmiarze. Może więc najzdrowiej zmieniać je po prostu co jakiś czas.
Mój kot bierze ipakitine od ponad roku, dawki o połowę mniejsze niż zalecane przy niemal ścisłej diecie i wyniki wapnia ma w górnej granicy normy.
Tu jest krótka dyskusja o różnicach między ipakitine i rubenalem, ale mało satysfakcjonująca
http://lesraids.forumactif.com/vos-ques ... -t8381.htm

a tu o tych lekach nerkowych
http://lesraids.forumactif.com/espace-s ... -t8782.htm
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob gru 13, 2008 19:46

U mnie nie mam mowy o nie stosowaniu takich supplementów, bo ścisła dieta dla nerkowców jest wykluczona. Zresztą nie jest też chyba wcale takim świetnym rozwiązaniem. Ipakitine juz nie podaję, podawałam ponad pół roku i wapń faktycznie skoczył. Teraz dawałam lespewet, ale też z długą przerwą. Zobaczymy jak się sprawdzi ten nowy środek.

Dzięki mziel52 za kolejne linki, później sobie poczytam :)

casica

Post » Śro gru 17, 2008 19:23

Mam cale opakowanie kalcytriolu do oddania. Moge pzrekazac przez boni jak bedzie wracala do Polski na poczatku stycznia. Ktos jest chetny?

AlkaM

Post » Śro gru 17, 2008 19:45

AlkaM pisze:Mam cale opakowanie kalcytriolu do oddania. Moge pzrekazac przez boni jak bedzie wracala do Polski na poczatku stycznia. Ktos jest chetny?

Wydaje mi się, że prowadzenie terapii kalcytriolem bez wyraźnych wskazań, w sposób przypadkowy (bez znajomości protokołu) i bez nadzoru doświadczonego weta jest wyjątkowo niebezpieczne. To bardzo skomplikowana terapia. Oprócz Biri nie znam żadnego kota w Polsce, który by miał prowadzoną terapię kalcytriolem, stąd moje obawy.
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Post » Śro gru 17, 2008 19:54

Nie jest moja intencja namawianie kogos na terapie. I jest to oczywiste, ze musi ona byc prowadzona pod kontrola weta. Nie mam pojecia ile kotow w Polsce leczonych jest kacitriolem , ale dla potrzebujago moge go przekazac bo mi jest niepotrzebny.
Ostatnio edytowano Śro gru 17, 2008 20:00 przez AlkaM, łącznie edytowano 1 raz

AlkaM

[poprzednia][następna]